Ezek a legjobb éttermek a magyarok kedvenc szomszédos országában

Ezt olvasta már?

Szlovénia kis ország, ám ha gasztronómiáról van szó, az ízek és lehetőségek tárháza nem ismer határokat.

A Gault&Millau Szlovénia ismét felkutatta az ország legjobbjai helyeit és díjazta azon szakembereket, akik kimagasló színvonalon és egyedi  látásmóddal várják a gasztro élményeket keresőket. A 2023-as Gault&Millau kiadványba száznyolcvan étterem, száz POP hely, kilencvenhárom pincészet és huszonöt helyi farm helyet kapott; a nyertesek listája pedig új kategóriával, a legjobb tradicionális ízek készítőivel bővült.

Szlovénia mindig is elkötelezett volt a hagyományokat illetően, különösen, ha gasztronómiáról van szó. Ám idén két feltörekvő tehetség, Matej Tomažič és Ivica Evačić történelmet írt, hiszen ugyanabban a kategóriában megosztott első helyezést értek el. Küldetésük, hogy Szlovénia karszt és mediterrán régiójának kulináris örökségét megőrizzék, amelyhez elengedhetetlenek a helyi mezőgazdaságból származó alapanyagok és élelmiszerek. Ezt a törekvésüket díjazta a Gault&Millau Szlovénia a legjobb tradicionális ízek kategória díjjal:

– Szeretnénk gratulálni minden szlovén vendéglőnek, pincérnek és sommeliernek, akik évről évre megőrzik éttermük minőségét és kiválóságát. Ám amikor két személy ennyire lelkesedik hagyományok szeretetért, mint ahogy azt Matej Tomažič és Ivica Evačić esetében láttuk, akkor nem választani kell közöttük, hanem mindkettőjüket meg kell jutalmazni – fogalmazott Mira Šemić, a Gault&Millau Szlovénia igazgatója.

Ahogy a korábbi években, úgy a Gault&Millau díjátadó esemény fő partnere 2023-ban is a Szlovén Turisztikai Hivatal volt, amelynek vezetője, MSc. Maja Pak így nyilatkozott:  – Rendkívüli büszkeséggel tölt el bennünket az, hogy Szlovénia kis mérete ellenére igazi gasztronómiai nagyhatalomnak számít. Ebben elengedhetetlen szerepe van az olyan nívós étteremajánlóknak, mint a Gault&Millau. Az új kiadvánnyal szeretnénk meghívni az országunkba a gasztronómia szerelmeseit, és bátorítani őket arra, hogy Szlovénia fenntartható, Green Cuisine címkéivel ellátott éttermei mellett keressék fel a Gostilna Slovenije címkéseket is, amelyet az autentikus, helyi kínálatot jelölik.

Szlovénia legjobb éttermei 2023-ban:

  • Hiša Franko, Selo pri Kobaridu, 18/20 pont
  • Gostilna Pri Lojzetu, Vipava, 17.5/20 pont
  • Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17.5/20 pont
  • Ošterija Debeluh, 17.5/20, Brežice pont
  • Grič, Šentjošt nad Horjulom, 17/20 pont
  • JB Restaurant, Ljubljana, 17/20 pont
  • Mak, Maribor, 17/20 pont
  • Pavus, Laško, 17/20 pont
  • Restavracija Milka, Kranjska Gora, 17/20 pont
  • Strelec, Ljubljana, 17/20 pont

Az év chef díja nyertese: Janez Bratovž, JB Restaurant, Ljubljana
A jövő chef díja nyertese: Rok Martinčič, Gostilna Jež, Radeče
Hagyományos ízek chef díjat kapott: Matej Tomažič, Majerija, Vipava Valley, és Ivica Evačić, Hotel Marina Restaurant, Izola
Fiatal tehetség díjat kapott: Kristian Zule, Stara gostilna, Piran
Legjobb cukrász: Naser Gashi, La Ganache, Ljubljana
Legjobb POP hely: eVino Bar, Ljubljana
Legjobb sommelier: Miralem Junuzović, Bistro Štorija, Postojna

(Forrás: I Love Slovenia)

legjobb | éttermek | Gault&Millau | szlovénia

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Fenntartható működéssel és nemzetközi sztárokkal várja az őszt a Müpa

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!

Source

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában