Rákellenes anyagokban gazdag, szívvédő, és kihajtja a vizet – A petrezselyem sokféleképpen fogyasztható

Ezt olvasta már?

Bár a petrezselyemre általában csak egy, az ételeknek friss ízt biztosító zöldfűszerként gondol az ember, gyógyhatásai is ismertek, amelyek miatt érdemes lehet törekedni a szokottnál változatosabb felhasználására is. 

A-, C- és K-vitamint, káliumot is tartalmaz, emellett gazdag sejtvédő hatású antioxidánsokban, például flavonoidokban, amelyek a vizsgálódások szerint egyes daganatos elváltozások megelőzésében is segíthetnek. A benne található folsav a káliumhoz hasonlóan a szívbetegségek prevenciójához is hozzájárulhat, a belőle készülő tea pedig vízhajtó hatású. Az immunrendszert is támogatja, érdekesség, hogy 30 gramm petrezselyem a napi C-vitamin-szükséglet felét fedezi. 

Receptek petrezselyemmel

A petrezselyemnek nem csak szárított fűszer formájában van helye  a konyhában, a levelek sokféleképpen felhasználhatók, a következő válogatásból ötleteket meríthetsz. 

Várandósoknak nem ajánlott a petrezselyem nagy mennyiségben történő fogyasztása, mivel méhösszehúzódásokat válthat ki. 

(Kiemelt kép forrása: Getty Images Hungary.)

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában