Megnyílt Budapest első autentikus roma kultúrklubja: ebéd után jövendőt is mondanak

Ezt olvasta már?

Tavesz baktalo! 2023. április 13-án, 16:00-kor megnyílt a Dohány utca 78. alagsori kapuja, és hangos köszöntések között Timi kolléganőmmel beléptünk egy számunkra még ismeretlen világba. Az első pillanatokban világossá vált, hogy egy színes és hangos közegbe csöppentünk, úgyhogy azonnal otthon éreztük magunkat, pedig sosem jártunk ennyire autentikus roma közösségben. Az asztalokon hívogató hidegtálak fogadtak, de előtte egy kötelező felessel indult a móka.

„A romák nem akkor viszik ki az ételt, amikor leültek a vendégek, hanem mielőtt beléptek! Az asztalon van már, hogy lássák, mennyi elemózsia van” – kezdi a hely bemutatását 37. Rácz László (a képen szemüvegben), a Like the gypsies megálmodója.

like-the-gypsies-budapest (2)like-the-gypsies-budapest (2)

Ősi ritmusok

„Gyerekkorom óta foglalkoztat, hogy honnan jöttem, mit hoztam magammal. Őseim ismert és elismert cigányok voltak. 36. Rácz Laci például világhírű prímás, a cigányok királya. Rajta kívül még több egyenes ági ősöm is királyi és császári muzsikusként húzta az előkelőségek nótáját. Az orosz cártól a walesi hercegig megfordultak szinte minden európai főnemes udvarában. Könyveket, operettet, nótákat írtak róluk, az életükről” – mesél egy kicsit a saját történetéről Laci, akit felmenői inspirálták arra, hogy létrehozza a Like the gypsies nevű kultúrklubot.

like-the-gypsies-budapest (2)like-the-gypsies-budapest (2)

A hely családi kézben van, a teljes Rácz família közreműködik a projektben. Nincsenek fix, kiosztott szerepek: mindenki részt vállal a feladatok többségében, főzésben, zenélésben, felszolgálásban, ahogy otthon is. 

99 euró a program, de vissza lehet nyerni az árát

A Like the gypsies nem egy cigány étterem vagy kocsma. Délben nyit a komplex programot kínáló egység, ahol nem marad se éhes, se szomjas a vendég, és a gasztronómián kívül a kultúrába is belekóstolhat. Elsősorban a turistákat célozzák, de szerintem lánybúcsús programnak vagy egy laza, haveros szülinapra is kiváló választás. Egyszerre legfeljebb 20 főt fogadnak, de ha csak egyetlen jelentkező van, akkor is megtartják a teljes, kb. 3 órás produkciót.

like-the-gypsies-budapest (2)like-the-gypsies-budapest (2)

A látványos előadás egy informáló videóval kezdődik, ahol a cigányság eredetéről, hagyományairól és ágairól esik szó. Ezután egy jazzes cigányzenei blokk következik híres cigányzenészek tolmácsolásában, akik az estékre általában már foglaltak – ezért is a korai kezdés. Később tradicionális tánctanítás, ebéd, majd jövendőmondás a menetrend.

like-the-gypsies-budapest (2)like-the-gypsies-budapest (2)

A klasszik kártyás jósláson kívül egy pörgettyűvel is betekintést nyerhetünk abba, mi vár ránk (rám csalódás ), sőt három dobókocka is segít a jövőbe látni (ez alapján viszont minden happy ). Ha ugyanazt a három ikont dobjuk ki vele, visszanyerjük a műsorra befizetett összeget. (Nekem nem sikerült, de hajrá!)

like-the-gypsies-budapest (2)like-the-gypsies-budapest (2)

„A cigányok mindent kanállal esznek”

Az ételsor (Laci szavaival élve) “gypsysnack”-kel kezdődik: ez egy hidegtál házias felvágottakkal, körözöttel, isteni tepertővel. Én nem ismertem a bodagot, ami egy lepényféleség: kétféle verziót, paprikásat, illetve fokhagymásat is kaptunk az asztalra.

like-the-gypsies-budapest (2)like-the-gypsies-budapest (2)

A puha kenyérpótlékok szuperül működtek a mártogatósokkal! A hegyes-erős paprikával viszont óvatosan, nagggyon csíp.

like-the-gypsies-budapest (2)like-the-gypsies-budapest (2)

Második fogásként házias csirkepaprikás volt terítéken, méghozzá túrós csuszával. Én nem ismertem ezt a kombót, de klasszul összeillik a natúrabb ízű tészta a húsos, magyaros raguval. Ami viszont még szokatlanabb volt, hogy kést-villát hiába kerestünk: mint kiderült, a cigányok (szinte) mindent kanállal esznek! 

like-the-gypsies-budapest (2)like-the-gypsies-budapest (2)

Desszert helyett egy finom kávét szolgáltak fel teasütivel, amit nagyon figyelmes módon zabtejjel készítettek. Az ételek alapvetően nem voltak mentesek, de a foglalásnál előre jelzett intoleranciákra felkészülnek, senki sem marad étlen-szomjan. 

like-the-gypsies-budapest (2)like-the-gypsies-budapest (2)

2 órára legyetek romák! 

„A célunk az, hogy két óra erejéig bárki igazi romának érezhesse magát, mindenféle akadály nélkül. A helyet a szlogenünk – Isten hozott a családban – nagyon jól jellemzi, hiszen mi úgy gondoljuk, hogy a roma közösség egy nagy és összetartó családot alkot” – foglalja össze Rácz László, a kultúrklub kreatív producere és ötletgazdája.

like-the-gypsies-budapest (12)like-the-gypsies-budapest (12)

A Like the gypsies egy hiánypótló kezdeményezés, amihez ha személyes indíttatást nem éreztek, külföldi ismerősöknek, barátoknak bátran ajánljátok. A programokra előre szükséges foglalni, amit legegyszerűbben a weboldalukon keresztül tehettek meg. Meglepetésnek is ütős, biztos, hogy nektek is van legalább egy olyan cimbitek, aki örülne neki! 

Cím: 1074 Budapest, Dohány u. 78.

like-the-gypsies-budapest (12)like-the-gypsies-budapest (12)

Fotók: Zele Timi

Ha tetszett a Like the gypsies cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramonés Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Kézműves gyrosozó a 18. kerületben

A pizza mellé még egy pohár proseccót is kapsz

Fúziós, de nem úgy, ahogy gondolnánk

Kellemes, laza helyek jó konyhával

Autentikus indiai ízek színes környezetben

Lassulj le, kapcsolj ki – ezzel a mentalitással vár ez a szuper zebegényi hely! #sknation #dunakanyar

A hatalmas adagok nem mennek a minőség rovására

Kreatív brunch-fogások tüneményes környezetben

A Zsengélő Caféban jártunk a Dunakanyarban.

A 13. kerület legnépszerűbb brunch-helye, közvetlenül a Duna partján!

Mennyei desszertek égimeszelő árakon

Finom péksütik és kellemes hangulat

Olyan, mint egy menő belvárosi vega bisztró

A vegán burgerek Mekkája

Megnyitott a kívül-belül újjászületett Gléda Vendéglő.

Source

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában