Új helyre költözött Buda legnagyobb csomagolásmentes boltja

Ezt olvasta már?

Rózsaszínben akarod látni a világot? Irány a Samantha!

Mentes nasik Kicsit fitt, kicsit alternatív recept: tojás-, cukor- és tejmentes Az almás...

Jövő héten nyitnak a teraszok, így készülnek a vendéglátósok

Az almás pitét mindenki szereti Tésztapolc A tésztaételeket mindenki szereti ...

Raktárból francia pékség – teszteltük a Petit Tourage Pâtisserie-t

Ezt BÁRKI meg tudja csinálni! Húst hússal Kiadós kaja, amiért nem kell Csehországig...

Több száz hamburgert osztanak szét a mentősök között | Street Kitchen

Igazi ízbomba, és még diétás is! Húst hússal Nyisd meg otthon a saját...
Ha csak egy órátok van ebédet főzni, akkor ezt a receptet nektek találták ki!

A sütőtököt félbevágjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-60 perc alatt puhára sütjük. A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, a sóval és a sütőporral. A sütőtökből kiveszünk 400 g puha, pürés részt. Hozzáadjuk a tojásokat és a kétféle cukrot, és elkezdjük keverni, miközben fokozatosan hozzácsorgatjuk az olajat. Belekeverjük a lisztes keveréket is, és eloszlatjuk egy

Tavaly a műanyagmentes július keretében nagyot nőtt a csomagolásmentes boltok forgalma, és úgy tűnt, elindulunk egy kissé kevesebb hulladékkal járó élet felé. Sajnos ezt a növekedést radikálisan megállította a koronavírus, erősen visszaesett az ilyen boltok forgalma is. A főváros legrégebbi csomagolásmentes boltjában, a Ligetiben is megérzik a visszaesést, ennek ellenére optimisták, és nemrég új helyre is költöztek.

A koronavírus-járvány tavaszi kitörése idején sokáig folyt arról a vita, hogy élelmiszerekkel és azok csomagolásával terjed-e a vírus. Sokan napokig nem vittek be a lakásba semmilyen újonnan vásárolt élelmiszert, mások fertőtlenítettek minden csomagolást, megint mások pedig egyiket sem tartották fontosnak. Nemzetközi szervezetek tanulmányai alapján a vírus elsődlegesen cseppfertőzéssel, közvetlenül emberről emberre terjed; élelmiszer közvetítette fertőzés nem fordult elő.

A csomagolásmentes is biztonságos

Sipos Melinda, a Ligeti csomagolásmentes bolt tulajdonosa elmondta, a koronavírus alatt az ő forgalmuk is jelentős mértékben csökkent.

Az új bolt Budán, fotó: Kalas Györgyi

De ez szerinte nem feltétlenül azért van, mert kevésbé vásárolnak az emberek csomagolásmentes boltban, mint inkább azért, mert most minden kisbolt forgalma csökkent. Ők ráadásul nemrég egy szép nagy, tágas helyiségbe költöztek a Budafoki úton, ahol remekül meg tudják oldani a fertőtlenítést: minden vásárlót megkérnek, hogy fertőtlenítse a kezét, emellett minden élelmiszert zárt üvegekben, dobozokban tartanak. 

Vásárlás csomgolásmentesen, fotó: Hartyányi Norbert

Sipos Melinda szerint nekik tavaly júliusban valóban kiugróan, közel 40 százalékkal nőtt a forgalmuk. Akkor hirtelen hatalmas lett az érdeklődés a csomagolásmentes és hulladékmentes vásárlás iránt, ami aztán drasztikusan visszaesett, és ezt ők is nagyon megsínylették. Bár Melinda előtte sem volt száz százalékig optimista. Mint mondja, az érdeklődés növekedése még mindig nem azt jelenti, hogy széles körben terjed a csomagolásmentes vásárlás szemlélete.

Még mindig nagyon kevés ilyen bolt van Budapesten, vidéken pedig szinte nagyítóval kell keresni. Ő sokszor úgy érzi, egy buborékban élünk, amin kívül ugyanúgy mindenki elkéri a vásárláshoz a nejlonzacskót. Annak ellenére, hogy már a nagyobb élelmiszerláncok is nagyon odafigyelnek erre: gyakran tesznek ki papírzacskót, és engedik a vászontáskák használatát is. 

Az új bolt a Budafoki úton, fotó: Kalas Györgyi

Így kezdődött

Budapest első csomagolásmentes boltja a Ligeti Bolt volt a Kresz Géza utcában. Melinda azt mondja, régóta próbált tudatosan élni és szelektíven gyűjteni a szemetet, de hamar belátta, hogy ez nem elég, és még így is nagyon sok hulladék keletkezik egy családban. Akkor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha ő maga nyitna egy csomagolásmentes boltot?

Vásárlás a Ligeti boltban, fotó: Hatyányi Norbert

Az elsőre képtelenségnek tűnő ötlet végül egy év tervezgetés után, 2017-ben valósult meg Piliscsabán, ahol Melindáék élnek. Aztán 2018-ban a Ligeti Bolt Budapestre költözött, hogy még jobban megtalálja a közönségét, majd tavaly Budán is bővültek egy újabb egységgel, a Karinthy Frigyes úton. Ez költözött most át a Budafoki útra, egy jóval kedvesebb és világosabb helyre.

Egyre bővül a választék

A boltban a választék is folyamatosan bővül. Más csomagolásmentes boltokhoz képest több minden kapható, nagyon bírom például az egészséges chipseket, mint a csicserichips vagy a lencsechips, valamint nagyon különleges tészták és teák vannak. Különböző kávékat is kínálnak, amiket helyben meg is őrölnek. Nagyon ötletesek a készen kapható lisztkeverékek piskótához, palacsintához, linzertésztához – ezek mind gluténmentesek.

A liszteket is kimérve vehetjük, fotó Kalas Györgyi

Többféle olaj (olíva és napraforgó) csapolható saját üvegbe, csakúgy, mint a mézek (akác és virág), granolák, csokipelyhek és kekszek. Mindezek persze az amúgy is megszokott szárazáruk (tészták, zöldségek, magok) mellett. Az élelmiszereken kívül megvehetünk minden tisztálkodószert, ami a környezettudatos háztartáshoz és tisztálkodáshoz kell.

Melinda idén egy harmadik boltot is nyitott Budán, ez azonban éppen a koronavírus miatt meghiúsult. Mint mondja, ebből muszáj volt kiszállnia a bizonytalan helyzet miatt.

1 tonna csomagolást spórolunk

Ennek ellenére a csomagolásmentes boltok piaca Európa-szerte emelkedik. A Humusz Szövetség egy nemrégiben megjelent tanulmányra hivatkozva azt írja, hogy 2030-ig a csomagolásmentes boltok forgalmában hatalmas növekedés várható. Mint írják: a becslések szerint 2023-ban már 5500 tonna csomagolási hulladékkal kevesebb kerül ki a környezetbe ezen üzleteknek köszönhetően. De a jelenleg működő csomagolásmentes boltok is már évente átlagosan 1 tonna csomagolást spórolnak meg. 

A Pancs bolt a 9. kerületben, fotó: Facebook

A boltok előnye azonban nem csak a kevesebb csomagolásban nyilvánul meg. Ezek a boltok minden esetben előtérbe helyezik a közelben beszerezhető, helyi árukat, így az áruszállítás során tapasztalható károsanyag-kibocsátás csökken. Ráadásul egy csomagolásmentes boltban nagyobb a valószínűsége, hogy éppen annyi élelmiszert veszünk, amennyire szükségünk van, így kevesebb étel kerül majd a kukába. 

A Naeked bolt a Déli pályaudvarnál, fotó: Kalas Györgyi

A pesszimista, vírussal terhelt hangulat ellenére is vannak bátor és elkötelezett vállalkozók. Mi is írtunk nemrégiben a Naeked nevű csomagolásmentes boltról, ami egyben teázó is, és már a karantén után nyitottak a Déli pályaudvar közelében. Szintén nemrég nyílt Solymáron a Nyom nélkül, a húsvéti számunkban pedig írtunk nektek a budapesti, Fő utcában található Ne pazarolj boltról, ami egyben kávézó is. Mivel játszósarok is van, kisgyerekkel is menjetek hozzájuk bátran. Nemrég pedig úgynevezett low waste boltot nyitott a Pancs Gasztroplacc is, Pancs Bolt néven. Náluk ráadásul pékárut és húsárut is beszerezhetünk. 

Ligeti Bolt, 1111 Budapest, Budafoki út 9-11.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Kicsoda Sandwich grófja? – megjelent a Street Kitchen újságírójának legújabb könyve

Langalló, kenyérlángos, vagy hívd, ahogy akarod! Húst hússal Frankó töltelék, perfekt sült csirke,...

Rózsaszínben akarod látni a világot? Irány a Samantha!

Mentes nasik Kicsit fitt, kicsit alternatív recept: tojás-, cukor- és tejmentes Az almás...

Jövő héten nyitnak a teraszok, így készülnek a vendéglátósok

Az almás pitét mindenki szereti Tésztapolc A tésztaételeket mindenki szereti ...

Raktárból francia pékség – teszteltük a Petit Tourage Pâtisserie-t

Ezt BÁRKI meg tudja csinálni! Húst hússal Kiadós kaja, amiért nem kell Csehországig...

Több száz hamburgert osztanak szét a mentősök között | Street Kitchen

Igazi ízbomba, és még diétás is! Húst hússal Nyisd meg otthon a saját...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -