Kiadós ebéd: a város egyik legjobb fish & chipse egy pláza aljában

Ezt olvasta már?

Szupergyors pasta!

A palacsintás verzió még váratott magára

Nem tudom, ti hogy vagytok, vele, én, ha nem Londonban vagyok, viszonylag ritkán gondolom azt, hogy: „Úristen, de ennék egy fish & chipset!”. Múlt héten azonban úgy éreztem, meghalok egy fish & chipsért, és emlékeztem, hogy úgy öt éve nagyon jót ettem Budán, konkrétan egy pláza aljában. Jelentem, a Vörös Homár még megvan, és a fish & chips is isteni!

A 12. kerületben található Hegyvidék Üzletközpontnak, mondjuk, azóta sem fedeztem fel az értelmét. Esetleg a MészárSteak nevű hentes miatt éri meg oda bemenni, de mióta tulajdonosváltáson esett át, már oda sem járunk. Eszembe jutott viszont a Vörös Homár nevű halbolt, ami egy halbisztrót is üzemeltet ott. Arra is emlékeztem, hogy a fish & chipsük nemcsak jó, hanem viszonylag olcsó is.

Finom és nagy adag. Fotó: Facebook/Vörös Homár

Sajnos nem olcsó 

Na, ez az elmélet gyorsan meg is dőlt. Az öt évvel ezelőttinek éppen a dupláját kérték el egy adag fish & chipsért, azaz sült krumplival, házi remulád mártással és elviteles dobozzal együtt éppen 3000 Ft-ot. Nem örültem, már csak azért sem, mert a Facebookon feltüntetett étlap alapján éppen egy ezressel olcsóbbra számítottam. A Wolton (igen, haza is rendelhetitek!) is 2490 Ft szerepel. Sőt, 2790 Ft-ért még egy chilis garnélanyársat is adnak mellé. Persze lehet, hogy elvitelre nagyobb az adag – más magyarázatot hirtelen nem tudok találni arra, hogy tőlem miért háromezret kértek.

Ez itt csak az adag fele. szóval bőven jól laktam. Fotó: Kalas Györgyi

Nem akartam mérgesen elkölteni az ebédemet, így ezt az incidenst gyorsan elfelejtettem. Az az igazság, hogy szerintem még mindig a város egyik legjobb fish & chipsét adják a Vörös Homárban. A hal egy egész tengeri tőkehalfilé, tehát az adagra nem lehet panasz (a tányérra rá sem fért, így a fotón nem a teljes adagot látjátok). Bevallom, nem is tudtam megbirkózni az egésszel. A hal puha, teljesen szálkamentes, a bundája kellőképpen ropogós, néhol kissé vastag, de nem nyomja el a hal ízét.

A Vörös Homár halbisztró a Hegyvidék Üzletközpont aljában. Fotó: Kalas Györgyi

És amit külön nagyra értékelek, az a sült krumpli. A burgonya ugyanis a hal mellé nem csak kellék, hanem az étel egyik fő összetevője. A gyorsételekhez nyilván mirelit burgonya készül, de nagyon nem mindegy, hogy az milyen! Itt a márkát is feltüntetik, és a csónakburgonya ráadásul rendkívül alkalmas arra, hogy kikanalazzuk vele a remulád mártást. 

A hal friss, és szálkamentes. Fotó: Kalas Györgyi

Kiadós ebéd otthonra

Összefoglalva azt tudom mondani, hogy a fish & chips tényleg egy szuper kaja, nagyon ajánlom egyszer-egyszer ebédre – az ára miatt sokszor nyilván nem. És a Vörös Homárban tényleg nagyon jó a minőség. Budaörsön is van egyébként egy másik bisztrójuk, és ott is kérhettek fish & chipset. Emellett számos más halas ételt is kóstolhattok mind a két helyen, például rántott garnélát, garnélanyársakat, garnélás spagettit, illetve tonhal- vagy lazacburgert. Mindent házhoz is szállítanak. 

A Hegyvidék Üzletközpontban igazi különlegesség a napi menü. Mivel halbisztróról van szó, minden nap valamilyen halas fogással találkozhattok. Csak hogy néhány példát említsek: grillezett nílusi sügér édesburgonyapürével, zöldborsóleves lazaccal, tenger gyümölcse fekete rizzsel, lazacfasírt humusszal és tabuléval. A napi menüt és az összes többi ételt kérhetik elvitelre, vagy – a Wolton keresztül – házhoz szállításra.

A fish & chipset és a napi halas menüt is házhoz szállítják. Fotó: Facebook/Vörös Homár

De mi az a fish & chips, és miért szeretjük? 

A fish & chips Anglia egyik nemzeti étele, na persze csak a curry után. Tengeri ország lévén mindig bőséges volt a halkínálat, amit összekombináltak egy igencsak laktató étellel, a burgonyával, és mindkettőt kisütötték olajban. A hal még egy bundát is kapott, hogy még táplálóbb legyen. A halon lévő bunda egyébként merőben más, mint a mi panírunk. Eredetileg liszt, víz és tojás keveréke, de ma már sok helyen raknak bele keményítőt, kukoricalisztet, sütőport, vagy akár sört, hogy a bunda még ropogósabb legyen.

Az étel Nagy-Britanniában már a 19. században is népszerű volt, főleg azért, mert olcsónak számított. Az utcán árulták újságpapírba tekerve, így tulajdonképpen a street food egyik őse volt. A fish & chips mindig friss tengeri tőkehalból készül, az angolok ecettel, vagy mostanában majonézes-uborkás remulád mártással eszik. 

Vörös Homár Hegyvidék, 1124 Budapest, Apor Vilmos tér 11-12.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában