Zsidó és magyar ételeket kóstoltak a kassai MaJelben

Ezt olvasta már?

A késő délutáni rendezvényen elsősorban olyan ételeket próbáltak bemutatni, melyek mindkét nemzet konyhájában valamilyen formában hasonlítottak egymásra. Ilyen volt például a  körözött és a paprika kenő, a csirkepaprikás és mellette a zsidó hús, a nokedli és vele párhuzamban a krumpli tócsni, vagy például a macesz lisztből készült kalács és a zserbó. „Természetesen mindkét nemzetnek jóval több jellegzetes étele van, de értelemszerűen csak nagyon keveset tudtunk párosítva bemutatni. Az viszont nagyon érdekes, hogy a zsidó ételek elkészítéséhez szükséges macesz lisztet Prágából hozatták a szakácsok, ugyanis azt legközelebb csak ott lehet kapni. Tudomásom szerint ezt a programsorozat főszervezője, Márta néni is onnan hozatja, hiszen odahaza ő is ilyen alapanyagokból készíti az ételeket” – tette hozzá Kovács Ágnes. A zsidó ételek és étkezési forma kapcsán tudni illik, hogy a zárt közösségekben élő zsidók többsége 1944 előtt nagy gondott fordított a kóser étkezésre. A kóser szó rituális alkalmasságot, tisztaságot jelent. A vallásos zsidók nem egészségügyi okokból étkeznek máslként mint a keresztények, hanem isteni parancsnak tekintik a kóser étkezést, amelyet áldások, imák és rituális kézmosás kísér.  A kóserség több mindent magába foglal, többek között azt is, hogy a tejes és húsos ételeket nem szabad összekeverni. Ahogy azt a rendezvény előtt a konyhában sürgő-forgó alkalmazottaktól és Márta nénitől megtudtuk, a MaJelben prezentált zsidó ételek nem reprezentálták a kóserságot, ugyanakkor legalább olyan tisztelettel és odafigyeléssel készítették az étkeket, mintha kóser konyhában dolgoztak volna. „Én azt hiszem, hogy ezzel a rendezvénysorozattal is azt bizonyítjuk, hogy rengeteg közös dolog van a két nemzet között. Ez mindig is így volt és így marad. A kóser konyha kapcsán pedig el kell mondani, hogy bár igyekeztünk midnent a zsidó konyhának megfelelően prezentálni, nem kóser ételek kerültek az asztalra, hiszen a kóser nemcsak az elkészítés módjában, hanem a használatos edényekben és más részletekben rejlik. Sokan azt hiszik, hogy a kóser konyha elsősorban a disznóhús kihagyását jelenti, de ez természetesen ez teljesen másképp van” – zárta Győri Márta, az Ester Egyesület elnöke.  

Source

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában