Újraindult az Etesd a dokit! program, ami meleg étellel segíti az egészségügyi dolgozókat

Ezt olvasta már?

Nem vega, de csúcsszuper édesség, telt ízű sűrű szilvalekvárral!

A legenda szerint, a nevétől eltérően, vén kakasokból készítették

Az Etesd a dokit! mozgalom még a koronavírus-járvány első hulláma idején alakult azzal a céllal, hogy egészséges és tápláló ételekkel segítse az egészségügyi dolgozókat. A program szervezői már akkor úgy nyilatkoztak, hogy amíg csak szükséges, folytatják tevékenységüket. Akkor még nem tudtuk, milyen aktuális lesz ez a kijelentés.

A járványnak ugyanis nincs vége, és a második hullám idején nagyobb szükség van a segítségükre, mint eddig bármikor. „Sokkal komolyabb a helyzet, mint tavasszal volt. Az egészségügyi dolgozók óriási mértékben leterheltek, sokkal több a beteg, és már közülük is jó páran házi karanténban vannak” – nyilatkozták az Etesd a dokit! mozgalom szervezői. Éppen ezért döntöttek úgy, hogy ismét segítenek, és újraindítják a projektet.

Keve Márton, az Etesd a dokit egyik alapítója

Az Etesd a dokit! egyik kulcsembere Keve Márton séf, aki sokáig London legjobb éttermeiben főzött. Marci a tavasszal költözött haza Budapestre, márciusban kezdett volna egy étteremben, de az első napján már nem kellett bemennie: bezártak az éttermek. Ekkor jutott eszébe, hogy ha már itt van egy remekül felszerelt konyha, akkor jó lenne ezt kihasználni valahogyan, és azoknak a szolgálatára fordítani, akik a legtöbbet tesznek a betegekért: ők pedig az egészségügyi dolgozók. 

Lelkes csoport alakult

Jókuti András segítségével létrehozott egy Facebook-csoportot Etesd a dokit! néven, és rögtön beindultak a dolgok. Marci barátnője, Farkas Kata másnap elkezdte felvenni a kapcsolatot kórházakkal, miközben a kezdeményezés köré is lelkes csoport szerveződött: csatlakozott Pancsovay Zita és Drégelyi Xénia a Borganikából, valamint Serfőző Márta a Serfőző Gluten Free Bakeryből. A tavaszi karantén idején több mint harminc budapesti kórházzal és tíz mentőállomással, valamint házi- és gyermekorvosi rendelőkkel kerültek szoros kapcsolatba, és több mint ötvenezer adag ételt szállítottak ki. Ráadásul ennek a felét ők maguk főzték, vagyis többnyire Marci. 

Akcióban az Etesd a dokit a tavaszi első hullám idején

Azóta Marci a tajvani ételeket középpontba állító 101 Bistro megnyitásán dolgozott, bár ez a projekt a koronavírus-járvány miatt most meghiúsult. Ennek ellenére, mint Marci mondja, kiszállítós formában mindenképpen elindítják az új helyet. Marci a 101 Bistro szakmai irányítása mellett is kiveszi a részét az Etesd a dokit! menük készítéséből, és ezúttal is különleges ebédeket varázsol az egészségügyi dolgozók számára. 

Hatalmas szükség van rájuk 

A szervezők megítélése szerint sokkal nagyobb szükség van most rájuk, mint az első hullám idején volt, a kórházak ugyanis nagyon leterheltek. Ugyanakkor azt is érzik, hogy most jóval nehezebb támogatókat találni. A kis- és középvállalkozások szinte teljesen lenullázódtak anyagilag, sokaknak elfogyott a lelkesedése, és egyre több a megbetegedés is, minek következtében a segíteni tudó munkaerő egy része is kiesett. Tovább nehezíti a szervezést, hogy nemrég a szervezőcsapat egyik tagja is karanténba került. 

Az Etesd a dokit! jelenleg együttműködő éttermeket keres, akik vállalnák, hogy hetente egy-két alkalommal meleg ételt adományoznak a projekt számára. Az ételt a szervezők eljuttatják a megfelelő helyre, hiszen a tavaszi tapasztalatok alapján ők pontosan tudják, hogy milyen szabályok szerint lehet a kórházakba meleg ételt szállítani, illetve nagyon sok kapcsolattal rendelkeznek. Azt már tavasszal megtanulták, hogy a legtöbb időt a szervezés viszi el. Most egyik kiemelt céljuk, hogy a vidéki kórházak dolgozóit is elérjék. Ügyük mellé megnyerték a Woltot, aki ingyen fogja szállítani az ételt az egészségügyi dolgozóknak.

Éttermeket keresnek

Máris több étterem csatlakozott a kezdeményezéshez, többek között a Zila Kávéház, a Kiosk és a MEZNA is. A MEZNA, többek között az AKG Általános Iskolának biztosítja az egészséges és friss napi menüt. Róluk ebben a cikkünkben már írtunk. A MEZNA vezetője, Bajor Zsófi elmondta, hogy ők már tavasszal is csatlakoztak az Etesd a dokit! mozgalomhoz, igaz, akkor az iskola zárva volt, és csak kiszállításra főztek. Most el kell látniuk a diákokat is, mivel azonban a koronavírus-járvány miatt sok a hiányzó, minden egyes megmaradt menü valamelyik kórházban landol majd. 

Bajor Zsófi, a MEZNA alapítója, fotó: Hartyányi Norbert

Tavaszhoz képest nagy újdonság, hogy pénzadománnyal is lehet segíteni a szervezetet. A számlájukra érkezett összegből minden esetben az egészségügyi dolgozóknak vagy a járvány miatt nehéz helyzetbe került embereknek biztosítanak meleg ételt. Nyersanyag-felajánlást is szívesen fogadnak, hiszen ezekből valamelyik étterem konyháján tápláló étel készülhet. Mint Marci elmondta, a céljuk elsősorban az, hogy az egészségügyi dolgozók vitamindús, jó minőségű ételt kaphassanak. Ezért gondolkodnak például meleg, tartalmas levesekben. 

Az első adag étel már kedden megérkezett az egészségügyi dolgozókhoz, és a szervezők bíznak benne, hogy egyre többen állnak majd az ügyük mellé. 

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában