Ezerrétegű levelestészta-lapok, némi karamell és selymes, vaníliás tejszínhab. Ehhez jön még a diókrém és egy édes, fondant-os tésztaréteg. Szerintem ez a desszert nagyon tutira sikerült, így ha villantani akarsz a vacsi utáni süteménnyel, mindenképp készítsd el!
Az Eszterházy mille-feuille elkészítését a diós krémmel kezdjük. Ehhez a vaj kivételével a hozzávalókat csomómentesre keverjük egy lábasban, majd közepes lángon, folyamatosan kevergetve pudingsűrűségűre sűrítjük. Mikor langyosra hűlt az alap, robotgéppel elkeverjük a vajat egy tálban, majd 3-4 lépésben hozzáadagoljuk a krémalapot. Hűtőbe rakjuk a krémet és hagyjuk teljesen kihűlni.
Az egyik leveles tésztát kihajtogatjuk, hosszában félbevágjuk, majd kb. 6 cm-es sávokat vágunk belőle. A téglalapokat sütőpapíros tepsire rakjuk, erre kerül egy másik sütőpapír, majd egy másik tepsi. Érdemes fordítva rárakni a tepsit, így nem nyomja le teljesen a lapokat, és van kis helyük emelkedni, mégis szép egyenletesek és laposak maradnak. 195 fokra előmelegített sütőbe toljuk a tepsit, és kb. 14-16 perc alatt készre sütjük a lapokat.
A másik tésztát is ugyanilyen módon felvágjuk, csak sütés előtt megszórjuk a lapokat cukorral, hogy kissé rákaramellizálódjon a tetejükre a sütés során. Ez is mehet a sütőbe, majd ha kész, egy deszkára sorakoztatjuk őket.
Házi fondant készítése:
A fondant-hoz a cukrot és a vizet elkezdjük közepes lángon összeforralni. Mikor elérte a 110-115 fokot, belekeverjük az ecetet, majd félrehúzzuk. Egy nagy tálba öntjük a cukorszirupot, és egy fakanállal vagy spatulával, a vége felé esetleg habkártyával folyamatosan keverjük. Egy idő után elkezd kifehéredni a fondant. Mikor már szép sűrű, lassan folyóssá válik a halmazállapota, kész is vagyunk. Dobozba rakjuk, kevés vizet csepegtetünk rá és lezárjuk, így később is használhatjuk.
A tejszínhez kemény habbá verjük a habtejszínt, majd belekeverjük a vaníliaőrleményt és a porcukrot.
A mille-feuille bevonásához vízgőz fölött rámelegítünk a fondant-ra, majd egyenként bevonjuk vele a lapokat, gyorsan becsíkozzuk kis habzsákba rakott, vízgőz felett felolvasztott csokival, és fogpiszkálóval becsíkozzuk a tetejét. Érdemes egyenként dolgozni vele, mert nagyon hamar szilárddá válik a fondant!
A mille-feuille összeállítása:
Az összeállításnál egy levelestészta-lap két szélére nyomunk a habzsákba rakott tejszínhabból, középre egy csík diókrém kerül, erre pedig egy másik tésztalap. Így rétegezzük őket háromszor, végül egy negyedik, cukros lappal zárhatjuk a sort, és kész is vagyunk.
Tipp: Ha nem sikerült szépre a fondant-os tető, vágjuk kisebb darabokra. A mille-feuille-t fordítsuk az oldalára, rakjuk rá kevés krémet és tejszínhabot, majd szúrjuk a krémekbe a darabokra vágott fondant-tetőket. Eszterházy mille-feuille (Fotó: Street Kitchen)
- Elkészítési idő: kb. 2,5-3 óra
Ha tetszett az Eszterházy mille feuille receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
Bejött az Eszterházy mille-feuille? Még több villantós desszertet találtok az oldalunkon, készítsétek el ezeket is:
Eper, eper és még több epeeer
Szaftos és puha, ahogy azt kell
Nem egyszerű, de megéri
Elképesztően krémes finomság
Brunch vagy desszert? Legyen mindkettő!
Zseniális reggeli egy kis szikkadt kalácsból
Ha maradt még egy kis fonott kalácsotok, ne hagyjátok megszáradni
Villantós desszert tavaszra
Mutatós húsvéti desszert
Furcsán hangzik, de mégis működik
Mentesen is mennyei retró süti!
Mennyei és krémes sütemény bármilyen ünnepre
Ha létezik szexi édesség…