50 millió euró kártérítést követel Csehország Lengyelországtól a Turów bányáért

Ezt olvasta már?

Csehország továbbra is 50 millió euró kártérítést követel Lengyelországtól a határ menti Turów lignitbánya üzemeltetése okozta környezeti károkért – jelentette ki Anna Hubácková cseh környezetvédelmi miniszter szombaton a CTK hírügynökségnek adott interjújában.

A lengyelek 40 millió euró kártérítést ajánlottak fel – jegyezte meg Hubácková, aki szerint a cseh kormány szerdán foglalkozik újra a témával. Hubácková azt mondta, arról is dönteni kell, hogy a cseh-lengyel tárgyalások Turówról továbbra is miniszteri szinten folytatódjanak, vagy pedig átviszik a témát kormányfői szintre.

Nincs egyetértés a felek között abban sem, hogy milyen hosszú ideig legyen a Turów bánya az Európai Bíróság felügyelete alatt.

Csehország kitart a korább tízéves javaslata mellett, míg Lengyelország azt szeretné, ha a felügyelet csak két évig tartana

– mutatott rá a miniszter.

Mindkét fél ugyanakkor egyetért abban, hogy mihamarabb fel kell újítani a tárgyalásokat, amelyek tavaly ősszel a csehországi parlamenti választások miatt megszakadtak.

Ideális lenne, ha még január végéig újra tárgyalhatnánk

– mondta Hubácková, aki kedden Varsóban már egyeztetett lengyel partnerével Anna Moskwával.

A cseh határ közelében fekvő Turów felszíni lignitbányáról azt követően bontakozott ki vita Csehország és Lengyelország között, hogy

a lengyel kormány 2044-ig meghosszabbította a bánya működési engedélyét,

és egyben döntést hoztak a külszíni barnaszénbányászat kiterjesztéséről, elsősorban a cseh határ irányába.

Csehország attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést.

Martin Puta, a lengyel határ mellett fekvő és a Turów bánya ügyében konkrétan érintett Libereci régió elöljárója pénteken a Cseh Hírtelevíziónak (CT24) nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a nyitott kérdések lezárásához kormányfői egyeztetésre van szükség, s minden további fejlemény a kormányfők megegyezésétől függ.

Az Andrej Babis korábbi miniszterelnök által vezetett cseh kormány 2020-ban bepanaszolta Lengyelországot az Európai Bizottságnál, majd

az ügy az uniós bíróság elé került.

Az EU Bírósága tavaly május végén elrendelte, hogy Lengyelország ideiglenesen függesszen fel minden tevékenységet a bányában. A felszólításnak Lengyelország nem tett eleget, ezért a bíróság szeptember végén az Európai Bizottságnak fizetendő napi 500 ezer euró pénzbüntetésre kötelezte Lengyelországot.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában