7-es erősségű földrengés rázta meg az Égei-tengert, többen meghaltak

Ezt olvasta már?

Egy héttel a robbanás után életjelet adtak magukról a mélybe rekedt bányászok

A Jentaj városban található aranybányában január 10-én történt a robbanás, amelynek következtében 22 bányász rekedt a föld alatt. A bányászok kimentésében több mint négyszázan...

Üzenetet küldtek a Kelet-Kínában berobbant bányában rekedt bányászok

Üzenetet küldtek a kelet-kínai Santung tartományban bő egy hete berobbant aranybányában rekedt bányászok a kimentésükön fáradozó mentőknek - jelentette a helyi hatóságok hétfői közlésére...

Szerettei sem tudtak elbúcsúzni Sas Józseftől

2021.01.18. 07:06 A 82 éves Sas József szervezete tegnap éjjel hosszan...

Újabb országos tesztelésbe kezd Szlovákia

Tömeges tesztelés kezdődik hétfőtől Szlovákiában, egyúttal szigorítanak a kijárási korlátozásokon is - jelentette be Igor Matovic miniszterelnök. A szigorítás része, hogy csak azok mehetnek dolgozni...

A földmozgást Athéntól Isztambulig érezni lehetett.

Hetes erősségű földrengés rázta meg pénteken az Égei-tenger medencéjét, kisebb szökőárat váltva ki. A BBC azt írja, hogy a földrengés Athéntől Isztambulig érezhető volt.

A földmozgás következtében a törökországi Izmirben négy ember meghalt, 152-en pedig megsérültek – közölte a török katasztrófaelhárítás (AFAD). Az NTV török televízió értesülése szerint halálos áldozatok egyike egy nő, aki megfulladt a földrengés kiváltotta cunamiban. Izmir tengerparti város lakói a földrengés után az utcára menekültek – közölték szemtanúk. A régió kormányzója, Yavuz Selim Kösger elmondta, hogy legalább hetven embert sikerült kimenteni a romok alól.

[embedded content]

Az AFAD szerint a földmozgás 6,6-os erősségű volt, míg az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a rengés amplitúdója elérte a 7-es fokozatot. A földrengés 12 óra 50 perc körül történt, az Égei-tenger török partvidékén és az északnyugati Márvány-tengeri régióban is lehetett érezni.

[embedded content]

Isztambul kormányzója Ali Yerlikaya azt mondta, hogy nem érkeztek károkról jelentések.

A mintegy 45 ezer lakosú Számosz lakóit felszólították, hogy hagyják el a parthoz közeli területeket – közölte Eftimiosz Lekkasz, a görög földrengésügyi hivatal vezetője a Skai görög televízióval. Lekkasz szerint nagyon erős volt a földrengés. Az ERT televízió felvételei szerint Számosz kikötőjében több ház fala leomlott és utcákat öntött el az ár. Számosz repülőtere kora estig zárva tart, hogy ellenőrizzék az esetleges károkat.

Ezen a linken megnézheti a Számosz szigetén található Kokkari település webkamerájának a képét, amely rögzítette a földrengés utáni perceket is.

Görögország és Törökország jelentős törésvonalakon fekszik, és gyakoriak itt a földrengések, elsősorban a tengeren, leggyakrabban azonban nincsenek áldozatok. A legutóbbi halált okozó – 6,7-es erősségű – földrengés Görögországban a Számoszhoz közeli Kósz szigetén történt 2017 júliusában, akkor két ember halt meg.

Törökországban 1999-ben pusztított 7,4-es erősségű földrengés az ország északnyugati részében, több mint 17 ezer ember meghalt, közülük ezren Isztambulban. Idén januárban egy 6,7-es erősségű földmozgás mintegy negyven emberéletet követelt a kelet-törökországi Elazigban, 2011-ben pedig a Richter-skála szerinti 7,1-es földrengés a keleti Van tartományban több mint 600 ember halálát okozta.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Horvátországban és Szlovéniában is lassult a járvány terjedése

Az utóbbi 24 órában feleannyi új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szlovéniában és Horvátországban, mint egy nappal korábban, ami az illetékesek szerint derűlátásra ad okot a járvány...

Ezeken a helyeken kaphattok meleg ételt vagy italt, ha a Balatonhoz kirándultok

Alapkészítmények Ha már megvan az alaprecept, már csak rajtatok áll, hogy édesen, vagy sósan turbózzátok! ...

„Elégethetném a pénzt a teraszon” – Hogyan éli túl egy kávézótulajdonos a járványt?

A klasszik, kockás terítős büfék reggeli szendvicskínálatának gyöngyszeme Green Kitchen Ez most nem...

A Sandwich Heaven több mint egy jó szendvicsező | Street Kitchen

Gluténmentes Finomak és egészségesek is, bizony van ilyen! Szendvicsek és burgerek ...

5 hiánypótló étterem, ami a koronavírus második hulláma alatt nyílt

Green Kitchen Ez most nem a klasszikus, de van olyan finom 😉 Levesek és főzelékek...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -