Aki ismerős Kecskemét környékén, az tuti hallott már a Fekete Gólya étteremről, sőt nagy eséllyel járt is ott. Nem csak a helyiek kedvence, rengetegen érkeznek távolabbi városokból is.
A Fekete Gólya már régóta létező étterem, azonban jelenlegi tulajdonosai 2010 óta viszik az üzletet, ami nem kevés idő és tapasztalat. Börönte Krisztián és Steixner József, a két tulajdonos maguk is a vendéglátás területéről érkeztek, mindketten felszolgálók, sőt a mai napig találkozni velük forgalmasabb napokon az étteremben.
Az utóbbi években sokat bővült az étterem területe, beleértve a vendégteret és a konyhát is. Mindkettő fejlesztése szükséges volt ahhoz, hogy több embert tudjanak leültetni és kiszolgálni. Jelenleg kb. 200-220 főt tud fogadni a hely, de így is előfordul, hogy telt házzal megy az étterem.
A Fekete Gólya étlapja bővelkedik klasszikusokban
Az étteremre a konyhafőnök, Balogh Dániel klasszikus magyaros étteremként tekint, aminek étlapján főként alföldi ételeket találni, amiket a helyiek kedvelnek. Az adagokra egyáltalán nem lehet panasz, bőséges mennyiségű az összes ételük, és emellett a minőségre is odafigyelnek. Az újításokkal bajban vannak: habár szándék van rá a konyha részéről, a vendégek kevésbé nyitottak rá, viszonylag hosszú időbe telik, mire egy változtatást át tudnak vinni. Sőt, az is előfordult már, hogy egy ételt le kellett venni a menüről.
(Fotó: Mudra László)
A korábbi étlap a jelenleginek a duplája volt, pedig most sem mondanám azt, hogy rövid, főleg kiegészülve az ajánló résszel. Ez szezonálisan, 3-4 havonta változik és nagyjából 7-8 ételt tartalmaz, így azok is találkozhatnak újdonságokkal, akik visszajáró vendégek. Több olyan fogás van, ami sok-sok éve levehetetlen az étlapról, ilyen a ropogós kacsacomb, a harcsapaprikás túrós csuszával, a cigánypecsenye és a pacalpörkölt is.
A nagy adag nem megy a minőség rovására
Dániel szerint érdemes üres hassal érkezni, hiszen nagy adagokat adnak, céljuk, hogy a vendégek jól tudjanak lakni. Kiadós adag az összes étel, sőt az egyszemélyes fatálak akár két embernek is elegek lehet. Az árak nem annyira alacsonyak, de a minőséghez és a mennyiséghez viszonyítva teljesen korrektek.
Ropogós kacsacomb párolt lila káposztával, vajas burgonyapürével
Egy finom kacsacombra sosem tudok nemet mondani, így egyértelműen ez volt az első választásom, főleg, hogy hatalmas népszerűségnek örvend a Fekete Gólyában. Az első meglepetést az okozta, hogy mekkora egy adag, hiszen nem egy, hanem kettő combot kapunk. A neve nem hazudik, a bőre jó ropogós, míg húsa puha, omlós. A párolt lila káposzta, ami sosem maradhat el a comb mellől, inkább édeskés ízvilágú, míg a krumplipüré extrán krémes. Ha krumpliból készülő köretről van szó, nem a püré a kedvencem, azonban ha mindenhol ilyen lenne, gyakrabban tenném le mellette a voksomat.
(Fotó: Mudra László)
Fetás mascarponekrémmel töltött piros húsú paprika magvas zöldsalátával
Ha vegaként magyaros étterembe látogattok, akkor a húsmentes ételek sora gyakran kimerül rántott sajtban és salátában. Habár főként húsevők járnak a kecskeméti étterembe, szeretnének választási opciót adni a vegáknak is, de akár böjt alatt is szuper választás lehet ez a sajtokkal töltött paprika. Nem egy könnyed étel, a feta és a mascarpone zsírossága igazán laktatóvá teszi. Nekem nagyon bejött, a bazsalikom és a zöld olaj szuperül kiegészítette, és jó azt látni, hogy próbálnak újdonságokat is feltenni az étlapra.
(Fotó: Mudra László)
Grill fatányéros
Fatál nélkül nem is lenne teljes a „magyar étterem” érzés, így ezt is kipróbáltuk egy grillválogatással, ami mustáros flekkent, csevapcsicsát és baconös csirkemellnyársat foglalt magában. Leginkább a csirkemell nyerte el a tetszésemet, a kellemes füstösebb ízvilág és a szaftos hús szuperül működött. A flekken kissé száraz volt, amit nagyon sajnáltam, mert kifejezetten jól nézett ki. Köretnek sült krumpli, uborkasali és vecsési savanyúság is került mellé. Szerintem ez nem egy egyemberes adag, azonban Dániel elmesélte, hogy van olyan vendégük, aki egy húsleves után simán elfogyaszt egy egész tálat, majd egy desszertet. De akkor sem kell aggódni, ha nem bírjátok megenni, hiszen van lehetőség a maradék elcsomagolására is.
(Fotó: Mudra László)
Mákos lütyü tokaji borban áztatott mazsolával, akácmézzel és vaníliafagylalttal
A mákos lütyü egy igazi alföldi specialitás, ami hasonló a mákos gubához. Semmi fakszni, szikkadt kalács az alapja, erre kerül a tejes öntet és a mák, és még sütni sem kell. A somlói galuska mellett ez a másik legnépszerűbb desszert, és teljes mértékben megértem, hogy miért. Az egyszerű, de nagyszerű kategóriába tartozik, jól tud esni a nehezebb húsos ételek után a vaníliafagyival.
(Fotó: Mudra László)
Minden alkalomra megállja a helyét
A Fekete Gólya egy kifejezetten családbarát étterem, bent található egy játszósarok, az udvaron egy játszópark, illetve állatok is vannak, egy póni és egy csacsi, amiket meg lehet simogatni. A családcentrikusság fontos a tulajdonosoknak, hogy gyerekek és felnőttek egyaránt jól tudják érezni magukat. Vállalnak rendezvényeket, köztük esküvőket is.
(Fotó: Mudra László)
Ha ellátogattok, érdemes helyet foglalni, főleg hétvégén, mert sok esetben telt házzal mennek. Mi hét közben jártunk náluk ebédidő után, és azt láthattuk, hogy bőven van vendég, de még le lehetett ülni.
Fekete Gólya étterem
Cím: 6000 Kecskemét, Borbás 50.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
Kellemes, laza helyek jó konyhával
Autentikus indiai ízek színes környezetben
Lassulj le, kapcsolj ki – ezzel a mentalitással vár ez a szuper zebegényi hely! #sknation #dunakanyar
Kreatív brunch-fogások tüneményes környezetben
A Zsengélő Caféban jártunk a Dunakanyarban.
A 13. kerület legnépszerűbb brunch-helye, közvetlenül a Duna partján!
Mennyei desszertek égimeszelő árakon
Finom péksütik és kellemes hangulat
Olyan, mint egy menő belvárosi vega bisztró
A vegán burgerek Mekkája
Megnyitott a kívül-belül újjászületett Gléda Vendéglő.
Méltán Gödöllő és Pest vármegye népszerű étterme
Első randi, vagy már a sokadik?
A bulinegyed egyik legrégebbi helye, szuper street foodokkal
A város egyik legjobb vajas csirkéjét árulják