7-es erősségű földrengés rázta meg az Égei-tengert, többen meghaltak

Ezt olvasta már?

Kancellárjelölt-állítás: lekéste a saját maga által kitűzött határidőt a CDU és a CSU

Nem sikerült az önként vállalt határidőre, vasárnapra kiválasztani Németországban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltjét. A feladatot Armin...

Több embert agyonlőtt egy fegyveres Wisconsinban – videó

Három embert agyonlőtt, két másikat pedig megsebesített egy fegyveres férfi Wisconsin államban, az Egyesült Államokban, a helyi seriff vasárnap segítséget kért a szökésben lévő...

Egy szerb vizsgálat szerint minden vakcina hatékony

Koronavírus – a második év Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő...

A hagyományoktól eltérő volt Fülöp herceg temetése, kibékült Harry és Vilmos herceg

A gyászszertartás több tekintetben is szakított a hagyományokkal. Fülöp hercegnek teljes körű állami temetés járt volna, de ő maga halála előtt többször is kijelentette,...

A földmozgást Athéntól Isztambulig érezni lehetett.

Hetes erősségű földrengés rázta meg pénteken az Égei-tenger medencéjét, kisebb szökőárat váltva ki. A BBC azt írja, hogy a földrengés Athéntől Isztambulig érezhető volt.

A földmozgás következtében a törökországi Izmirben négy ember meghalt, 152-en pedig megsérültek – közölte a török katasztrófaelhárítás (AFAD). Az NTV török televízió értesülése szerint halálos áldozatok egyike egy nő, aki megfulladt a földrengés kiváltotta cunamiban. Izmir tengerparti város lakói a földrengés után az utcára menekültek – közölték szemtanúk. A régió kormányzója, Yavuz Selim Kösger elmondta, hogy legalább hetven embert sikerült kimenteni a romok alól.

[embedded content]

Az AFAD szerint a földmozgás 6,6-os erősségű volt, míg az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a rengés amplitúdója elérte a 7-es fokozatot. A földrengés 12 óra 50 perc körül történt, az Égei-tenger török partvidékén és az északnyugati Márvány-tengeri régióban is lehetett érezni.

[embedded content]

Isztambul kormányzója Ali Yerlikaya azt mondta, hogy nem érkeztek károkról jelentések.

A mintegy 45 ezer lakosú Számosz lakóit felszólították, hogy hagyják el a parthoz közeli területeket – közölte Eftimiosz Lekkasz, a görög földrengésügyi hivatal vezetője a Skai görög televízióval. Lekkasz szerint nagyon erős volt a földrengés. Az ERT televízió felvételei szerint Számosz kikötőjében több ház fala leomlott és utcákat öntött el az ár. Számosz repülőtere kora estig zárva tart, hogy ellenőrizzék az esetleges károkat.

Ezen a linken megnézheti a Számosz szigetén található Kokkari település webkamerájának a képét, amely rögzítette a földrengés utáni perceket is.

Görögország és Törökország jelentős törésvonalakon fekszik, és gyakoriak itt a földrengések, elsősorban a tengeren, leggyakrabban azonban nincsenek áldozatok. A legutóbbi halált okozó – 6,7-es erősségű – földrengés Görögországban a Számoszhoz közeli Kósz szigetén történt 2017 júliusában, akkor két ember halt meg.

Törökországban 1999-ben pusztított 7,4-es erősségű földrengés az ország északnyugati részében, több mint 17 ezer ember meghalt, közülük ezren Isztambulban. Idén januárban egy 6,7-es erősségű földmozgás mintegy negyven emberéletet követelt a kelet-törökországi Elazigban, 2011-ben pedig a Richter-skála szerinti 7,1-es földrengés a keleti Van tartományban több mint 600 ember halálát okozta.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Hárman meghaltak egy lövöldözésben Austinban

Hárman meghaltak egy lövöldözésben vasárnap az egyesült államokbeli Texas állam fővárosában, Austinban. Egyelőre sérültekről nem érkezett jelentés. A helyszínre érkeztek a tűzoltók, a rendőrség és...

Rózsaszínben akarod látni a világot? Irány a Samantha!

Mentes nasik Kicsit fitt, kicsit alternatív recept: tojás-, cukor- és tejmentes Az almás...

Jövő héten nyitnak a teraszok, így készülnek a vendéglátósok

Az almás pitét mindenki szereti Tésztapolc A tésztaételeket mindenki szereti ...

Raktárból francia pékség – teszteltük a Petit Tourage Pâtisserie-t

Ezt BÁRKI meg tudja csinálni! Húst hússal Kiadós kaja, amiért nem kell Csehországig...

Több száz hamburgert osztanak szét a mentősök között | Street Kitchen

Igazi ízbomba, és még diétás is! Húst hússal Nyisd meg otthon a saját...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -