A 12. kerületben található Hegyvidék Üzletközpontnak, mondjuk, azóta sem fedeztem fel az értelmét. Esetleg a MészárSteak nevű hentes miatt éri meg oda bemenni, de mióta tulajdonosváltáson esett át, már oda sem járunk. Eszembe jutott viszont a Vörös Homár nevű halbolt, ami egy halbisztrót is üzemeltet ott. Arra is emlékeztem, hogy a fish & chipsük nemcsak jó, hanem viszonylag olcsó is.
Sajnos nem olcsó
Na, ez az elmélet gyorsan meg is dőlt. Az öt évvel ezelőttinek éppen a dupláját kérték el egy adag fish & chipsért, azaz sült krumplival, házi remulád mártással és elviteles dobozzal együtt éppen 3000 Ft-ot. Nem örültem, már csak azért sem, mert a Facebookon feltüntetett étlap alapján éppen egy ezressel olcsóbbra számítottam. A Wolton (igen, haza is rendelhetitek!) is 2490 Ft szerepel. Sőt, 2790 Ft-ért még egy chilis garnélanyársat is adnak mellé. Persze lehet, hogy elvitelre nagyobb az adag – más magyarázatot hirtelen nem tudok találni arra, hogy tőlem miért háromezret kértek.

Nem akartam mérgesen elkölteni az ebédemet, így ezt az incidenst gyorsan elfelejtettem. Az az igazság, hogy szerintem még mindig a város egyik legjobb fish & chipsét adják a Vörös Homárban. A hal egy egész tengeri tőkehalfilé, tehát az adagra nem lehet panasz (a tányérra rá sem fért, így a fotón nem a teljes adagot látjátok). Bevallom, nem is tudtam megbirkózni az egésszel. A hal puha, teljesen szálkamentes, a bundája kellőképpen ropogós, néhol kissé vastag, de nem nyomja el a hal ízét.

És amit külön nagyra értékelek, az a sült krumpli. A burgonya ugyanis a hal mellé nem csak kellék, hanem az étel egyik fő összetevője. A gyorsételekhez nyilván mirelit burgonya készül, de nagyon nem mindegy, hogy az milyen! Itt a márkát is feltüntetik, és a csónakburgonya ráadásul rendkívül alkalmas arra, hogy kikanalazzuk vele a remulád mártást.

Kiadós ebéd otthonra
Összefoglalva azt tudom mondani, hogy a fish & chips tényleg egy szuper kaja, nagyon ajánlom egyszer-egyszer ebédre – az ára miatt sokszor nyilván nem. És a Vörös Homárban tényleg nagyon jó a minőség. Budaörsön is van egyébként egy másik bisztrójuk, és ott is kérhettek fish & chipset. Emellett számos más halas ételt is kóstolhattok mind a két helyen, például rántott garnélát, garnélanyársakat, garnélás spagettit, illetve tonhal- vagy lazacburgert. Mindent házhoz is szállítanak.
A Hegyvidék Üzletközpontban igazi különlegesség a napi menü. Mivel halbisztróról van szó, minden nap valamilyen halas fogással találkozhattok. Csak hogy néhány példát említsek: grillezett nílusi sügér édesburgonyapürével, zöldborsóleves lazaccal, tenger gyümölcse fekete rizzsel, lazacfasírt humusszal és tabuléval. A napi menüt és az összes többi ételt kérhetik elvitelre, vagy – a Wolton keresztül – házhoz szállításra.

De mi az a fish & chips, és miért szeretjük?
A fish & chips Anglia egyik nemzeti étele, na persze csak a curry után. Tengeri ország lévén mindig bőséges volt a halkínálat, amit összekombináltak egy igencsak laktató étellel, a burgonyával, és mindkettőt kisütötték olajban. A hal még egy bundát is kapott, hogy még táplálóbb legyen. A halon lévő bunda egyébként merőben más, mint a mi panírunk. Eredetileg liszt, víz és tojás keveréke, de ma már sok helyen raknak bele keményítőt, kukoricalisztet, sütőport, vagy akár sört, hogy a bunda még ropogósabb legyen.
Az étel Nagy-Britanniában már a 19. században is népszerű volt, főleg azért, mert olcsónak számított. Az utcán árulták újságpapírba tekerve, így tulajdonképpen a street food egyik őse volt. A fish & chips mindig friss tengeri tőkehalból készül, az angolok ecettel, vagy mostanában majonézes-uborkás remulád mártással eszik.
Vörös Homár Hegyvidék, 1124 Budapest, Apor Vilmos tér 11-12.
Még néhány hasonló














