Tízéves Budapest első francia péksége, az à table!

Ezt olvasta már?

Sörtésztában minden IS jobb

Ha picit másra vágytok, mint a hagyományos húsgolyós spagetti

Tíz év alatt tíz üzletük nyílt szerte a városban, miközben nekik köszönhetően mi is megtanultuk, milyen az igazi vajas croissant és a ropogós bagett.

Élénken emlékszem még rá, mikor 2011-ben megnyílt a Retek utcában az első à table! pékség. Napokig az utcán állt a sor. Mindenki szaladt francia bagettet venni, miközben persze háborgott, hogyan kerülhet négyszáz forintba egy croissant vagy egy bagett.

Készülnek a croissantok.

Rengeteg vaj

Eltelt tíz év, és egyébként vicces módon a bagett és a croissant ára nem változott. Azóta is 490 forintba kerül mind a kettő, és aki látta már az à table!-ban a croissant méretét, az nem is fogja sokallni érte ezt az összeget. Ma már minden croissant-rajongó tudja, hogy ennek a  péksüteménynek a lényege a rengeteg vaj (majdnem annyi vaj kell bele, mint amennyi liszt!) és a sok-sok kézi hajtogatás.

a table pékség
Fotó: Kalas Györgyi

Magyarországon még ma sem természetes, hogy az ember mindennap lemenjen friss kenyérért a pékségbe. Pedig Franciaországban már évtizedek, sőt évszázadok óta így élnek az emberek. Naponta egyszer, de inkább kétszer megveszik a friss bagettet reggelire és vacsorára is – hiszen a kenyér frissen jó. A bagett (és a kifli) pedig még inkább, hiszen kicsi mérete, viszont sok a héja, így pedig könnyen kiszárad.

Normandia Budapesten

Mindezt Anthony Lecaude francia pék mutatta meg Budapestnek. Anthony magánügyben került Budapestre Normandiából. A pék szakmát és a francia péksütemények csínját-bínját persze már akkor is jól ismerte. Itt aztán találkozott Hajdu Péterrel (nem a tévéssel), a Brunch pékség és szendvicsbár tulajdonosával, és ebből az ismeretségből lett végül pár év múlva az à table!, amiben minden terméket személyesen ők fejlesztettek ki.

Fotó: Kalas Györgyi

Anthony ragaszkodott hozzá, hogy a croissant-t csak francia vajból lehet jól megsütni – ezzel egyébként más pékségek is egyetértenek. A magyar vaj ugyanis finom, de sajnos igen változó a zsírtartalma. A francia pék a francia liszthez is ragaszkodott, így az à table!-ba egyenesen egy francia malomból érkezik a liszt, már tíz éve pontosan ugyanonnan. 

Tíz év alatt tíz üzlet

Anthony Lecaude végül visszaköltözött Normandiába, ahol jelenleg is pékséget vezet. Eközben Budapesten tíz év alatt tíz üzlet nyílt. Mint a tulajdonos, Hajdu Péter  elmondta, sajnos a fővárostól messzebb nem nagyon érdemes nyitni, hiszen nehéz lenne a frissen sütött pékáru szállítása. Bár a tízből nyolc üzlet franchise rendszerben működik, mindegyik csak és kizárólag az à table! műhelyében készült finomságokat árulhatja, így egészen biztosan mindenhol ugyanazzal a minőséggel találkozunk. Nem az üzletekben sütnek ugyanis, hanem a központi üzemükben, és innen kerülnek kiszállításra a termékek mindennap. 

A lazacos quiche remek reggeli étel. Fotó: Kalas Györgyi

Az à table! egyébként nem kizárólag pékség, és nem is jó Párizzsal példálózni, hiszen hangulat inkább a francia falvak környezetét idézi vissza. A legtöbb à table! egyben reggelizőhely is. Tízből hat helyen melegkonyha is üzemel, ahol főleg reggeli tojásos ételeket készítenek… azaz készítettek, a járvány óta értelemszerűen a helyben fogyasztás lehetősége megszűnt. Más vendéglátóhelyekhez hasonlóan ez nagy csapás az üzleteknek, bár Hajdú Péter büszke arra, hogy egy péket vagy cukrászt sem kellett elküldenie az üzemből. 

A Retek utcai üzlet. Fotó: Kalas Györgyi

Sőt, az első karantén alatt, hogy megtarthassa az alkalmazottakat, Karanténkalács néven kalács- és kenyérsütéssel segítették a rászorulókat, akiknek nagyon kedvező áron házhoz is szállították a pékárut. 

Éppen a járvány előtt fejlesztették ki egyébként új süteményeiket: tíz új terméket terveztek bevezetni, de végül a korlátozások miatt csak hármat sikerült. A közönségkedvenc azonnal a Bobine lett, ami tulajdonképpen egy muffin alakú töltött croissant. A tésztája máshogy készül egy kicsit, mint a croissant-nak, ebben ugyanis van tojás is.

Új termék a belül töltött Bobine. Fotó: Kalas Györgyi

A csokoládés-maracujás lett nálam az abszolút nyerő, de igen népszerű a málnás is – ennek a tésztájában is van egy kis kakaó. Mondjuk, ezekkel a töltött, édes croissant-okkal nehezen birkózom meg, olyan hatalmas és tömény mindegyik. Kivéve, ha kacsamájjal van töltve, az valahogy mindig lecsúszik – ebbe ráadásul még egy kis fügelekvár is kerül.

Cukrászsütikben is élen járnak.

Francia krémesben élen

Az à table! egyébként a pékség mellett azonnal elindította a cukrászatát is. A franciacukrász-vonal népszerűsítése volt a céljuk, ami be is jött. Az elmúlt években sok vendég számára lett ismert ez az újhullámos vonal. Hajdú Péter szerint ők voltak az első hely, akik hagyományos francia mille feuille-t készítettek, ami meglehetősen pepecselős munka, de ma is ez az egyik legnépszerűbb termék a croissant és a bagett mellett. 

A híres mille feuille

A legelső, Retek utcai üzlet az elmúlt időszakban zárva volt: felújításon esett át, két hete azonban kibővült, új választékkal nyitott újra. Érdemes betérni egy jó kis bagettért. Illetve minden terméket házhoz is rendelhettek a Wolton keresztül.

à table! boulangerie – patisserie 1024 Budapest, Retek utca 6.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában