VEOL – Dudari értéktár: újrafőzött régi receptek, újra megszólaltatott archív felvételek

Ezt olvasta már?

– Tízéves a hungarikummozgalom és azt megalapozó törvény. Már nyolcvan hungarikum bekerült az országos értéktárba és a hazai települések fele hozott létre helyi értéktárat. Veszprém megyében még jobb ez az arány – mondta el Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság képviseletében a dudari értéktárat bemutató rendezvénysorozat első eseményén és hozzáfűzte: nem az a fő cél, hogy a külföldiek figyelmét felhívjuk örökségünkre, kincseinkre, hanem az, hogy azokat a magyarok újra felfedezzék maguknak, ki-ki a saját településének sajátosságait is. 

A száz évet élt Julis néni használati tárgyait őrzi a falu
Forrás: Rimányi Zita/Napló

Dudaron 2014-ben alapították meg a helyi értéktár bizottságot. Az agrártárca pályázatán mintegy három és fél millió forint nyert arra az önkormányzat, hogy idén folytassa a gyűjtést és tavasszal több alkalommal népszerűsítse a helyi értékeket. Kiállítást állított össze, kiadványt szerkeszt és kézműves foglalkozásokat szervez. Olyan eszközöket vásárolhat, amelyek révén további rendezvényeken ismertetik meg sokakkal a falu különlegességeit. Erről Tóth Edina Kitti polgármester beszélt. Azért fontos szerinte ez a tevékenység, mert még élnek azok, akik átélték a múlt eseményeit, mesélhetnek az utódoknak a megőrzendő emlékekről, így sikerülhet megörökíteni azokat. Nyugdíjas korúak még beszélhetnek a falu bányászmúltjáról, aminek tárgyi emlékeit kiállították a művelődési házban. Például az akkumulátoros fejlámpát, a biztonsági és a karbidlámpát, a levegőt biztosító menekülőkészüléket, a lengőtekercses fényerősségmérőt, az amerikánert, a két fokozatú fordulatszabályozós hordozható fúrógépet és a bányagázok méréséhez használt Dréger-pumpát. Itt láthatóak a száz évet élt Navratyl Ferencné Julis néni használati tárgyai is, amiket a falunak ajándékozott családja. Egy stoppolófa, egy pár fűzős cipő, két süteménynyomó.

Horváth Zsolt beszélt a hungarikummozgalomról Dudaron
Forrás: Rimányi Zita/Napló

A dudari értéktárba tartozik már többek közt a negyvenes-ötvenes években sokat foglalkoztatott Bencze László festőművész munkássága. Akárcsak a ma is alkotó Hegedűs Árpád kosárfonóé. Olyan kirándulóhelyek, mint az Ördög-árok. Több recept szintén: a lisztes tercé, a scsi levesé, a cipóban sült csülöké, a feltéttel megrakott tésztakenyéré, az egeres pomposé. Népdalaikat ugyancsak őrzik a helyiek. Archív felvételekről játszottak le négyet az értéktár-rendezvényen, utána az óvodásokból, iskolásokból és felnőttekből összeállt kórus adta elő ugyanazokat. A dudari hármashatár… és az A dudari dobogó híd alatt… kezdetűt például. 

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában