3D-szkennelés mentheti meg az ukrán építészet értékeit

Ezt olvasta már?

Kijev, Lviv, Csernyihiv és Harkiv építészeti értékeinek megőrzésében segíti az ukrán építészeket és műemlékvédelmi szakembereket Emmanuel Durand francia mérnök, aki a 3D-szkennelést hívta segítségül a folyamatban.

“A szkenner másodpercenként 500 ezer pontot vesz fel: egyetlen állomáson körülbelül 10 millió pontot rögzíthet. Váltogatjuk az állomásokat, körbejárjuk az egész épületet, majd mindezt számítógépen összerakjuk, mint egy kirakós játék darabjait, csak 3D-ben” – magyarázza Durand a Euronews cikkében.

Harkivban például a beszkennelt épületek közé tartozik az 1887-ben épült, vörös téglás tűzoltóállomás, valamint annak őrtornya, amely Harkiv ipari forradalmának emlékműve.

Katerina Kuplicka építész, a károsodott műemlékeket dokumentáló testület tagja elmondta, hogy

az értékes épületek közül sok a súlyosan lerombolt területeken található.

“Harkivban 500 épületet kellene az építészeti örökség listájára venni, ezek többsége nagyon sűrűn helyezkedik el egy olyan központi, történelmi területen, amelyet lőttek és bombáztak” – mondja. A városban már több mint 100 épületet találat ért.

Egyesek szerint a történelmi épületeket ilyen aprólékos részletességgel dokumentálni hiábavaló, miközben a háború még mindig dúl, naponta halnak meg emberek. A szakértők ezzel nem értenek egyet, és a kultúra egyetemes jelentőségét hangsúlyozzák.

Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában