Hogyan vegyünk karácsonyra halat, hogy biztosan friss legyen?

Ezt olvasta már?

A likőrös-csokis krémtől lesz ünnepi hangulata

Omlós tészta, sok-sok fekete szedres töltelék és NUTELLA®-cseppek

A halvásárlás mindig kényes kérdés. Mi, magyarok kevés halat eszünk, azt is csak karácsonykor, ezért a legtöbben tartunk a vásárlásától is. Pedig néhány egyszerű trükkel könnyen megállapítható, hogy valóban friss hallal van-e dolgunk, és az is tévhit, hogy a hal otthon csak egy-két napig tárolható.

Szinte mindannyiunknak gondot okoz a halvásárlás, és nagy kérdés, hogy mikor és hogyan kezdjünk neki? Ebben nagyon sok tanácsot adott nekünk Südi Gergely, a Budaörsi Halpiac értékesítési vezetője, aki úgy véli, nem biztos, hogy a karácsony előtt felbukkanó halárusító a legmegbízhatóbb beszerzési forrás. Ha lehet, olyan helyen vegyünk halat, ahol egész évben foglalkoznak ezzel, mert ott egészen biztosan szakszerűen fogják tárolni, emellett nem hátrány az sem, ha egy eladó nem csak a karácsony előtti gyorstalpalón tanul meg pontyot filézni.

A Budaörsi Halpiacon mindig friss a választék, és tanácsot is kapunk a halvásárláshoz. Fotó: Mudra László

Mindig csak tiszta, gusztusos helyen vásároljunk halat! Egy halboltba belépve sosem büdös, hanem friss illat kell hogy fogadjon bennünket. Mindig nézzük meg azt is, hogy a hal alá tett jég friss-e.

Halvásárlás: első lépések

A hal esetében is nagyon fontos az, ami minden más élelmiszernél: csak akkor vegyük meg, ha küllemre is szép. Gergely szerint a legegyszerűbb módszer a hal frissességének megállapítására, ha megkérjük az eladót, hogy emelje fel a halat. A friss hal merev marad, míg az állott lekonyul, mert már elvesztette a nedvességtartalmát. A friss hal fényes és csillog a bőre – a bőrén lévő nyálka nem hiba, hanem a hal természetes velejárója. A nyálka legyen átlátszó, a hal szaga pedig friss, vízszagú. Ha egész halat vásárolunk, érdemes megnézni szemét is: az se legyen zavaros.

A halászlé a karácsony elengedhetetlen kelléke

Fejétől bűzlik a hal? 

Gergely szerint igaz a mondás, miszerint fejétől bűzlik a hal, hiszen valóban a kopoltyú környékén indul be először a romlás. A vásárlásnál ezt is tanulmányozhatjuk: a kopoltyú tiszta legyen, ne opálos. A színe eltérő lehet, de többnyire bordó vagy piros. Édesvízi halakat könnyebb frissen venni, hiszen azokat – főleg karácsony környékén – élve árulják. Az élő halak esetében az akvárium tiszta legyen, vize átfolyós rendszerű, és ne legyenek benne túl zsúfoltan a halak. 

A Budaörsi Halpiac is jó helyszín lehet a karácsonyi hal megvásárlásához, hiszen ide a halak nagy többsége frissen érkezik. Horvátországból például a hajnali fogás reggel kilencre már itt van a piacon, hetente háromszor. A halakat jégpehelyben szállítják, ami sokkal nehezebben olvad, mint a normál jég, így az út folyamán végig jégben van a hal. Nagyon fontos ugyanis, hogy a hűtési lánc ne szakadjon meg!

Harcsa krumplival

Négy-öt napig eláll

Nem igaz, hogy a hal egy-két nap alatt megromlik, otthon is tárolhatjuk akár négy-öt napig, a lényeg a folyamatos hűtés. A hűtőt állítsuk 1 fokra, majd a halat jól záródó műanyag dobozban tegyük a hűtőbe, hogy más ne vegye át a halszagot. A doboz aljára tegyünk egy rácsot, hogy a víz le tudjon csöpögni a húsról. Ha nem használjuk fel mindet, fagyasszuk le, de néhány hétnél tovább ne hagyjuk a fagyasztóban! Míg a zöldségek akár egy évig is elállnak mélyhűtve, a hal csak maximum pár hónapig. Ha fagyasztott halat használunk, ne gyorsan olvasszuk fel, hanem már előző nap vegyük ki a mélyhűtőből, és helyezzük át a hűtőbe. A fagyasztott hal egyébként levet ereszt, ezért nem lesz már olyan finom, mint a friss. 

A halvásárlás nem egyszerű, de ma már nagy a választék. Fotó: Mudra László

Ünnepi vacsora: a halvásárlás jutalma

Karácsonykor a szürke harcsa, a ponty és a fogas a legnépszerűbb, a halászlé és a rántott hal a leggyakoribb fogás. Ilyenkor fogy el az itthon termelt több ezer tonna ponty nagy része. Kezeket fel, aki az év más szakában is szokott pontyot venni! Na ugye? Lazacot még csak-csak, de pontyot szinte soha. Pedig a mai modern technika mellett nevelt pontyoknak már nincs iszapíze. Keressük ebből is a minőséget, mint például az akasztói sziki ponty – a Budaörsi Halpiacon is ez kapható. Ezt a fajtát folyamatosan kotort medrű tavakban tenyésztik, minőségi tápon, így a halak nem hirtelen nőnek meg nagyra. Húsuk tömörebb, kevésbé zsíros, ízletes. 

Az egészben sült hal jól mutat az ünnepi tányéron

Persze karácsonykor sem muszáj pontyot vagy harcsát enni! Gergő bátran ajánlja az ünnepi asztalra a fehér húsú tengeri halakat, melyek könnyen fogyaszthatók, és egyben sütve nagyon jól mutatnak. A tőkehal, az ördöghal vagy a tengeri süllő egészen biztosan nagy siker lesz!

Ha még többet szeretnél megtudni a halvásárlásról és haltenyésztésről, vagy arról, hogy miért a lazac a legnépszerűbb hal, és miért eszünk karácsonykor halat, akkor hallgasd meg a podcastunkat!

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában