Tücsköt-bogarat összehordunk: tényleg a rovarok oldják meg az élelmiszerválságot? A szakértő válaszol…

Ezt olvasta már?

A rovarfogyasztás néhány éve került be igazán az európai köztudatba, ugyanis a távol-keleti országokban és Afrikában már megszokott része a helyi gasztronómiának. Ezekről úti beszámolókból, hírekből értesülhetünk, no, meg a kereskedelmi televíziók megdöbbentőnek szánt túlélőshow-iból. Meghökkenés és utálat ide vagy oda, vélhetően előbb vagy utóbb hozzá kell szoknunk a jelenséghez. A szakértő szerint ugyanis a rovarfogyasztás bizonyos formái költséghatékony és fenntartható megoldást jelenthetnek olyan globális problémákra, mint az ózonréteg védelme, a káros gázok kibocsátásának csökkentése, az állattenyésztés fenntarthatósága, a kommunális hulladék mennyiségének csökkentése a kidobott élelmiszerek újrahasznosításával, továbbá az élelmiszerválság hatékony és környezetkímélő mérséklése.

A rovarfogyasztásról és a rovarból készült élelmiszer-alapanyagokról Schmidt Judit dietetikussal beszélgettünk. Véleménye szerint a rovarok, mint alternatív fehérjeforrás, azért kerültek be az európai köztudatba is, mert többek között környezetbarát megoldást jelenthetnek az élelmiszerek iránti, egyre növekvő igényre. „Ahhoz, hogy ezt a fokozódó fehérjeszükségletet kielégítsük, a kétlábú, négylábú haszonállatok egyre nagyobb arányú tenyésztésére lenne szükség. Ennek ismertek a környezeti terhei. Sokat hallottunk például arról, hogy a szarvasmarha által kibocsátott gázok az ózonrétegre milyen hatással vannak.”

(A legfrissebb hírek itt)

Erre az egyik megoldás az lehet, ha a húsfogyasztást csökkentjük, s más (állati és növényi) fehérjeforrásokra térünk át

– hangsúlyozta a szakértő.

„A rovarok potenciális fehérjeforrásként szolgálhatnak, mert jól hasznosíthatók, kellő módon emészthetők előzetes feldolgozás alapján. Az európai régióban élelmiszer-biztonsági szempontból csak porítva vagy fagyasztva kerülhetnek forgalomba. Ezeket a bizonyos rovarfajtákat új élelmiszerként már az Európai Unióban is engedélyezték. Nagyon alapos utánajárás és biztonsági elemzések zajlottak a háttérben. Nem minden rovar ehető, s a számos fajta közül néhánynak a fogyasztását tartják jelenleg biztonságosnak. Ilyen például a fekete katona-légy, a közönséges lisztbogár, az alombogár a, házitücsök, és így tovább” – tette hozzá.

Magyar példa még nincs sok, de akad pár rovartenyésztő vállalkozás itthon és Európa-szerte, amelyik kifejezetten takarmányozási célra vásárolja fel az élelmiszer-hulladékot az ízeltlábúak számára – magyarázta Schmidt Judit. Egyébként a technológiát még jellemzően állati takarmányozásra használják, az ebből kinyert fehérjét a tápokba keverik bele. Ilyenek a kiváló minőségű, hipoallergén kutyatápok érzékeny emésztésű vagy allergiás ebeknek. Nyugat-Európában a módszer már sokkal előrébb jár, mint itthon. A lehetőség adott, ez a közeli jövő mind gazdasági, mind élelmiszeripari szempontból.

Ön megkóstolná? – Szöcskével kínáltuk az utca emberét – videó

Ön megkóstolná? – Szöcskével kínáltuk az utca emberét – videó

A nyugattól annyiban különbözünk, hogy a magyar szabályozás szigorúbb, kevésbé elfogadó, de már vannak bevizsgált rovartípusok, amelyek hazánkban is kereskedelmi forgalomba kerülhetnek a közeljövőben. Fehérjegyártásra, dúsításra- (pl. kenyerekbe, pékárukba keverve), és más élelmiszerek készítésére lehetnek alkalmasak a rovarlisztek.

A gond ott kezdődik, hogy az európai kultúrában eddig nem igazán volt helyük a rovaroknak. Míg Távol-Keleten és Afrikában lehet, hogy mindennapos a sült szöcske, az európai gyomor nem erre van kihegyezve

– hívta fel a figyelmet az iparág egyik nehézségére Schmidt Judit. „Ez más, mintha behoznánk egy újfajta gabonát vagy magot, mint ahogy elterjedt a quinoa vagy a chia mag, amelyek más kontinensekről érkeztek. Nagyon erős szempont az érzékszervi undor. Egyrészt persze, megoldást jelenthet a rovartenyésztés ipari szintű beindítása a régióban, de óriási kérdést jelent az elfogadtatás, illetve az ehhez kapcsolódó marketingüzenetek megfogalmazása.”

Azok lehetnek az első felhasználók, az úttörő fogyasztók, akik amúgy is nyitottak az újdonságokra, vagy más szemmel néznek a dologra, s nem a kis lábakat és szárnyakat látják a lelki szemeik előtt, amikor meghallják, mi van abban a bizonyos készítményben. Ők valószínűleg nyitottak lesznek arra, hogy kipróbáljanak egy olyan ételt, amelyben rovarból származó fehérje is megtalálható. Erről természetesen kötelező tájékoztatni a vásárlót, s pontosan fel kell tüntetni a csomagoláson és a leírásban, mit és milyen forrásból tartalmaz az adott élelmiszer.

