Friss zöldségek egy parkolóház tetejéről? Nem hétköznapi konyhakertet terveznek egy nagyvárosban

Ezt olvasta már?

Nem mindennapi tervet nyújtott be egy egyesület a birminghami városi tanács elé, miszerint szeretnék, ha konyhakertek létesülnének a városi plázák és parkolók tetején. A kertek nemcsak zöldséget termelnek, de felhívják a figyelmet a fenntarthatóságra, és egyben csökkentik a szén-monoxid-kibocsátást is.

A tervek szerint ez lenne az első ilyen jellegű városi park, ami Birminghamben egy többszintes parkoló tetején valósul meg. Mint a tervezők hangsúlyozzák: szeretnének a városban minél több szürke felületet zölddé varázsolni. A tervet a Slow Food Birmingham nevű egyesület kezdeményezte. Ők küldetésük szerint a lokális áruk és termelés fontosságát hirdetik a helyi lakosoknak. Tervük nemcsak kiskertet és üvegházakat, de oktatási központot, kávézót és közösségi tereket is magában foglal. A jövőben pedig szeretnének iskolákkal is együttműködni, hogy megismertessék a gyerekeket a kertészkedéssel és a főzéssel.

Zöldséget termeszteni a város közepén?

Az előrehaladott tervek szerint az ilyen kertek alkalmasak lennének arra, hogy friss zöldséget termesszenek a helyi lakosok számára, miközben felhívják a figyelmet a fenntarthatóságra is. Mint a Slow Food egyesület tagjai hangsúlyozták, terveik szerint ezt a projektet további zöld kert követné majd parkolók és plázák tetején.

Fotó: Urban Design Hub

„Az egyik fő célunk, hogy megmutassuk az embereknek, hogy egy város közepén is lehet zöldségeket termeszteni, ráadásul egész évben. Lehetőséget szeretnénk számukra biztosítani, hogy bejöjjenek, bekoszolják a kezüket, és megbeszéljék másokkal, hogy mit főzzenek” – hangsúlyozta a Guardiannek Kate Smith, a mozgalom vezetője. A megtermelt zöldséget a tervek szerint elektromos biciklivel szállítanák házhoz. 

Máshol már működik

Az ötlet egyébként nem példa nélkül való, Párizsban például már működik ilyen közösségi kert egy háztetőn, ami egyébként 14 ezer négyzetméterével a világ legnagyobb városi farmja. Ott rögtön egy étterem is nyílt, ami kizárólag a helyi farmon termelt élelmiszerekből főz.

Mint hangsúlyozzák, a projekt célja kettős. Egyrészt szeretnék a lakosokat ellátni helyben termelt, friss és egészséges zöldségekkel, miközben formálják az épített környezetről kialakított képet is.

(Nyitókép: Urban Design Hub)

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Ezek után gyerekjáték lesz megemelni Thor kalapácsát

A több mint 270 kilogrammos szerep kedvéért elképesztő erőfeszítéseket tett

Nem mindegy, meddig és hogyan tárolod!

A magyarok kedvenc sajtja nem is magyar

Fish and chips és trifle várta a sztárokat

Jó, ha van kéznél belőlük a hűvösön

Megkönnyebbülés a hasadnak

Boldog szülinapot Budapest!

Gyorstalpaló a különféle élesztőkhöz

Tej és cukor? Ugyan már!

Hozd össze a családot és a barátokat!

Néhány apró trükköt érdemes betartani!

Ezt a munkát nem bízhatod a mosogatógépre…

Töltsd ki te is a tesztünket! 🙂

Elképesztő mentes- és vegán ételekkel készültek

Source

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában