24 óra alatt három halottja van a spanyol bikafuttatásoknak

Ezt olvasta már?

A régió tradicionálisan megrendezett városi bikafutásain az állatok szabadon száguldhatnak végig az utcákon, miközben az emberek előttük futnak. Az állatjogi aktivisták régóta követelik az ilyen események megrendezésének tiltását, mivel azok sem az állatok jóllétének, sem pedig a résztvevők testi épségének nem tesznek jót.

Állításuk szerint az elmúlt nyolc évben 20 ember vesztette életét a bikafuttatások alkalmával. Az idei három áldozat mindegyike az elmúlt két hétben vett részt hasonló eseményen a BBC cikke szerint.

A Valencia városától délre fekvő Picassentben egy 56 éves férfi, aki az utca közepén állt egy betontömb fölött, a levegőbe repült azt követően, hogy egy bika felöklelte. Traumás agysérülést szerzett, a baleset után kilenc nappal hunyt el. Egy 50 éves férfi, aki a Valenciától északra fekvő Melianában vett részt egy bikafuttatáson, azt követően hunyt el, hogy tüdejét átszúrta egy bika szarva. Egy francia férfi, aki hétfőn hunyt el, Pedreguerben sérült meg.

Meliana, az egyik eseménynek helyt adó város polgármestere szerint a bikák állatok: azok, akik vállalják az ilyen eseményeken való részvételt, az ezzel járó kockázatokat is vállalják egyben.

Az elmúlt évtizedekben a bikafuttatások velejáróivá váltak ezek a véres baleseteket. A legismertebb bikafuttatás, a pamplonai San Fermin, melyet két év, a koronavírus miatti szünet után tartottak meg ismét, 35 sérüléssel járt.

A spanyol Állatok Pártja megismételte a fesztiválok eltörlésére vonatkozó felhívását, valamint bírálta a három valenciai fesztivál szervezőit, amiért veszélyeztetik a lakosok életét és bántalmazzák az állatokat. Az eseményekre ugyanakkor nagy szükség van a valenciai gazdaság fellendítésére. Egy 2019-es tanulmány szerint több mint háromezer munkahelyet teremtett és 300 millió eurót hoz az évi közel 10 ezer esemény.

Nyitókép: MTI/EPA/Rodrigo Jiménez

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában