Több tízezer szendvicset készített rászorulóknak az elmúlt hónapokban a Budapest Bike Maffia

Ezt olvasta már?

A hús szaftosan puha, a hagyma pedig ropogóóóóós

French toast, ahogyan még tuti nem próbáltad!

Az elmúlt időszakban a rendkívüli hideg is nehezítette a Budapest Bike Maffia munkáját, miközben a koronavírus-járvány miatt az önkéntesek száma is megcsappant. A Vitamin Kommandó azonban így is mindennap friss zöldségekkel megrakott, egészséges szendvicseket gyártott a rászorulóknak – az elmúlt időszakban több tízezret készítettek.

A Vitamin Kommandó a Budapest Bike Maffia egyik legismertebb projektje, amely 2012-ben indult azzal a céllal, hogy minél több ételt juttassanak el az utcán élő hajléktalan és rászoruló embereknek. A tárgyi adományok mellett ugyanis az is fontos, hogy a nélkülözők zöldségben és húsban gazdag ételt kapjanak hetente többször.

Készülnek a szendvicsek. Fotó: Facebook/Vitamin Kommandó

A Budapest Bike Maffia a Vitamin Kommandó nevű kezdeményezésük keretében hetente kétszer szendvicseket gyárt, amit aztán szintén saját önkénteseik szállítanak ki biciklin az utcán és szállón élő hajléktalan embereknek. A Vitamin Kommandó nem egy klasszikus ételosztás, ugyanis itt a csapat tagjai keresik fel a hajléktalan embereket. A módszer egyszerű: bringára pattannak, és addig tekernek a városban, míg az aznapra készített adományok elfogynak.

Hetente több ezer szendvics készül

Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia vezetője elmondta, hogy hetente nagyjából 4-500 szendvicset készítenek az önkéntesek segítségével. Idén azonban a koronavírus és a rendkívüli hideg miatt nemcsak hetente kétszer, hanem mindennap készítettek szendvicseket. Az elmúlt két hónapban több mint tízezret, és mindegyiket célba is juttatták. 

Fotó: Facebook/Vitamin Kommandó

A plusz munkára azért is szükség van, mert a Budapest Bike Maffia másik, nagyon népszerű programja, a +1 Szendvics a koronavírus miatt sajnos szünetel. A program keretében középiskolások vittek magukkal plusz egy szendvicset mindennap az iskolába, amit a Budapest Bike Maffia önkéntesei összegyűjtöttek, és elszállítottak a megfelelő szervezetekhez és hajléktalanokhoz. Ez a kezdeményezés rendkívül hatékony és sikeres volt: a gimnazisták évente 60-70 ezer szendvicset dobtak össze a rászorulók részére. Mivel azonban a középiskolák kapuja több hónapja zárva van, a program teljesen leállt.

Fotó: Facebook/Vitamin Kommandó

Tovább működik a Vitamin Kommandó

Mint Havasi Zoltán elmondta, a járványidőszakban különösen nehéz a szendvicskészítés, hiszen egyszerre csak tízen tartózkodhatnak egy helyiségben. Természetesen mindenki gumikesztyűben és maszkban van, egymástól másfél méteres távolságra, és mindez nem könnyíti meg a munkát. Ami nem változott, az az, hogy továbbra is kizárólag papírba csomagolják a szendvicseket. Másfél éve ugyanis egyáltalán nem használnak műanyagot a csomagoláshoz. Szeretnének minél kevesebb hulladékot termelni, de az utcán élő emberektől nem várhatják el, hogy szelektíven gyűjtsék a szemetet. 

Fotó: Facebook/Vitamin Kommandó

Szerencsére még mindig elég önkéntessel tudnak működni, de Zoli azt is hozzátette, hogy érezhetően csökkent az emberek vállalkozó kedve. Sokan félnek a vírustól, nem mernek önkénteskedni. Az aktivitási kedv azonban nőtt, többen akarnak adományozni most, mint a járvány előtt. Ezért is indították el decemberben a Mentsd meg 2020!-at nevű programjukat, amelynek keretében a weboldalukon lehet pénzt adományozni – a befolyt összegből szendvicset készítenek a rászorulóknak. A tavalyi év utolsó hónapjában, karácsony környékén több, mint 35.000 szendvics készült és jutott el rászorulókhoz a Budapest Bike Maffia jóvoltából.  

Szendvicskupon, segítség

Továbbra is van lehetőség szendvicskupon vásárlására: 4 darab szendvics 2000 Ft-ba, 5 darab pedig 10.000 Ft-ba kerül. Biztos lehetsz benne, hogy a pénzeden zöldségekkel és hússal megrakott szendvicsek készülnek majd az utcán élők részére.

Szerencsére az extrém hideg idő, úgy tűnik, egyelőre véget ért, de hétfőn és csütörtökön este továbbra is várják szendvicskészítésre az önkénteseket, akik alapanyagot is hozhatnak magukkal. További adományként várnak takarókat, fóliákat és meleg zoknikat – más ruhát azonban már nem! 

Zoli elmondta, hogy bár kétségkívül a Vitamin Kommandó a legismertebb projektjük, emellett még rengeteg más kezdeményezésük van, amivel a hajléktalan emberek reintergrációját kívánják elősegíteni. Céljuk, hogy ne csak ételt, hanem élményt is adjanak, és ezáltal elősegítsék a hajléktalan emberek visszailleszkedését a társadalomba. 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img