Kedvenc vidéki pékségeink, ahol mindig dolgozik a kovász és sül a péksüti

Ezt olvasta már?

Az utóbbi években szerencsére egyre több kézműves, kovászos pékség nyílt nemcsak Budapesten, hanem szerte az országban. Felfedezőútjaink során mi is sok szuper helyen jártunk, és néhány pékség különösen a szívünkhöz nőtt. Olyan pékségeket válogattunk most össze, ahol garantáltan rabul ejt majd titeket a kovászos kenyér íze és az egyedi hangulat.

Orma Gerilla Pékség, Pécs

Váczi Gergő az Ormánságból való, a név tehát erre a tájegységre utal, valamint arra, hogy ez itt egy hagyományos „parasztpékség”. A mögötte húzódó fő gondolat, hogy mindenki termelje meg magának, amit megeszik. Gergő végzettségétől a kenyérsütés meglehetősen messze áll, építész ugyanis, de pár éve végleg elhagyta az irodai munkát és péknek állt. Ráadásul vegán péknek, – nem véletlen tehát, hogy ez az egyik legkülönlegesebb vidéki pékség.

Fotó: Mudra László

Gergő nem tagadja, hogy a hely megnyitásában az erős klímaszorongás is szerepet játszott. Számára nagyon fontos a fenntarthatóság, éppen ezért egy jó ideje áttért a vegán táplálkozásra, és a pékséget is ezen szemlélet szerint üzemelteti. Ez a kenyér esetében nyilván természetes, de egy ideje már péksüteményeket is sütnek, és ezekhez sem használnak semmilyen állati eredetű terméket. Nincs vajas croissant és sajtos pogácsa sem. Emellett Gergő a kenyérhez szükséges búzát is csak ellenőrzött körülmények közül szerzi be. Különösen finom a paradicsomos kosár. Cikkünk itt. 

Cím: 7633 Pécs, Király utca 58.

Már Vártalak, Székesfehérvár

Csabai Dóra negyedik gyermeke születése után döntött úgy, hogy szeretne nyitni egy pékséget. A téma adott volt, hiszen férje régóta a házi kenyér megszállottja, maga is sokat süt. A pékségben is találkozhattok vele, a szendvicsgyártást ugyanis – amit egyféle művészetnek tekint – ritkán adja ki a kezei közül.

Fotó: Mudra László

Termékeikben semmiféle adalékanyag nincs, kenyereiket kovásszal készítik, és hosszan kelesztik. Mindennap 6-7-féle kenyér és sok péksütemény készül. A pékséget már a fehérváriak is nagyon várták. A Már Vártalakba a nap bármely szakában megéri beugrani, hiszen ügyelnek arra, hogy délutánra se ürüljenek ki a pultok. Sok mindent kétszer sütnek, így munka után is kapunk friss kiflit és kalácsot. A kávézóhoz egy hangulatos könyvesbolt is tartozik, így a bagett mellé rögtön egy jó könyvet is vehetsz. Cikkünk itt. 

Cím: 8000 Székesfehérvár, Király sor 66.

Búzalelke, Kisapáti

Kovács Bea elbűvölő hangulatú és már-már legendás péksége Kisapátiban, a Szent György-hegy oldalában. Bea az elsők között indította el a kovászforradalmat a Balatonnál, és bár mára nagyon sok követője akadt, a Búzalelke még mindig őrzi autentikusságát és kedvességét. Kezdetben Bea csak kenyeret sütött, most már azonban péksütemények és cukrászsütik is készülnek nála, de mindent érdemes megkóstolni. Indulás előtt tájékozódjatok a nyitvatartásról!

Fotó: Búzalelke/Facebook

Cím: 8284 Kisapáti, Bem apó u. 11. 

Mandelbrot Pékség, Pilisborosjenő

A Mandelbrot Pékség nagyon sok szempontból különleges, az egyik ilyen faktor az elhelyezkedése. Nem elég, hogy egy kedves zsákfaluban, Pilisborosjenőn található, de ráadásul egy tipikus Kádár-kockában, ahová tényleg olyan belépni, mint annak idején a nagymamához. A Mandelbrot pop-up pékségként indult pár évvel ezelőtt. Korányi Gergő mindig is pékként dolgozott, annak ellenére, hogy matematikusnak tanult. A diplomázás évében azonban már teljesen hatalmába kerítette a kenyérsütési szenvedély, így mire lediplomázott, a péksulit is elvégezte.

mandelbrot-pekseg (11)mandelbrot-pekseg (11)Idilli kis terasz, akár a nagyinál vidéken. (Fotó: Gedeon Lili)

A Mandelbrot Pékség legnépszerűbb termékének mondható a burgonyás kenyere. A pékségben már nemcsak környékbeli delikát finomságok és kenyérfélék, de egy fagyigép is helyet kapott. A retró, porból készülő fagyi helyett viszont a fiúk házi, kézműves főzött fagyival töltik fel a csavaros masinát. Cikkünk itt. 

Cím: 2097 Pilisborosjenő, Budai út 52.

Bott Pékség, Gadóc

Kissé kilóg a sorból a Bott Pékség, ez ugyanis már nem Magyarországon, hanem a szomszédos Révkomáromban található, sőt inkább mellette, Gadócon. A kívülről alig észrevehető hely igen gyorsan a környék találkozópontja lett, nem véletlenül.

Fotó: Mudra László

Bott Frigyes neve a borkedvelőknek ismerős lehet, hiszen édesapja (szintén Frigyes) borász, ráadásul az egyik legjobb a régióban. A legnépszerűbb termékek a bagett és a pogácsa, a hajtogatott tepertős pogácsa nekem is óriási kedvencem lett. De nem lehet panasz a croissant-ra sem, ami óriási és természetesen francia vajjal készül, a kakaós csiga pedig extrán csokis. Persze a pékség fő terméke mégiscsak a kovászos kenyér, ami 24 órán keresztül készül hátul, a műhelyben. 

Fotó: Mudra László

A pékség melletti épületben egyébként kávépörkölőt üzemeltetnek, így a frissen pörkölt kávé is mindig elérhető. Cikkünk itt. 

Cím: 94501 Komárno, Szlovákia, Gadóc 13. 

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Frissítő citromos sztorik jönnek!

Kimaxoltuk a burgonya minden előnyét!

Itt van 7 nyomós érv arra, hogy velünk együtt szárnyalj! 🙂

Egyszerű és nagyszerű kaják!

Csapó egy, indulhat a nassolás!

Bud Spencer kedvenc kajáját ki kell próbálnod!

Kellemes, laza helyek jó konyhával

Kapaszkodj, a brokkoli 5 árnyalata jön!

100 százalékig gluténmentes, 100 százalékig finom sütik jönnek!

Életed legfinomabb fitt kajái jönnek!

Source

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában