Így készül a tökéletes sült pulyka a sztárséf szerint

Ezt olvasta már?

Corey Lee egy három Michelin-csillagos, San Francisco-i koreai étterem séfje, aki évente egy alkalommal, hálaadás napjára készít pulykát, akkor is egy meglehetősen szokatlan módszert választ a fogás elkészítésére.

Szabadtartású húsból a legjobb

Lee véleménye szerint a sült pulyka elkészítésének számos buktatója lehet az alapanyag beszerzési helyétől és a legjobb hús kiválasztásától kezdve a sütésen át a melegen tartásig és a tálalásig. Természetesen a nulladik lépés

a friss, nem fagyasztott, félkész hús kiválasztása.

A séf törekszik arra, hogy olyan farmról szerezze be a húst, ahol az állatokat szabadtartásban nevelik, így bár méretük kisebb, az ízük mégis koncentráltabb. Ráadásul ezek autentikusabb alapanyagok is, hiszen jobban hasonlítanak azokhoz a húsokhoz, amelyeket a hálaadás napjának alapítói, a korai telepesek fogyasztottak.

Nem egyben, hanem darabolva

Lee nem egyben süti a pulykát, hanem feldarabolva. Először leválasztja a lábakat, majd a mellet és a szárnyakat. Ezután a húst beáztatja 8-10 órára és hűtőszekrénybe teszi. Az áztatáshoz vízre, öt százaléknyi sóra, egy százaléknyi cukorra, néhány fokhagymagerezdre és vöröshagymára van szükség. Az idő elteltével kiveszi a pulykát a hűtőből és szobahőmérsékletűre hagyja felmelegedni,

így a hús gyorsabban és egyenletesebben fog sülni.

Annyi zellert, hagymát, fokhagymát és sárgarépát vág fel, hogy teljesen beterítse a serpenyő alját. A pulykacombokat bőrös felükkel ráhelyezi a zöldségekre, majd sütni kezdi. Egy óra elteltével hozzáadja melleket és a szárnyakat is, majd további egy órán keresztül süti. Amikor már majdnem elkészült a hús, felemeli a hőmérsékletet és addig süti, míg a hús aranybarna nem lesz.

Időnként sótlan vajjal megkenegeti a pulykákat, hogy még jobb ízt adjon nekik.

Az elkészült ételt Lee alufóliával letakarja és meleg helyen harminc percig pihenteti annak érdekében, hogy tálalásig már ne kelljen újra felmelegíteni. A serpenyő alján lévő szaftot leszűri és lágy szószt készít belőle, amivel a húst tálaláskor meglocsolja.

(Forrás: RobbReport fotók: Getty)

sült pulyka | hálaadás | pulyka | karácsony

FOLYTASD EZZEL

Ezt a legendás balatoni éttermet mostantól hiába keressük

“Nekünk a borkészítés a sorsunk, itt, Szekszárdon” – Heimann Birtokon jártunk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában