Sonkák a világ körül: így készül a prágai, a serrano és a…

Ezt olvasta már?

Tudod, mi a különbség a spanyol serrano, az olasz pármai vagy a dalmát pršut sonkák között? Kapaszkodj, mert elmondjuk, és azt is, melyik hogyan készül!

Ha visszatekintünk a sonka történetére, akkor talán nem meglepő, hogy a legelső sonkafogyasztók az ókori rómaiak, a mezeopotámiaiak és a kínaiak voltak, ugyanis több ezer évvel ezelőtt már ők is készítettek sonkát.

Annak oka, hogy húsvétkor miért sonkát eszünk, mondhatni gazdasági: nagyon sokáig a bárányhús volt a tradicionális húsvéti étel, azonban a sertés megfizethetőbb volt, könnyebben hozzá lehetett jutni, így praktikus okokból az emberek áttértek a sonkára. Az már nemzetenként változik, hogy hol, milyen sonkát esznek, mert ahány nemzet, annyiféle sonka létezik.

Magyarország: parasztsonka

Itthon a parasztsonka a legkedveltebb húsvétkor, aminek több százéves hagyománya van. A rendszerint novembernem kezdőd téli disznóvágások alkalmával kezdték el érlelni, szárítani a sonkát sózással és füstöléssel. Az tájanként eltérő, miként ízesítették: van, ahol fokhagymát, borsot, babérlevelet, koriandert is használtak az érlelés során.

Klasszik parasztsonka (Fotó: Schutterstock)

Horvátország: pršut

Az édeskés-sós ízű pršut olyan sertés combjából készül, aminek ez az egyetlen testrésze akár a 16 kilót is elérheti. Az érlelése, szárítása kifejezetten munkaigényes folyamat, 12 hónapig tart, tengeri sóval szárítják, majd bükk-, tölgy – és gyertyánfával füstölik.

Ha eddig még nem kóstoltad, itt az ideje, hogy megtudd, milyen az igazi pršut! (Forrás: Shutterstock)

Csehország: prágai sonka

A cseheknél egyértelműen a füstölt-főtt prágai sonka az, ami elviszi a show-t. A húst a bőrrel és a zsírral együtt pácolják, így, aki a szárazabb sonkákat szereti, másfelé érdemes indulnia sonkaügyileg.

Klasszik prágai sonka (Fotó: Schutterstock)

Olaszország: pármai sonka

Az olaszok nagy sonkarajongók, több sonkájuk is ismert világszerte. A sózással tartósított, minimum 10 hónapig érlelt pármai sonka a legismertebb, de aki extrára vágyik, annak ott a borssal és fokhagymával ízesített prosciutto Toscana, vagy a Norica, ami az olasz sonkakészítés egyik origója. Szintén kedvelt a minimum 13 hónapi érlelt, erőteljesebb ízű prosciutto di San Daniele, aminek az érlelése során nem távolítják el a körmöt, hogy az eleve szárazabb sonka megőrizzen némi nedvességet.

Prosciutto di Parma (Forrás: Schutterstock)

Franciaország: bayonne-i sonka

A franciáknál a szabadlevegőn, lassan érlelt, lágyabb ízű bayonne-i sonka a legismertebb. Vannak olyan helyek, ahol espelette-i paprikában is megforgatják a sonkát, így annak erős, csípős íze lesz. A sonkát egyébként Bayonne-ról, egy francia kikötővárosról nevezték el.

Ha a szárítási folyamat véget ért, egy hagyományos baszk kereszttel jelölik meg a sonkákat (Fotó: Schutterstock)

Spanyolország: serrano, iberico

Ha Spanyolország, akkor két sonka biztos, hogy egyből az eszünkbe jut: a jamón serrano és a jamón iberico. Az előbbi fehér, az utóbbi a különleges fekete ibériai félvadsertésből készül, és magasabb minőséget képvisel. Régen a serrano sonkát a hegyekben szárították, a neve is innen ered, hiszen a serrano szelet jelent.

A serrano sonka ára és minősége az szerint változik, hogy mennyi ideig érlelik: 9-12 hónapig (Bodega), minimum 12 hónapig (Reserva), vagy minimum 14 hónapig (Gran Reserva).

Az iberico sonkának is 3 típusa van: a de Cebo, a de Recebo, és a de belotta. Az utóbbi képviseli a legmagasabb minőséget, ugyanis a sertés, amiből készül minimum 3 kiló makkot eszik naponta, és semmilyen gabonafélét nem kap enni, valamint a tartására is szigorú szabályokhoz kötött.

Leheletvékonyra szelve az igazi az iberico (is)! (Forrás: Schutterstock)

Németország: fekete-erdei sonka

Németország legismertebb sonkája a karakteres fekete-erdei sonka, amit szárazon pácolnak, és a sós szárítás után hidegen, szabadlevegőn, bükkfával füstölnek. Mivel nem kevés vele a tennivaló, az érlelés során beletett energia az árában is megmutatkozik, de tegyük hozzá, az olasz és a spanyol sonkákat még így sem körözi le.

A karakteres ízű feketeerdei sonka (Fotó: Schutterstock)

Ha pedig kedvet kaptál egy kis sonkázáshoz, akkor itt az egyik legfrissebb sonkás receptünk, a sonkás-tormás csirkemell, készítsd el, szeretni fogod!

sonkás-tormás-csirke1sonkás-tormás-csirke1

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Idén négy kategóriában versenyzik

Mákos vagy diós? Mindkettő csúcs!

Igen, létezik az édességdiéta!

A Doctor Strange sztárja a fővárosban steakezett

Híresség a Rosenstein Vendéglőben

Krémes tészta, felesleges kalóriák nélkül

Hat torta került a legjobbak közé

Ha te is harcoltál már valaha a muslicák ellen, ezeket a trükköket jó, ha ismered!

A medvehagymaszedéshez az úti célunk Tardos lett, a Gerecse szívében. Csendes, rendezett, szép község, ahonnan bőven indulnak túraútvonalak, mind az Országos Kéktúrába be lehet csatlakozni, mind helyi körtúrák indíthatóak innen. Itt található egy kijelölt parkolóhely egészen az erdő szélén, mi is itt hagytuk az autókat. Április, a medvehagymaszedés szezonja A medvehagyma április közepétől érhető el

Életed krumplipüréjét tálalhatod, ha ezeket elkerülöd

AZ Új trendeké a főszerep

A rántott máj pillanatok alatt elfogy

Source

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában