Új kerthelyiségben vár a Blitz-pizza

Ezt olvasta már?

Ha kell egy jó alkoholmentes frissítő a hétvégi grillezéshez – megtaláltátok!
Nagyon egyszerű, nagyon gyors és még egészséges is. Ilyen egy korrekt nyári grillkaja!
Miután a karantén alatt elkészítettem a Blitz DIY pizzáját, alig vártam, hogy ellátogassak az Elektrotechnikai Múzeum kertjében nyílt új egységükbe. Már többszörösen bizonyították, hogy pizzában nem ismernek tréfát, most azonban új tételek is felkerültek az étlapra. Azt mondtam már, hogy van bor is? 😀 Persze, hogy teszteltük!

Vessenek meg érte, de én nagyon élvezem, hogy hosszú évek óta Budapest végre egy kicsit újra a budapestieké. Tudom-tudom, szörnyű maga a helyzet, ahogy az ország GDP-jének sem tesz jót a turisták hiánya, de nekem most kifejezetten jólesik, hogy végre anélkül sétálhatok a városban, hogy délután kettőkor kis hableánynak öltözött, talajrészeg csoportokat kéne kerülgetnem. A Kazinczy egyike azoknak az utcáknak, amit nyáron a lehető legmesszebbre kerülök, most azonban vidáman baktattam Liptay Dávid és felesége, Anna, valamint a 4Bros arcokkal közösen megálmodott, újonnan nyílt egysége felé. 

A „kertbe” azonnal beleszerettem, mert képesek voltak egy szürke betonplaccból némi műfű, rengeteg növény és pár liter színes festék segítségével egy nagyon barátságos, vidám helyet varázsolni. Ezzel a kicsit hipszter feelinggel állnak szöges ellentétben a múzeum tulajdonában lévő neon feliratok, amik három tizedmásodperc alatt tesznek vissza 20 évvel ezelőttre, valahogy mégis zseniálisan működik együtt a kettő. 

Dávidéknak mindig nagyon fontos volt, hogy skatulyán kívül maradjanak. „Az egész pizza téma a tűz szeretetéből jött” – ahogy ő fogalmaz. Ők nem nápolyi, nem is római, hanem Dave-pizzát készítenek. Miután megreformálták a pizzakiszállítást, a PONTOON-on 3. éve bizonyítanak, most úgy döntöttek, szeretnének egy új helyet, ahol bátran kísérletezhetnek és feszegethetik a határaikat. Mit mondja, a Blitznél az a szabály, hogy nincs szabály, tehát lazán megfér egymás mellett a pizza, a kísérleti kemencés lasagne és a natúr bor is. „Nekem csak az a fontos, hogy pirománkodhassak” – meséli nevetve. 

Liptay Dávid és Liptay-Baráth Anna/Fotó: Mudra László

Natúr borokat egyébként még a belvárosi borbárokhoz képest is egyedülállóan széles választékban forgalmaznak. Aki kevésbé lenne képben natúrbor-ügyileg, annak a súgó: olyan, elsősorban kistermelőktől származó borok, melyek elkészítése teljesen adalékanyag- és vegyszermentes, valamint a lehető legkevesebb kémiai beavatkozással készülnek. A természetes borokhoz hasonlóan ezekből ugyanúgy van fehér, rozé, vörös meg bubis. Mi utóbbiból kóstoltuk a Kristinus Petnatot, ami sajnos (vagy nem sajnos) csak üveggel megvásárolható, de ha valakinek szülinapja van, előléptették vagy muszáj megünnepelni, hogy túlélted a szerdát, akkor nagyon ajánlom (6750 Ft).

Amellett, hogy nagyjából zéró esélyed van csalódottan felállni az asztaltól, egyfajta közösségi teret is szeretnének itt megvalósítani. Hétről hétre a legkülönfélébb programokkal várnak, legyen az Babé Sila akusztikus koncert, pop-up használtruha-börze vagy könyvvásár. Érdemes tehát követni a Facebook-oldalukat, mert minden bizonnyal hamarosan felüti majd a fejét egy olyan progi, amire szívesen mész el a haverokkal. De ha inkább a kaja érdekel, akkor csak tök simán olvass tovább! 

Burrata

Mint a világ valószínűleg (egyik) legnagyobb sajtrajongója, nem is volt kérdés, hogy erre 1 perc 23 másodperc alatt vetem rá magam, és nagyjából ugyanennyi idő alatt is pusztítom majd el. A burrata önmagában egy mámor, a külső „kéreghez” képest belül tökkkélesen lágy, szinte folyékony. Mellé savanyított ceglédi paradicsom érkezik kapribogyóval. Én utóbbiért nem rajongok különösebben, így ezt meghagytam a kollégámnak, de a savanyított pari nagyon jól állt a sztorinak. A sajtot egyébként a Szarvasi Mozzarella készíti kifejezetten számukra (1590 Ft). 

Fotó: Mudra László

Padlizsán Parmigiana

Aki egy kicsit is szereti a padlizsánt, az azért próbálja ki, aki pedig most barátkozik vele, az meg azért. Újabb ékes bizonyítéka annak, mennyire király tud lenni egy húsmentes fogás, anélkül, hogy órákig piszmogni kéne vele, vagy füstölt cickafarkat szárítani hozzá. Miután félbevágták a padlizsánt, és kicsit elősütötték, megküldik egy romescóval turbózott paradicsomos alappal, amire kerül még némi grana padano, majd mehet vissza a sütőbe, és csókolom. Mégis rengeteg íz, annál is több sajt és elégedett sóhajok kísérik útját (1290 Ft).

Karfiol a kemencéből 

Ez tipikusan egy olyan „what you see is what you get” jellegű étel. Karfiol a kemencéből, pont. Leszögezném, ez mit sem vesz el az élvezeti értékéből, én imádom az ilyen faék egyszerűségű dolgokat, amik pontosan attól lesznek zseniálisak, hogy nagyjából nulla effort elkészíteni őket. Fognak egy egész fej karfiolt, leöntik a saját olívaolajukkal, megszórják némi Maldon sóval, betolják a kemencébe, megvárják, míg kicsit megfeketedik a teteje, aztán eléd rakják. Ne tévesszen meg a puritán volta, mert teljes értékű kaja, főleg, mert a kemencétől megkapja azt a jellegzetes füstös ízt, ami egy darab száraz kenyérből is bisztrókaját varázsol. Ha erre esik a választásod, egyrészt egész biztosan jóllaksz, hiszen bepuszilsz egy fej karfiolt, valamint a havi C-vitamin- és káliumbevitelt is kipipálhatod (1290 Ft). 

Fotó: Mudra László

Blitz Krumpli 

A sajt után nálam ez végzett a dobogó második fokán. Egyszerűen imádtam, pedig megint csak nem került feltalálásra az a bizonyos spanyolviasz. A negyedelt krumplikra kétféle salsa kerül. A piros a padlizsánról már ismert romesco szósz, amit még összekevernek apróra vágott kápiával és egy kevés chilivel, ettől lesz egy kicsit pikáns beütése, de abszolút nem csípős. A fehér pedig egy tejfölös alapú, kapros téma, zöldfűszerekkel. Ha nem ennétek meg egy egész pizzát, de azért valamit csipegetnétek, ez a tökéletes választás (990 Ft)! 

Fotó: Mudra László

Marrakesh 

Azt gondoltátok, hogy eljöttünk anélkül, hogy pizzáztunk volna?! Hát még mit nem! A már megszokott, basic Margit (1890 Ft) és a szupersajtos Cheesus (2490 Ft) mellé érkeztek új versenyzők is. Már korábban kóstoltam a Marrakesht, és annyira ízlett, hogy gondoltam, megosztom veletek is, mert már akkor sem tudtam betelni vele. A paradicsomos-harisszás alapra pakolnak még sült kápiát, kecskesajtot, snidlinget, de ami a legjobb, CITROMHÉJAT is. Az egy dolog, hogy ennél fizikailag nem lehet vékonyabb egy tészta (csak nézzétek meg a képeket és ámuljatok!), de a sós kecskesajt és a fanyarkás, reszelt citromhéj duójától konkrétan bepárásodik a tekintet. Biztos vagyok benne, hogy bármelyik pizzát is kóstoljátok, nem fogtok csalódni, de ha csak egyet próbáltok ki, ez legyen az (2690 Ft)!

A Blitz KERT-et mindenkinek ajánlom, aki szereti az egyszerű, de minőségi kaját nem horror áron enni. A vegáknak, mert mindamellett, amiket most ajánlottunk, még bőven akad olyan tétel, amiért még én is vissza fogok menni. Az ööööösszes belvárosban élő embernek, valamint pizzafanoknak természetesen kötelező – élvezzük ki a Kazinczyt, amíg lehet! 😉 

Cím: 1075 Budapest, Kazinczy utca 21. 

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában