Gödöllőn nyitott új egységet a Paletta, főszerepben a fánk és a taco

Ezt olvasta már?

Krémes finomság, ha gyors édességre vágytok

Jobb, mint amit valaha ettél!

Aki ismeri Bezerics Danit, a Paletta tulajdonosát, az tudja róla, hogy vérbeli vendéglátós. Soha nem keseredik el, és soha nem áll le. Nincs ez másként ebben a nehéz vírusos időszakban sem: nem csak pop-up pékséget nyitott, hanem egy food truckot is Gödöllőn.

A Paletta név biztosan ismerős a gasztronómia iránt érdeklődőknek, egyrészt a Balaton környékéről, másrészt a ferencvárosi Tompa utcából. A keszthelyi származású Bezerics Dani ugyanis itt nyitott bisztrót öt évvel ezelőtt. Nem titkoltan abból a célból is, hogy Budapesten is népszerűsítse a balatoni gasztronómiát és alapanyagokat. A Tompa utca mellett nyáron a balatonboglári kikötőben is működteti a Palettát.

Bezerics Dani Gödöllőn Fotó: Facebook

Mint mindenki, ő is nehéz helyzetbe került a koronavírus miatt, nem esett azonban kétségbe – vagy csak egy kicsit. A karantén első, tavaszi időszakában egy pop-up pékséget nyitott, most pedig Gödöllőn indított egy food truckot, Palettaco néven. A névből természetesen már kitalálhattátok, hogy a fő vonal a taco.

Paletta + taco = Palettaco

Az egyik fontos szempont számukra is az volt, hogy lehetőleg minden alkalmazottat meg tudjanak tartani, és mindenkinek munkát tudjanak adni. Ha ez még némi bevételt is hoz, akkor még jobb. A truck megvolt, Dani borász apukája használta fesztiválokon, és mivel ezek a rendezvények most teljesen elmaradnak, így kihasználatlanul állt. Mivel Dani Gödöllőn járt egyetemre, és így ismerős a városban, már jött is az ötlet: miért ne lehetne Gödöllőn is egy szuper Paletta?

Bazalt burger is kapható. Fotó: Kalas Györgyi

Persze a konyha egy ilyen kis helyen limitált, ezért tipikus food truckos, sétálós ételeket találnak. Kirándulásra is tökéletes a helyszín. Bár a kastély egyelőre zárva van sajnos, a kastélypark szabadon látogatható – nagyon ajánlom! Ráadásul ez a fajta ételkínálat Gödöllőn hiányzik a kínálatból, így tényleg remek célpont lehet belőle.

Pékség, hamburger, fánk

A tavaszi első hullámot Dani egy pop-up pékséggel reagálta le, ami azóta is sikeresen működik. Mindennap mehettek a Palettába frissen sült kenyérért, és Gödöllőn is megtalálható a teljes kínálat: kovászos cipó, hagymás kenyér, fahéjas és csokis csiga, kifli, valamint zalai pogácsa kapható mindennap.

A Nagy Mekk-ben jó nagy a sajt. Fotó: Kalas Györgyi

Emellett persze a kínálat gerincét a meleg étel adja, de ez korántsem csak a tacót jelenti! Több, ma már ikonikusnak számító Paletta beach foodot kóstolhattok Gödöllőn, ilyen például a Bazalt burger magyartarka húspogácsából, amit szintén saját sütésű zsemlébe bújtatnak. Ebből kicsit és nagyot is kérhettek, 1750 és 2200 Ft az áruk. Emellett itt is van Manga Laci, azaz pulled pork szendvics, valamint az új kedvencem, a Nagy Mekk. Ez egy új kreáció: smokerben sült camembert sajt, saját, kétszer kelt zsemle, házi aioli és hagymalekvár. Nekem nagyon bejött, ha egy kedvencemet kellene kiemelnem a Palettaco étlapjáról, akkor ez lenne az. 

Fotó: Kalas Györgyi

Meleg leves, friss taco

De ha egy kicsit melegednének, akkor itt van például a Máj Tál leves, aminek nevéből biztos kitaláltátok, hogy egy thai levesről van szó, amiben a betét a házi májgombóc. Bár a legfőbb érdekessége nem is ez, hanem az udon tészta, ami természetesen szintén helyben készül, ráadásul Dragomán György receptje alapján. Danira ugyanis olyan nagy hatással volt Dragomán György Főzőskönyve, hogy több receptet is megfőzött belőle. És azóta az udon tésztát is így készíti. Úgy egyétek hát a levest, hogy Dragomán György ihlette!

A Máj Táj leves, Dragomán György tésztájával. Fotó: Kalas Györgyi

Na de akkor térjünk rá a tacóra, hiszen mégiscsak ez a fő látnivaló. Azt már talán mondanom sem kell, hogy Daniék a tacót is maguk sütik, saját recept alapján. Nem bolti tömegtermékbe teszik tehát a tölteléket. Négyféle tacót kérhettek, ebből három húsos, egy pedig vega. Sok vega ételnek én is hatalmas rajongója vagyok, de a taco esetében nekem most jobban bejött a húsos. Csirkéset, illetve sertés- és marhahúsosat is kérhettek – szerintem mindhárom egyformán remek. A sima vega változatban grillezett zöldségeket, feketebabpürét, majonézt, korianderes tejfölt és reszelt sajtot találtok – ezek mind benne vannak a húsos változatban is egyébként. A tacók egységáron futnak, 2 db 1400 Ft, 4 db 2600 Ft, 10 db pedig 6000 Ft