Az, hogy néhány éve kinevezték szupernövénynek nem volt olyan meglepő azok számára, akik egész életükben fogyasztották, ők tisztában voltak jelentőségével, hasznosították minden részét. Sokan mégis csak a kétezres évek elején ismerkedtünk meg vele és lenyűgöző tulajdonságaival.
De nem csak superfood-ként figyelemreméltó, hanem növényként is. Nézzük akkor, hogyan és miért érdemes belevágni ennek a világhírnévre szert tett trópusi fának a termesztésébe.
A moringafa szinte minden része ehető vagy hasznosítható valamilyen formában.
A leveleit elsősorban nyersen érdemes fogyasztani, de az indiai konyhában szívesen fogyasztják főzve is. Zsenge hüvelyterméseiből főzelék készíthető. Magjait megfőzhetjük úgy, mint a borsót vagy megpiríthatjuk úgy, mint a mogyorót. Érett magjaiból értékes étkezési olaj nyerhető.
Gazdag tápértékkel bíró szupergyógynövény
A moringa levele rendkívül tápláló, gazdag béta- karotinban, B1-, B2-, B3- B6-, B9- és C- vitaminban, fehérjében (18 féle aminosavat tartalmaz, a 9 esszenciálisat is), ásványi anyagokban (kalcium, magnézium, vas, foszfor, cink, réz). Csökkenti a gyulladást, ami a krónikus folyamatoknál igencsak előnyös, mivel számtalan betegség gyökerezik a krónikus gyulladás talaján. Antioxidánsai mozgósítják az immunrendszert és támogatják a szabad gyökök elleni védekezést. Klorogénsav- tartalma segít stabilizálni az étkezés utáni vércukorszintet valamint támogatja a testtömegcsökkentést. Tisztítja a vért és serkenti a szervezet méregtelenítését. Felgyorsítja a májsejtek regenerálódását és segít optimális szinten tartani a májenzimek szintjét.
Csökkenti a vérnyomást, a vércukor- és a koleszterinszintet, ezért legyenek óvatosak, akik gyógyszert szednek ezekre a panaszokra. Küzd a táplálékokkal (pl. rizs) szervezetbe került arzén hatásai ellen. Szabályozza a neurotranszmitterek mennyiségét, megőrzi az agy egészségét. Jótékony hatású az emésztési zavarokra. Csökkenti az étvágyat, serkenti a zsírégetést. Fokozhatja a pajzsmirigy működését. Erősíti a csontokat és fogakat. Növeli a tejtermelést. Ösztönzi a sérülések gyógyulását, rugalmassá teszi a bőrt, felturbózza a kollagéntermelést, halványítja a finomabb ráncokat.
Segít megelőzni a pattanások kialakulását illetve harcol a már meglevők ellen. Védi a bőrt az UV sugarak okozta károsodástól. Erősíti a hajhagymákat, fényesebbé, élettelivé és korpamentessé varázsolja a hajat.
Leggazdaságosabban por formájában használhatjuk, turmixokhoz, italokhoz, energiafalatokba keverve. A saját növényünk leveleit persze frissen, nyersen érdemes fogyasztani, de ki lehet próbálni ételekben is. Szárítva, esetleg porítva el lehet tenni szűkebb időkre.
A világ egyik leggyorsabban növő fája
Ázsia és Afrika szubkontinentális részein őshonos és szerte a világon él trópusi, szubtrópusi, félszáraz éghajlati körülmények között. Trópusi növényként termesztése során leginkább melegre, napfényre és némi vízre van szüksége. Akinek van rá lehetősége, hogy hónapokon keresztül foglalkozzon vele és világos, meleg helyet tud biztosítani, már télen elvetheti a magokat. Be lehet áztatni egy- két napra langyos vízbe, de el is maradhat. Vessük egyenként, közepes tápanyagtartamú talajjal megtöltött cserepekbe. Ha van áztatóvizünk, locsoljuk rájuk. Üveglappal vagy fóliával letakarva biztosítsunk nekik magas páratartalmat és tegyük meleg helyre. Kb. 2 hét múlva megjelennek a magoncok. Ahogy cseperednek szükség szerint ültessük át nagyobb cserépbe és tegyük világos helyre. Kiültetése az utolsó tavaszi fagyok után esedékes. Jó vízelvezetésű, laza talajban, meleg, napos helyen szeret lenni. Eleinte még ajánlott rendszeresen (kb. 2 naponta) locsolni, idősebb korában viszont már elég jól tűri a szárazságot. Május közepe táján már gyakorlatilag helybe is vethető.
Enyhén fagytűrő (- 6°C-ig) de természetesen nálunk nem télálló. Aki teleltetése mellett dönt, konténerbe ültetve vigye fagymentes helyre, de lehet egynyáriként is tartani, mert elég gyorsan fejlődik, néhány hónap alatt több métert nő.
A moringa méltán kiérdemelte a csodafa becenevet, hiszen bámulatosan sokhasznú, tápértéke a világ növényeinek élvonalába emeli, és nagy szolgálatot tesz az éhínséggel sújtott régiókban, mert nagyon hamar ad fogyasztható nyersanyagot.