Világörökséggé nyilváníttatná a bagettet Franciaország | Street Kitchen

Ezt olvasta már?

A pogácsa mindig nyerő!

A kókuszcsók egyáltalán nem macerás édesség

Pár éve már gasztronómiai témában is fogad jelöléseket az UNESCO az emberiség szellemi kulturális örökségeit felvonultató listára, így azóta egyre több étel kerül a jelöltek közé. A nápolyi pizza például már évek óta a világörökség része, és most a bagett is az lehet.

Olaszország és Japán a legaktívabb a gasztronómiai örökségének hivatalos ismertetésében, de most igyekszik hozzájuk felzárkózni Franciaország is. Márciusban tesznek javaslatot, milyen francia szellemi örökséget vegyen fel idén az UNESCO a listájára, és köztük van a bagett is. Mint az érvelés szól, a nagy szupermarketek egyre inkább kiszorítják a piacról a párizsiak híres kenyerét, a tradicionális bagettet. Ezért félő lehet, hogy az idővel eltűnik. A másik félelmük pedig, hogy szerte a világon nagyon sok pékárut árulnak bagett néven, aminek azonban semmi köze sincs az eredeti, ropogós héjú recepthez. Sajnos ezt itthon is megtapasztalhatjuk.

Kovászok bagett házilag

Pontosan meghatározott recept szerint készül a bagett

Egy másik kenyérféle, a perzsa lapos kenyér már felkerült a világörökségi listára. Ahogyan ugye a nápolyi pizza készítés, vagy a belga sörfőzés is. A francia kormány egyébként 1993-ban már pontosan szabályozta a hagyományos francia bagett összetételét. Csak négy összetevőt (liszt, víz, só, élesztő) tartalmazhat, és legalább 15 órát kelnie kell, 4 és 6 Celsius-fok közötti hőmérsékleten. 

Friss bagettek a Chez Matild francia pékségben

A francia pékiparnak hatalmas csapás volt a koronavírus-járvány, ezért is szeretnék a bagettet a világörökség részévé nyilvánítani. Franciaországban naponta mintegy 6 millió bagettet adnak el, de a kis családi pékségek száma az 1950-es évek óta folyamatosan csökkent – írja a CNN. Az elmúlt években 30 ezer pékség szűnt meg. 

Vannak versenytársak

Még korántsem biztos azonban, hogy Franciaország végül a bagettet nevezi az UNESCO szellemi örökség listára, két másik dolog is versenyben van ugyanis. Egyrészt a Biou d’Arbois-i borfesztivál, másrészt a híres párizsi horganyzott, bádog háztetők. Hogy végül mégis a bagett kapja-e a jelölést, arról márciusban dönt a kormány. 

Az olaszok tavaly az eszpresszó kávét jelölték a listára, azzal érvelve, hogy a kávé számukra nemcsak egy ital, hanem kultúrájuk nagyon fontos része. Az olaszok valóban imádják a kávét: évente fejenként 5,9 kiló kávét fogyasztanak el ital formájában, országszerte pedig több mint 800 kávépörkölő és 150 000 kávézó található. 

Ha otthon sütnél bagettet, itt egy remek recept és útmutató.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img