Bár a petrezselyemre általában csak egy, az ételeknek friss ízt biztosító zöldfűszerként gondol az ember, gyógyhatásai is ismertek, amelyek miatt érdemes lehet törekedni a szokottnál változatosabb felhasználására is.
A-, C- és K-vitamint, káliumot is tartalmaz, emellett gazdag sejtvédő hatású antioxidánsokban, például flavonoidokban, amelyek a vizsgálódások szerint egyes daganatos elváltozások megelőzésében is segíthetnek. A benne található folsav a káliumhoz hasonlóan a szívbetegségek prevenciójához is hozzájárulhat, a belőle készülő tea pedig vízhajtó hatású. Az immunrendszert is támogatja, érdekesség, hogy 30 gramm petrezselyem a napi C-vitamin-szükséglet felét fedezi.
Receptek petrezselyemmel
A petrezselyemnek nem csak szárított fűszer formájában van helye a konyhában, a levelek sokféleképpen felhasználhatók, a következő válogatásból ötleteket meríthetsz.
Várandósoknak nem ajánlott a petrezselyem nagy mennyiségben történő fogyasztása, mivel méhösszehúzódásokat válthat ki.
(Kiemelt kép forrása: Getty Images Hungary.)