Két új francia sajtot is felfedeztek a karantén alatt | Street Kitchen

Ezt olvasta már?

A mogyoróvaj és a karfiol nagyon passzol egymáshoz

Pikk-pakk reggeli

Hirdetés

Hosszú volt a járvány miatti lezárás, de hiába zárnak be a boltok, a tehenek akkor is adnak tejet. Mit csinálnak ilyenkor a leleményes farmerek? Hát új sajtokat fedeznek fel!

Hirdetés

“Hogyan lehetne irányítani egy országot, ahol 246 különbözőféle sajt van?” – mondta egyszer az egykori francia elnök, Charles de Gaulle viccesen. Hogy miért pont 246, az nagy kérdés, hiszen szakértők szerint legalább ezerféle francia sajt létezik, de lehet, hogy még ennél is több. És jó hír, hogy mivel a gasztronómia fejlődése nem áll meg, ma is születnek új sajtfajták. Franciaországban például idén kettővel több sajtot kóstolhatunk, mint tavaly. A hosszú karantén alatt ugyanis két új sajtféle született az országban – írja a Food and Wine. 

Véletlen felfedezés 

Az egyik a Le Confiné, (nevében a lezárásra utal) amit Lionel és Laura Vaxelaire sajtkészítők fedeztek fel, saját bevallásuk szerint véletlenül. Kelet-Franciaországban élnek, ahol az Au Petit Gravier nevű farmon egy 30 tehénből álló csordájuk van. Mint mondják, amikor tavaly beütött az eső karantén, hirtelen megcsappant a kereslet a sajtjaikra. Mivel az éttermek és a piacok mind bezártak, egyik hétről a másikra 80 százalékkal esett vissza a forgalmuk. De attól a tehenek még tejeltek, így kénytelenek voltak továbbra is sajtot készíteni. 

Aki járt már sajtfarmon, az tudja, hogy a sajtkészítés igencsak időigényes folyamat: a sajtokat érés közben a pincében 2-3 naponta mosni és forgatni kell. A Vaxelaire családnál azonban három hét alatt annyi sajt halmozódott fel, hogy egy idő után úgy döntöttek: az egyik polcot békén hagyják. Egyáltalán nem nyúlnak a sajtokhoz egy hónapig, és aztán meglátják, mi történik. Amikor egy hónap után megkóstolták, kiderült, hogy teljesen másféle sajt lett belőlük, mint az eddigiek, így tulajdonképpen felfedeztek egy új sajtot. 

Kívül érett, belül fehér

Az új sajtnak penészes, szürke héja van, belül viszont hófehér maradt, ami a Vosges régióban egyáltalán nem szokásos. A készítői szerint a kinézete a camembert sajtokra emlékeztet, de sokkal tejesebb, és virágosabb az íze. Úgy vélik, ez a sajt az érintetlen természet szépségét tükrözi vissza. Az új sajt a Le Confiné nevet kapta, a család hivatalosan is bejegyeztette a francia sajtok közé, és azóta akkora az igény rá, hogy nem győzik gyártani. “Úgy érezzük, hogy ez a sajt már a francia történelem része. Egy csodálatos dolog, ami arra emkékeztet minket, hogyan győztünk le közösen egy hatalmas traumát” – nyilatkozta Laura Vaxelaire.

Új sajt, új szimbólum

A másik új sajt neve: La Bédigue de Nimes. Ezt egy sajtokkal foglalkozó kereskedő, Sylvain Crégut találta ki, korántsem véletlenül, hanem célzottan. A járvány az ő életére is nagy hatással volt: eladta a jól bejáratot sajtboltját a burgundiai Auxerre-ben, és visszaköltözött Dél-Franciaországba, gyermekkora helyszínére, Gard megyébe, ahol egy piacon bérelt egy standot. Olyan sajtot szeretett volna készíteni, ami visszatükrözi ezt a jellegzetes francia tájat, és Le Gard szimbóluma lehet. 

Az egyik új francia sajt. Fotó: Instagram

Mivel erre a régióra a juhsajtok jellemzőek, célzottan keresett fel egy juhtenyésztőt, akinek elmondta: olyan sajtot szeretne, ami belül szinte annyira lány, mint az aludttej, így tulajdonképpen a sajt és a túró keveréke. A sajtot tengeri sós vízzel és egy jellegzetes, helyi, édes borral mosogatta. A tálalásra is figyel, a sajtot hullámos selyempapírban, kis fadobozkában árulja, és aranyszínű mazsolával díszíti. Hetente mindössze száz darabot készít belőle, és mindet azonnal eladja.

“Nagyon szeretem a sajtokat, mert szerintem az emberi találékonyság legfőbb mutatója. Tulajdonképpen a sajtot azért találta fel az emberiség, hogy a tejet tárolja, és tartósítsa, és mégis milyen sokféle és finom dolog keletkezett belőle.”

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában