60 ember halt meg a kemerovói plázatűzben – most elítélték a felelősöket

Ezt olvasta már?

Öttől 14 évig tartó szabadságvesztésre ítélte pénteken egy kemerovói bíróság a nyugat-szibériai városban 2018-ban történt 60 emberéletet követelő plázatűz nyolc felelősét.

A legsúlyosabb büntetést, 14 évet, Julija Bogdanova, a leégett Zimnyaja Visnya (Téli Meggy) pláza főrészvényese, a Kemerovói Cukrászüzem (KKK) vezérigazgatója kapta, a létesítménynek a tűzvédelmi előírások megsértésével történő üzemeltetése címén. Bogdanova a felelősségét részben elismerte, és 18 kárvallottnak kártérítést fizetett.

2018. március 26-án közreadott kép a füstölgő Zimnyaja Visnya nevű bevásárlóközpontról a nyugat-szibériai Kemerovóban. A tűzvészben hatvannégy ember meghalt és 79 megsérültForrás: MTI/EPA/A42.RU/Alekszandr Patrin

Georgij Szobolevet, a KKK műszaki igazgatóját 11 évi, Nagyezsda Szuggyenokot, a plázát bérlő legnagyobb cég vezérigazgatóját 13 és fél évi, Szergej Antyusin biztonsági őrt 8 évi, Igor Polozinyenkót, a pláza biztonsági rendszereit üzemeltető cég igazgatóját 6 és fél évi, a cég mérnökét, Alekszandr Nyikityint 5 és fél évi, Andrej Burszin és Szergej Genyin tűzoltót pedig – hanyagság címén – öt-, illetve hatévi börtönre ítélték.

Korábban az Origo is beszámolt a 2018. március 25-i kemerovói plázatűzről – amelyben 60 ember, köztük 37 gyerek halt meg, 147-en pedig megsérültek.

A Zimnyaja Visnya üzletközpontban a lángok a felső szinten, a mozitermekben lobbantak fel. Az önműködő tűzjelző berendezés nem működött, a manuálisan beindíthatót pedig az üzletközpont rendésze nem kapcsolta be.

Az épületegyüttes tűzlépcsőin való mozgás akadályoztatva, több vészkijárat pedig zárva volt. A KKK alkalmazottjai nem fogadták a tűzoltókat, és nem segítettek a lángok elfojtásának megszervezésében.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img