A kockázat:

„Ami kockázat lehet, hogy nem vagyunk eléggé tisztában azzal, milyen allergén veszélyekkel rendelkeznek ezek az új élelmiszerek, amelyeket korábban nem fogyasztottunk. Erre egyelőre kevés a vizsgálat és a precedens. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy azok, akik halakra, puhatestűekre, rákokra, kagylókra allergiások, potenciálisan allergiások lehetnek a rovarokra is” – említi a dietetikus.

Schmidt Judit úgy véli, a másik kockázati tényező a rovarok tenyésztési körülményei jelenthetik, mivel takarmányként a legtöbb esetben élelmiszer-hulladékot használnak erre a célra a vállalkozások. A kidobott élelmiszer mennyiségének csökkentésére alkalmazható ez a metódus, de éppen ez a veszélyforrás is: hogy mi történik például akkor, ha fertőzött hulladék kerül a rovarok elé. Felmerül az a kérdés is, hordozhatnak-e a rovarok bizonyos mikrobákat, amelyek az emberre is veszélyes fertőzési forrást jelenthetnek.

„A hazai egyetemeken is zajlanak tudományos jelleggel kóstolási próbák, élelmiszeripari kísérletek arra vonatkozóan, milyen formában, arányban és milyen élelmiszerekhez lehet hozzáadni a rovarlisztet. Még nem tudjuk meghatározni, milyen mennyiségben ajánlott ezeket a termékeket fogyasztani, és a túlfogyasztás milyen veszélyekkel járhat. Ezen felül arról sincs jelenleg elég adatunk, milyen allergiát vagy érzékenységet idézhet elő, vagy a rovarlisztes élelmiszerek okozhatnak-e emésztési problémát, illetve milyen hatással lehet a kitin az emberi szervezetre, ha belekerül az ételekbe” – számolt be a szakértő a felmerülő kockázatokról.

A rovarok alternatív fehérjeforrást jelentenek majd, nem pedig kötelező jellegű dolgot. A szélesebb körű elfogadásával és növekvő mértékű fogyasztásával az állattenyésztés ökológiai lábnyoma szinten tartható, de akár csökkenthető is lehet.

A rovarliszt gasztronómiai felhasználása például az élsportolók számára jelenthet jót, illetve a testtömeg csökkentéséhez nyújthat segítséget

– mondta Schmidt Judit.

A fogyasztók így a dúsított élelmiszerek révén kevesebb betevő falattal több fehérjét fogyaszthatnak el. Emellett a kifejezetten az izomtömeg építésre koncentráló sportolók számára lehet ez áldásos választás. Adottak a más meglévő fehérjeforrások is: tejpor, tojás, túró, gabonák, hüvelyesek, gombák, de ezek egy idő után unalmassá válhatnak. A dúsítás lényege pedig pont abban rejlik, hogy nem növeljük az étel mennyiségét. A rovarliszttel való dúsításnak így az az előnye, hogy nagyobb fehérjetartalom érhető el általa, ezért kevesebb mennyiség is elegendő a dúsított élelmiszerből a megfelelő szükséglet biztosításához.

„Még ki kell tapasztalnunk, hogy például egy kenyérre élelmiszer-technológiai szempontból milyen hatással van a megnövelt fehérjetartalom, milyen lesz az állaga, hogyan kel meg a tészta, nem lesz-e nagyon rágós. Az ár is egy meghatározó tényező lehet, illetve az elérhetőség, továbbá – legfőképpen – az íz” – hangzott el a beszélgetés során. De más előnye is akad a technológiának a szakértő szerint: „A rovarból sokkal nagyobb haszonnal kinyerhető a fehérje, mint más forrásokból. Egy húsféleségnek általában 20% körüli a fehérjetartalma, állattól és testrésztől függően. Növényeknél ez alacsonyabb, illetve itt az is lényeges, hogyan párosítjuk például a hüvelyest gabonával és magvakkal. A növényi fehérje emészthetősége kisebb hatékonyságú, nagyobb mennyiség elfogyasztására van szükség a megfelelő mennyiségű fehérjefelvételhez.”

Modern La Fontaine: „Így mit csinált a Tücsök nyáron? Fazékban főtt fenn a gázon”

Modern La Fontaine: „Így mit csinált a Tücsök nyáron? Fazékban főtt fenn a gázon”

A rovartenyésztés előnyeihez Schmidt Judit szerint az is hozzátartozik, hogy a rovarok hasznosíthatósága magasabb, viszont sok kell belőlük, de ez nem feltétlenül jelent nagy gondot. Más haszonállatok tenyésztéséhez képest sokkal olcsóbban, gazdaságosabban takarmányozhatók, például a már sokat említett élelmiszer-hulladékkal. Emellett nem foglalnak sok helyet, így hosszú távon környezetkímélőbb, fenntarthatóbb, olcsóbb lehet a tartásuk, mint a nagyobb testű haszonállatoké.

A rovarfogyasztás egy alternatíva lehet arra, hogyan lehet nagy tömegeket olcsón, fehérjében gazdag élelmiszerrel ellátni úgy, hogy nem szennyezzük még jobban a bolygónkat

– tette hozzá a dietetikus.

Persze, azt még nem tudjuk, milyen veszélyekkel járhat a gyakorlatban, ha például „egy rovarfarm elszabadul”, vagy mi történik, ha új fajokat hozunk be a régióba. Ezt csak jól ellenőrzött környezetben lehet végrehajtani, az otthoni kísérletezés nem ajánlott.

Source

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában