Jövő héten nyitnak a teraszok, így készülnek a vendéglátósok

Ezt olvasta már?

Az almás pitét mindenki szereti

A tésztaételeket mindenki szereti

Az általunk megkérdezett vendéglátósok úgy örülnek a terasznyitásnak, “mint majom a farkának”, de érzik a felelősségüket is. Azt gondolják, már az első napon nagyon sokan lesznek, és nem kaptak kellő időt a felkészülésre.

Kormányzati bejelentés alapján, mihelyt eléri a beoltottak száma a 3 és fél millió főt, megnyithatnak a vendéglátó helyiségek teraszai. Senki nem tud pontos napot, de előreláthatólag ez valamikor a jövő hét közepén – szerdán vagy csütörtökön – várható. Az általunk megkérdezett vendéglátósok többségét váratlanul érte a bejelentés, sokan úgy gondolták, hogy csak április végén vagy május elején nyithatnak meg, ezért még munkaerőt sem minden esetben szerveztek. Ennek ellenére természetesen nagyon örülnek a nyitásnak, hiszen november 12-e óta nem szolgálhatják ki helyben fogyasztásra a vendégeket. A legtöbb helyen úgy gondolják, a vendégek is nagyon várják már a nyitást.

Mint majom a farkának

“Örülünk, mint majom a farkának” – mondta el kérdésünkre Kapfinger András, a kultikusnak számító, budai Nemdebár tulajdonosa. “Az elmúlt egy évből hét hónapban nem volt semmi bevételünk, így nagyon örülünk, hogy végre nyithatunk. Anyagilag nagyon megviselt minket ez az időszak, semmilyen támogatást nem kaptunk. Szóval nagyon vártuk ezt a napot, és mihelyt bejelentik a nyitás lehetőségét, mi azonnal megnyitjuk a teraszt.” 

“Ugyanakkor persze érezzük a felelősséget is, éppen ezért mi például hamarabb bezártunk, mint ahogy a törvény előírta, de most már nincs hova hátrálnunk. Látjuk, hogy még mindig magasak a számok, de már nagyon sokan igénylik, hogy kimozdulhassanak.”

András azt is elmondta, a részletekről még semmit sem tudnak, valószínűsíti, hogy egyelőre csak a terasz felét nyithatja meg, és az asztalokat is távolabb kell helyezni egymástól, ettől függetlenül várják az indulást, és arra számítanak, hogy már az első napon sokan lesznek. A nyitás pontos időpontját a Facebook oldalukon közlik majd. 

A Déryné terasza. Fotó: Mudra László

Nem kell maszk

Közben egyre több részlet derül ki a nyitással kapcsolatban. Egyelőre úgy tűnik, a kijárási korlátozásokon nem fognak lazítani, így a vendéglátóhelyek este fél 10-ig lehetnek majd nyitva. A maszk a vendégek számára nem, csak a pincéreknek lesz kötelező. A Telex.hu cikke szerint több budapesti önkormányzat segíti a vendéglátóhelyeket azzal, hogy parkolóhelyeket szabadítanak fel a terasz bővítése céljából. Így biztonságosabban lehet majd elfogyasztani az első pohár sört.

“Már csak jó idő kéne, és hogy véget érjen az áprilisi tél” – mondta a Street Kitchennek Kereszty Gábor, aki több étterem, köztük a Két Szerecsen, a Szépilona és a Bartók Béla úton található Bartók – reggel.délben.este nevű hely tulajdonosa. Ő úgy gondolja, hogy minden vendéglátós nagyon türelmesen várt a nyitás időpontjára, és most nagyon boldogok. Végig főztek ebédmenüt elvitelre, amiből kialakult egy erős törzsközönség, akiktől azt a visszajelzést kapták, hogy nagyon szeretnének már élőben is, a teraszon találkozni. Ők is arra számítanak, hogy nagyon sokan lesznek már az első hétvégén is, nemcsak a szórakozóhelyeken, hanem – jó idő esetén – az éttermekben is. 

Sokan azonnal asztalt foglaltak

“A törzsvendégeink többsége nagy örömmel fogadta a nyitást, sokan már most asztalt foglaltak, rengeteg üzenetet kaptam az elmúlt egy napban. Biztos vagyok benne, hogy sokan lesznek, emellett a munkatársaim is alig várják, hogy dolgozhassanak. Ugyanakkor az én hangulatom is kettős” – mondja Nemesvölgyi Attila, a Babka Budapest tulajdonosa. 

babka terasznyitas
Fotó: Mudra László

Bár nagyon várták a nyitást, most úgy érzi, nem tudnak felhőtlenül örülni. “Hónapok óta azt várjuk, hogy nyithassunk, de most semmilyen felkészülési időt nem kaptunk erre. Hozzá kell tenni, hogy a Babka a pandémia teljes időtartama alatt működött és delivé alakulva, valamint a házhozszállításnak köszönhetően dolgozói 75%-át megtartva folyamatosan “nyitva tartott”. Innen kellene most pár nap alatt visszaállni normál éttermi működésre. Nehéz úgy nyitást tervezni, hogy azt sem tudjuk pontosan, hogy melyik nap nyithatunk, úgy érezzük, velünk egyáltalán nem kommunikáltak erről.” 

“Most mindenki őrülten munkaerőt keres, de szinte lehetetlen egy hét alatt alkalmazottakat találni, és ez nem lesz jó hatással a munkaerőpiacra sem. Ennyi idő alatt még egy itallapot sem lehet rendesen összeállítani” – mondja a tulajdonos, aki szintén hangsúlyozta, hogy érzik a felelősség súlyát, és a közösségi médiában is látja, hogy sokan nem értenek egyet a  nyitással. Ennek ellenére sok vendégre számítanak.

terasznyitás
Kalóz strandbisztró, nyitnak a balatoni helyek is. Fotó: Mudra László

Jövő hétvégére tehát nagyon úgy néz ki, hogy kinyitnak a balatoni helyek is. Természetesen nagyon sok vendéglátóhelynek nincs terasza, ők egyelőre nem tudnak megnyitni. Kormányzati szinten arról eddig egyáltalán nem volt szó, hogy beltéren mikor lehet majd újra egy asztalnál ücsörögni. Valószínűleg előbb a szabadtéri rendezvényekezet engedélyezik.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img