Frissen sütött fánkok, helyben készült mázak: megnyílt a La Donuteria

Ezt olvasta már?

Zseniális téli kaja, ha igazán bevállalósak vagytok!

Ég veled kiszáradt steak!

Ki mondta, hogy a fánkot csak farsangi időszakban lehet enni? Nálunk még viszonylag kevés a fánkozó, de éppen a napokban nyílt egy új hely, ahol egész évben élvezheted a frissen sütött, kézműves fánkokat!

Alig egy hete nyílt meg a Ráday utcában a La Donuteria nevű fánkozó, de máris rengeteg a visszajáró törzsvendég. A kis üzlet, bár az amerikai típusú fánkkultúrát képviseli, erősen épít a helyi ízvilágra is. Ezért is van az, hogy ezek a fánkok engem is gyorsan meggyőztek, pedig nem vagyok a műfaj nagy rajongója. Az egész donut dolog nem nekem van kitalálva, de ezen a helyen tényleg másról van szó. 

Fánkok elvitelre. Fotó: Kalas Györgyi

Pozsonyból indult kézműves fánk

A La Donuteria nem amerikai, hanem egy Pozsonyból indult fánkozólánc, ami mára szinte teljesen meghódította Szlovákiát és Csehországot. Van pár üzletük Ausztriában is, sőt már az Egyesült Államokban, Kanadában és Dubajban is. Na és persze egy hete már Budapesten, a Ráday utcában is.

A belső tér is kedves lett: Fotó: Kalas Györgyi

Bársony Csaba, a Ráday utcai üzlet tulajdonosa elmondta, ő is Pozsonyban találkozott először a fánkokkal, és neki is az egész kézműves jellege tetszett meg a legjobban. Ide nem fagyasztva érkeznek a fánkok ugyanis, hanem minden helyben készül. Az alapfánkban nincs más, mint egyedi lisztkeverék, víz és élesztő, a tésztát is ők dagasztják be korán reggel, majd amíg kel a tészta, elkezdik készíteni a mázakat – szintén helyben mindet.

Itt nem lélektelen gépi gyártás folyik, két cukrászlány süti frissen a fánkokat egész nap – ennek megfelelően mindegyik kissé egyedi. Csaba be is vezetett a hátsó kis műhelybe, ahol a fánkok és a mázak készülnek. Mindent ők főznek helyben, lekvárból, kókusztejből, karamellből, valódi mogyorókrémből.

Minden máz helyben készül. Fotó: Kalas Györgyi

Állandó és heti ajánlat is

Talán az egyetlen hátrány, hogy mivel franchise-ról van szó, nem találhatnak ki saját recepteket, az alaptészta és az öntetek terén is ragaszkodniuk kell az eredetihez. Az alapot képező tíz íz adott: kókuszkrém, mogyoróvaj, eper, fahéj-Nutella, édes málna, erdei gyümölcs, karamella-Lotus keksz, csoki, Oreo és áfonyakrém, valamint Boston krém.

Van, amelyiket megtöltik, és van, amelyik csak a tetejére kap mázat. Az állandó kínálaton felül további kettő fánk szerepel a heti ajánlatban – tehát egyes ízesítéseket csak 1-2 hétig tudtok kóstolni. A fánkok egyébként hatalmasak, el sem tudtam képzelni magamról, hogy egy egészet meg tudok majd enni, de aztán csak sikerült. 

A kókuszos volt a kedvencem. Fotó: Kalas Györgyi

A legnépszerűbb fánkok jelenleg a Lotus kekszes, az Oreós és a Boston krémes, ami egyébként egy vaníliás-vajas krém tojáslikőrrel. Az én kedvencem amúgy a kókuszos lett – nagyon ajánlom! – és eléggé bejött az epres is. Mindkettő azért, mert egyáltalán nem fojtogatóan édesek. Sőt, mivel az alaptésztában nincs is cukor, kifejezetten könnyűnek éreztem őket. 

La Donuteria: mindig friss

Bár a La Donuteria még csak egy hete nyitott, máris egymásnak adják a vásárlók a kilincset. Napi 300 fánkot sütnek, ami ebben a zárva tartó Covid-időszakban nem kevés. Ha egyszer majd ki lehet nyitni, akkor majd kétszer ekkora mennyiséggel készülnek. Bár, mint mondják, ennél a műfajnál előfordulhat, hogy elfogy valamelyik fánk, és mivel minden frissen készül, nem tudnak hirtelen előkapni másikat a fagyasztóból. 

Fotó: Kalas Györgyi

Az üzlet amúgy nagyon kedves, barátságos, világos, és a galérián egy tágas, ugyanakkor kuckós leülős rész is kialakításra került. 

La Donuteria, 1092 Budapest, Ráday utca 8. 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img