„Megalkottunk egy csodás helyet, amit nem tudunk élvezni” – Rácz Jenő kétszer halasztotta el az étteremnyitást a járvány miatt

Ezt olvasta már?

Tejföl, pesztó, sajt és csirke találkozása

A debreceni mazsolás csirkét még 100 éve is ették a Hajdúságban

Tavaly tavaszra tervezte Rumour nevű éttermének megnyitását Rácz Jenő, ám ez a koronavírus miatt nem tudott megvalósulni. Novemberben ismét megnyitottak volna, de éppen a nyitás napján jelentették be az újabb korlátozást. Rácz Jenő azt mondja, próbál optimista maradni, és a pozitív dolgokat észrevenni.

Rácz Jenő tíz évig főzött külföldi éttermekben, többek között Londonban, Dániában, Szingapúrban és Kínában. Ő az egyetlen magyar, aki külföldön kapott Michelin-csillagot, és többször meg is védte. Végül 2018-ban költözött haza Magyarországra, hiszen nem titkolt vágya volt, hogy itthon is legyen egy saját étterme, ahol bemutathatja az a fajta személyes fine dining stílust, ami csak rá jellemző. A Konyhafőnök című műsor aztán gyorsan meg is hozta számára az ismertséget.

Rácz Jenőnek hamarosan megnyílik Rumour nevű étterme, fotó: Facebook

Már két éve dolgoznak a nyitáson

„Kínában azt tanultam meg, hogy muszáj mindent azonnal megcsinálni, különben másnap jön valaki, és megcsinálja helyetted. Megszoktam, hogy mindent azonnal el kell kezdeni. Ehhez képest itt lassabban mennek a dolgok, de elfogadtam, hogy sok idő kell hozzá, hogy valamit úgy rakjunk össze, ahogy igazán szeretném. A Rumour éttermen már két éve dolgozunk.”

Rácz Jenő
Fotó: Rumour étterem

Végül elkészült a 21 férőhelyes Rumour, és éppen olyan, mint amilyennek Rácz Jenő megálmodta. A székek egy hosszú asztal mellett helyezkednek el, hogy mindenki rálásson a séfre és a készülő ételekre. A vendég itt nem csak ételt kap, hanem élményt is. Az étterem nyitását tavaly tavaszra tervezték, de sajnos a járvány közbeszólt, így halasztani kellett. Őszre újra összerakták a csapatot és az étlapot, november 12-én nyitottak volna. Éppen aznap, amikor bejelentették a vendéglátóhelyek ismételt, teljes bezárását.

Rácz Jenő azt mondja, erre nem számítottak. Természetesnek vették, hogy a járvány miatt lesznek korlátozások, de azt remélte, hogy még egy darabig működhetnek majd. Mivel az ember nem tudja, mire számíthat, leginkább reménykedni tud. Most is reménykedik abban, hogy februárban feloldják a korlátozást, és megnyithatnak. 

Az új étteremben a székek a séf felé néznek. Fotó: Rumour

„A Rumour számomra egy szerelemhely. Én álmodtam meg, és rengeteg munka és szakértelem segítségével sikerült létrehozni. Megalkottunk egy csodálatos helyet, de közel egy éve nem tudjuk élvezni. Ez, természetesen, nagyon rossz érzés, ennek ellenére próbálom meglátni a pozitív dolgokat ebben az időszakban is. Örök optimista vagyok, még akkor is tartom magam, ha már süllyed a hajó. 

Egy fogás az étlapról. Fotó: Rumour

Biztos vagyok benne, hogy valamilyen pozitív hozadéka ennek az időszaknak is van, és ezt kell megtalálni. Persze tisztában vagyok vele, hogy vannak, akik nagyon sokat veszítettek a Covid alatt, és vannak olyanok is, akik profitáltak belőle. Én szerencsés vagyok, mert sok más elfoglaltságom is van: sokat forgatok, építem az éttermet, állandó nyomás alatt vagyok. Számomra az a pozitív hatás, hogy végre tudtam egy kicsit pihenni, amire egyébként soha nincs időm.”

“Már csak pár hét van hátra”

Rácz Jenő továbbra is nagyon reméli, hogy február és március között vége lesz a lezárásnak, így jelenleg újra munkatársakat keres, hogy majd azonnal nyitni tudjanak. „Bennem az tartja a lelket, hogy talán már alig pár hét van hátra ebből az időszakból. Muszáj a jó oldalát nézni a dolgoknak, csak úgy tudunk túllendülni a válságon – fogalmaz Jenő, aki szerint reményre ad okot, hogy vannak olyan országok, ahol már újra maszk nélkül lehet étterembe járni, és minden hely újra tele van. 

Rácz Jenő
Fotó: Rumour

Hozzátette, hogy soha nem bánta meg, hogy hazajött: „Néha eszembe jut, hogy ennék egy jó pekingi kacsát, de ezt leszámítva nem vágyom vissza Kínába. Nagyon sok szeretetet kapok itthon, és úgy érzem, a televízión keresztül mi is sok információt tudunk átadni a gasztronómiáról, ami jó érzés.”

Rácz Jenő azonnal ki fog nyitni, amint lehet

Az újonnan nyíló Rumour étterem a Costes-cégcsoport tagja lesz. Mint Márton Andrea, a Costes-csoport marketingmenedzsere elmondta, valóban a pozitív dolgokat próbálják meglátni ebben az időszakban. „Azt gondolom, hogy a Costes-csoportnak még soha nem volt ilyen innovatív időszaka, mint most. Egy év alatt hat új szolgáltatást fejlesztettünk ki, ami hatalmas munka.” 

Fotó: Rumour

Andi elmondta, természetesen nagy pofon volt, amikor másodszor sem nyithattak meg, de Rácz Jenőt nagyon sokan szeretik és követik, és folyamatosan érzik az érdeklődést. Novemberben, hogy meg tudják tartani a személyzetet, karácsonyi csomagokat kezdtek készíteni, amire akkora igény volt, hogy egy idő után le kellett állítani a megrendeléseket. Külön öröm volt számukra, hogy nagyon sok megrendelés érkezett vidékről. 

„Nagyon sokan jelezték, hogy várják az étterem nyitását, és sok vouchert eladtunk előre, a pandémia ellenére is. A korlátozások feloldása után szerintem három napon belül nyitunk.” – mondja Andi, aki úgy gondolja, nem csak a turistákat, hanem a hazai közönséget is meg lehet szólítani a fine dininggal.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában