Tahinis, matcha teás, kardamomos: megkóstoltuk az Édesem szuper kekszeit

Ezt olvasta már?

Könnyed édesség, ami mégsem egy szokványos puding

A Fördős család féle túrófánknak nincs párja!

Márk Szonja öt éve nyitotta meg cukrászdáját Édesem néven, amely azóta az édességrajongók zarándokhelye lett. Két éve tortaműhellyé alakította a cukrászdát, most pedig megvalósította egy másik álmát is: gourmet kekszeket süt, amelyeket a Wolton keresztül otthonra is rendelhetsz.

„Éjjel megálmodom, nappal megsütöm!” – ez Márk Szonja mottója, aki nagyon sokat várt rá, hogy végre saját cukrászdája legyen, és megnyissa az Édesemet. Mint sok pályaváltó, ő is a GYES évei alatt kezdett el azon gondolkodni, hogy nem tér vissza a korábbi szakmájához, az újságíráshoz, hanem megpróbál megélni a hobbijából: a sütésből. A legnehezebb feladat az üzlethelyiség megtalálása volt, több évig kereste a megfelelőt. 

Márk Szonja az Édesemben. Fotó: Hartyányi Norbert

Végül megszületett a Kis Rókus utcában az Édesem, ami hamar nagy népszerűségre tett szert a süteményrajongók körében. Ezzel együtt, mint Szonja elárulta, a forgalom alakulása még békeidőben is teljes rejtély volt számára. Több év tapasztalata alapján sem könnyű ugyanis kiszámítani, hogy melyik nap jönnek majd többen, vagy éppen kevesebben, így pedig nehéz előre készülni. Mivel Szonja nagy szerelme a tortasütés, ezért egy idő után úgy döntött, hogy a cukrászdát tortaműhellyé alakítja.

A keksz szerelem

Szonja másik nagy szenvedélye a torta mellett pedig a keksz. Több könyve is megjelent már, az egyik éppen kekszrecepteket rejt. Jó néhány éve készül rá, hogy bővítse az Édesem kekszválasztékát, sőt a koronavírus-járvány előtt még egy önálló kicsi kekszes helyben is gondolkodott. Ez a terv sajnos meghiúsult, de mivel a kekszek több év kísérletezés után mára tökéletes alakot öltöttek, így elindult a kiszállítással elérhető Édesem kekszdoboz. 

Az Édesem kekszdoboza 13 féle keksszel. fotó: Erdőháti Áron

Én már az első héten mekóstoltam az összes kekszet. Már csak azért is, mert A házi keksz nekem hatalmas szerelem. Mindenki másért rajong, én a kekszet és a pizzát egyszerűen sosem tudom megunni. És egy kézműves keksz elmondhatatlanul más élményt nyújt, mint a bolti száraz, csomagolt változat. Aki nem érti, hogy miért vagyok annyira oda a kekszekért, az most kipróbálhatja!

Édes-sós keksz, fotó: Erdőháti Áron

13 féle különleges keksz

Szonja jelenleg 13 féle kekszet süt, melyek mindegyike saját fejlesztésű. A kekszek egyenként is megrendelhetőek (450 és 750 forint közötti áron), de rendelhető gourmet kekszdoboz is, amelyben a teljes választék megtalálható. Ez 13 darab kekszet tartalmaz, a kekszek súlya pedig több mint fél kiló. A doboz 7390 Ft-ba kerül. A 13 kekszből sokan jóllaknak ám, mert hatalmas méretű és tartalmas sütikról van szó. Egynél többet szinte lehetetlen egyszerre megenni belőlük. Mindegyik keksz kívül ropogós, belül viszont olvadósan puha. Hamarosan jön a karácsonyi box is, amelyben tízféle keksz kap majd helyet. 

Hamarosan elérhető lesz az Édesem karácsonyi kekszdoboza is, fotó: Erdőháti Áron

Minden egyes keksz igazi különlegesség, nem tudnék egyet kiemelni választékból, de néhány kedvencemet azért felsorolom. A kínai ötfűszeres keksz 70 százalékos belga csokival és fűszerekkel készül. A tripla csokis keksz pont olyan jó, mint amilyennek hangzik: háromféle Valrhona csokival készül. A matcha-málna-vanília keksz pedig egy háromszínű különlegesség.

Macha-málna-vanília keksz, fotó: Erdőháti Áron

A két legnagyobb kedvencem azonban a tahinis keksz, amely tahinipasztával készül és kétféle szezámmagban is meg van hempergetve, valamint a klasszikusnak számító, de korántsem unalmas mogyoróvajas keksz. Amit különösen szeretek, hogy mindegyik kekszben van egy kis fűszer, vagy akár só – az édes-sós keksz például meg van szórva egy kis maldon sóval. 

Az Édesem kekszei vidámságot és egy kis színt hoznak a mostanában kevésbé derűs hétköznapokba. Receptre kéne felírni mindenkinek. 

Édesem, 1024 Budapest, Kis Rókus utca 33. 

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában