Rózsaszínben akarod látni a világot? Irány a Samantha!

Ezt olvasta már?

Kicsoda Sandwich grófja? – megjelent a Street Kitchen újságírójának legújabb könyve

Langalló, kenyérlángos, vagy hívd, ahogy akarod! Húst hússal Frankó töltelék, perfekt sült csirke,...

Jövő héten nyitnak a teraszok, így készülnek a vendéglátósok

Az almás pitét mindenki szereti Tésztapolc A tésztaételeket mindenki szereti ...

Raktárból francia pékség – teszteltük a Petit Tourage Pâtisserie-t

Ezt BÁRKI meg tudja csinálni! Húst hússal Kiadós kaja, amiért nem kell Csehországig...

Több száz hamburgert osztanak szét a mentősök között | Street Kitchen

Igazi ízbomba, és még diétás is! Húst hússal Nyisd meg otthon a saját...
Kicsit fitt, kicsit alternatív recept: tojás-, cukor- és tejmentes

Az almás pitét mindenki szereti

Aki járt már a nemrégiben felújított Millenáris Parkban, bizonyára találkozott egy rózsaszín építménnyel a park közepén, amin néhány párducminta és a Samantha név díszeleg.

A tavaly nyílt hely a téli időszakra bezárt, de az első tavaszi napsugarakkal ismét felnyíltak az amúgy egyedi, Hello Wood által tervezett házikó ablakai. Bár egyelőre náluk is csak elvitelre lehet ételt vásárolni, személyesen leadott rendelést követően, jövő héttől már kikerülnek a napozóágyak, az asztalok és a székek, hogy minden arra járó belekóstolhasson a hawaii-feelingbe.

A hely ugyan Samanthaként vált híressé, tulajdonképpen két egységből áll. Samantha – akár a Szex és New York című filmből, akár a Dallasból – az italokért, a hangulatért és a programokért felel, míg ételfronton a Kozák Alexandra által életre hívott Moana Bowls finomságait kóstolhatjuk.

Samantha Kozák Alexandra
Kozák Alexandra, a Moana Bowl “édesanyja” (Fotó: Mudra László)

Az eredeti koncepció szerint egy pesti éjszakázós hely volt a megálmodók terve, de úgy érezték, több van a pink projektben, ezért nem álltak meg egy sablonos kocsma terveinél. Így született meg a Moana Bowls és néhány tapasztalt, kreatív vendéglátós szerelemgyerekeként a Millenáris színfoltja.

Mit lehet enni a Samanthában?

Már a névből és a hely színéből is sejthető, hogy nem bográcsgulyás kerül terítékre, hanem sokkal csajosabb vonal várható az ételek terén is. A moana egy hawaii szó, ami azt jelenti: tenger, óceán. Innen már sejthető, hogy nem véletlen a szörfdeszka sem a bisztró falán: a fő fogás a hawaii poké! Ez egy eredetileg tonhallal készült étel, sok-sok zöldséggel és rizzsel, vagy rizstésztával tálalva. Természetesen különféle szószok is kerülnek rá, és a legjobb benne, hogy alapvetően a sok nyers zöldségnek köszönhetően salátaszerű, így melegíteni sem szükséges.

Samantha
Vöröstonhal bowl, gyoza és avo toast (Fotó: Mudra László)

Az egyelőre szűkített étlapon a vöröstonhalason kívül csirkés és vega bowlokat találhatunk. Érdekesség, hogy a vega nem tofuval, hanem tempeh-vel készül, ami szintén egy fermentált szójabab készítmény, a húshoz nagyon hasonló állaggal.

Újdonságként idén már gyoza is kapható, ami egy házi, spenóttal színezett tésztás batyu, ami rizsliszttel készül. Sertéshússal vagy zöldségtöltelékkel is kérhető. Az állandó kínálat részét képezi továbbá az avo-toast, házi kovászos kenyéren, friss avokádóval. 

Általánosságban elmondható, hogy a kényes alapanyagok miatt létfontosságú, hogy minden friss legyen. A fagyasztás, mint tartósítási módszer nem játszik sem a zöldségek, sem a halak esetében. Az alapanyagok speciálisan olyan beszállítóktól érkeznek, akiknek ez a típusú konyha a fő profilja, ezáltal a minőség tényleg garantált. 

Samantha
Készül a moana tuna poké (Fotó: Mudra László)

Menü Moana-módra

A szűkített étlap előnye, hogy nem kell hosszú percekig gondolkozni, mit válasszunk. Én, csak azért, hogy teljes legyen a körkép, 2-féle bowlt kóstoltam, egy adag zöldséges gyozát és természetesen az avokádós pirítós sem maradt le a listáról. 

Moana tuna poké 

A vöröstonhalas poké bowl alapja jázminrizs, ami elsőre furcsa, hogy picit ragacsos, de – akár a sushiban – ez az étel lelke! A rápakolt zöldségek, a lila káposzta, az avokádó, a répa és a retekcsíra mind friss és roppanós volt, de a legfantasztikusabb mégis az edamame bab és a vöröstonhal maga. A vöröstonhal szó szerint szétomlik a szájban, ezért is jó, hogy van mellé zöldség, így nem csak nyeljük a jópofa kókusztálban kitálalt ételt, mint kacsa a nokedlit. Az egészre jön még teriyaki szósz és sriracha majonéz, így az elsőre talán nem túl nagy adagnak tűnő étel is olyan fejedelmi ízbomba, hogy órákra eltelít. (Ár: 3590 forint)

Samantha
Moana tuna poké (Fotó: Mudra László)

Thai chic bowl 

Elsőként tesztelhettük az étlap újdonságát, a saját készítésű pad thai szószos, csirkés pokét. A zöldségek itt is remek állapotban és állagban kerültek a rizstészta alapra, a csirke – bár a színe alapján féltem tőle, hogy ízetlen lesz – nagyon kellemes, épp annyira sós, hogy nem veszi el a figyelmet a különleges szószról. Mint tesztevő, egyből jeleztem, hogy picit nekem száraz maradt a tészta, de ez a probléma egy kis extra öntettel egyből orvosolható volt. Az eredmény egy nem túl tolakodó, mégis jellegzetesen ázsiai ízvilágú egytálétel lett, sok friss zöldséggel. (Ár: 2950 forint)

Thai chic bowl (Fotó: Mudra László)

Moana batyu 

A káposztával, borsóval, edamame babbal, hagymával és spenóttal töltött zöldséges batyuk önmagukban nem lennének túl extrák, viszont a Samantha nem azért Samantha, hogy szimpla legyen – párolt pak choi és répa körítéssel máris jobban csúszik, pláne, hogy a sima helyett gyömbéres szójaszósszal és mungóbabcsírával kínálják. A csípős szósz nem kötelező tartozék, külön kérhető. A 4 kis falat éppen egy fröccs vagy koktél mellé elegendő, nem ezzel kell jóllakni, de snacknek kifogástalan. (Ár: 1890 forint)

Samantha
Vega gyozák csípős szósszal (Fotó: Mudra László)

Peaz avo toast 

Egy jó kovászos kenyér frissen az igazi – vagy akkor, ha jól megpirítják. A nor/ma kézműves pékség szolgáltatja az alapját az avokádós pirítósnak, amire nem kevesebb, mint egy egész avokádó kerül, akár toast-os avokádókrém is lehetne az étel neve. 🙂 

 A krémet szerencsére nem ízesítik túl, egy kis chilis só (nem csípős), bors és lime leve megy bele, a tetejére cukorborsó és borsócsíra. Az i-re a pontot a feta teszi fel, ami mennyei kombinációt alkot az avokádós alappal. Egyáltalán nem veszi el az ízét, sőt, a sósságának köszönhetően rá is erősít. (Ár: 2190 forint)

Samantha
Avo toast Moana-módra (Fotó: Mudra László)

Mi lesz később Samanthával?

Már most is érdemes ellátogatni a Samantha felé, és egy forró tea előtt vagy után megkóstolni valamit a Moana Bowls kínálatából. Májustól bővülni fog az étlap, többek közt egy mangós-rákos pokéval, illetve egy heti bowl-menüvel, ahol minden héten más ország ízvilága szerint összeállított bowlok lesznek. Visszajön néhány régi kedvenc is, és a tonhal mellett lazacos bowlok is szerepelni fognak az étlapon.

Akik tavaly jártak már feléjük, megszokhatták, hogy nemcsak a kaja és a pezsgő, de a pezsgés is folyamatosan megy Samantha háza táján. A zenés, bulis eseményektől kezdve a gyerekprogramokon át, kinti jógaórák is várhatóak majd a nyári szezonban. 

Addig is elvitelre, majd remélhetőleg a teraszon ücsörögve próbáljatok ki valami moanás finomságot, a koktélok pedig jöhetnek máris, ahogy naposabbra fordul az idő!

Samantha
Fotó: Mudra László

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Cím: Millenáris Budapest

(Borítókép: Mudra László)

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Mindent vitt az egyik új tortareceptünk – ezeket szerettétek múlt héten

Tele rosttal, káliummal, kálciummal, magnéziummal és teljes értékű fehérjével Megúszós sütik Klasszikus tészta,...

Kicsoda Sandwich grófja? – megjelent a Street Kitchen újságírójának legújabb könyve

Langalló, kenyérlángos, vagy hívd, ahogy akarod! Húst hússal Frankó töltelék, perfekt sült csirke,...

Rózsaszínben akarod látni a világot? Irány a Samantha!

Mentes nasik Kicsit fitt, kicsit alternatív recept: tojás-, cukor- és tejmentes Az almás...

Jövő héten nyitnak a teraszok, így készülnek a vendéglátósok

Az almás pitét mindenki szereti Tésztapolc A tésztaételeket mindenki szereti ...

Raktárból francia pékség – teszteltük a Petit Tourage Pâtisserie-t

Ezt BÁRKI meg tudja csinálni! Húst hússal Kiadós kaja, amiért nem kell Csehországig...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -