Array

43 év, 737 futam után eladja a Willams F1-csapatot Sir Frank Williams – Index.hu

Ezt olvasta már?

Eladta csapatát Sir Frank Williams, közölte a Williams Forma–1-es istálló pénteken. Az új tulajdonos egy amerikai befektetési csoport, a Dorilton Capital lett, amely gyorsan közölte is, hogy az akvizíció után nem tervez komolyabb változtatást, se nem költöztetik el a csapatot grove-i központból, se nem változtatják meg annak nevét.

A hivatalos vételárat nem hozták nyilvánosságra, de tőzsdei adatok szerint 152 millió euróért (53,2 milliárd forintért) vette meg a Dorilton a Williamset.

Május végén közölte először hivatalos formában a Williams csapat, hogy részleges, vagy akár teljes eladásra is nyitottak lennének az egyre nehezebb anyagi helyzetük miatt. A koronavírus-járvány csak súlyosbította az amúgy is rossz helyzetben levő csapat kilátásait, ami miatt a szezon elején komolyabb kölcsönt is fel kellett venniük.

„Izgalmas új korszak kezdődik az istálló életében, a cél, hogy a Williams ismét versenyképes autó legyen” – olvasható a Williams honlapján. Hozzáteszik, az adásvételhez egyhangú döntéssel járult hozzá a csapat igazgatótanácsa, köztük a névadó Sir Frank Williams. A 

A Dorilton számára több szempontból is előnyös volt, hogy most vegye meg a csapatot: két napja mind a 10 Forma–1-es istálló aláírta az F1 következő öt szezonjára érvényes Concorde Egyezményt, 2021-től pedig költségplafon lép életbe az F1-ben, tehát ésszerű anyagi keretek között lehet majd működtetni a csapatot.

A Williams csapatot 1977-ben alapította Frank Williams és Patrick Head, azóta a Williams család tulajdonában volt az istálló, ezzel pedig az utolsó kapocs volt a Forma–1 korábbi korszakához, amikor még nem óriásvállalatok, vagy milliárdosok szponzorálták a csapatok működését. Erre utal a Williams közleménye is, amiben a helyettes csapatfőnök, Claire Williams azt írja, egy korszak zárul le a Williams életében, amely eddig családi csapatként üzemelt.

A Williams 43 év alatt 737 futamon indult eddig, a folytatásban már a Dorilton feladata lesz, hogy minél jobb eredményeket érjenek el. A múltat nézve van hová visszafejlődniük, hiszen a fénykorát az 1980-90-es években élő Williams kilenc konstruktőri és hét egyéni világbajnoki címet szerzett, összesen pedig 114 futamgyőzelmet számlálnak. Utoljára 2012-ben szereztek futamgyőzelmet Pastor Maldonado révén a Spanyol Nagydíjon, és 2017-ben érték el utolsó dobogós helyüket, akkor Lance Stroll ért fel a harmadik helyre az őrült Azeri Nagydíjon.

(Index/MTI)

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában