Erdélyi konyhát így még nem tálaltak – megnyílt a SZÉK

Ezt olvasta már?

Napfényes teraszt és a város legjobb croissant-ját hozta Budára a Freyja

Ezt az amerikai klasszikust is lehet még túr(b)ózni egy kicsit! Tésztapolc Egy jó...

Ezekkel a helyekkel lett szegényebb Budapest a Covid miatt

Rengeteg SAJT!!! Ha eddig sose sikerült szépen rántanod a húst Szinte hihetetlen,...

Kiadós ebéd: a város egyik legjobb fish & chipse egy pláza aljában

Szupergyors pasta! Fantasztikus desszertek A palacsintás verzió még váratott magára ...
Ezzel aztán tutira jól indul majd a nap – bár kevéssé diétásan 😀

A sütőtökkrémleves az egyik legjobb dolog a hűvös időben

Az étterembezárások előtt az utolsó általam tesztelt hely a két hónappal ezelőtt nyílt SZÉK volt. Mivel nem tudok róla, hogy lenne Budapesten kizárólag székely konyhával operáló hely, így alig vártam, hogy mivel színesítik az amúgy is fantasztikusan sokszínű belvárosi gasztrotérképet.

Maga a lokáció nem volt ismeretlen számomra – mikor még Klassz néven futó étteremként üzemelt, többször is vendégeskedtem az Andrássy út 41-ben, tavalyi zárása óta azonban úgy tűnt, nem jön a helyére sem jó ötlet, sem kellő tőkével rendelkező befektető. Mostanáig! A Konyhafőnökből megismert Varga Szidónia és csapata nem titkolt szándéka, hogy teljesen új köntösben hozza el nekünk a valóban autentikus erdélyi ízeket. Ahogy ők fogalmaznak, „erdélyi konyhát így még nem tálaltak”, és valóban. Ki ne ismerné a töltött paprikát vagy a rakott krumplit, a SZÉK-ben azonban most úgy láthatjuk ezeket a népszerű klasszikusokat, ahogy talán még soha. 

Mivel Szidónia Székelyudvarhelyről származik, a székely konyha magától értetődő módon a szívügye. A családi recepteket hosszas válogatás, ötletelés és erdélyi látogatás után Réti Sebestyén séffel gondolták újra. Aki jártas a hazai gasztronómiában, annak bizonyára ismerősen cseng a neve, hiszen régóta elismert szereplő a szakmában: évekig vezette a Déryné csapatát, de dolgozott külföldön és főzött már 1500 főre egyaránt. Mindkettőjük számára nagyon fontos, hogy hamisítatlan, jó minőségű alapanyagokkal dolgozzanak, így minden tejtermék és a legtöbb fűszer Erdélyből érkezik hozzájuk. 

A séf, Réti Sebestyén/Fotó: Polyák Attila

Hagyományos csorba leves

Ha van olyan fogás az étlapon, amiért egész biztosan a SZÉK-be kell jönni, akkor az a pacalcsorba. Az étel neve egyébként a „sor” (savanyú) és a „ba” (főtt) szavakból tevődik össze, így hiába készítik ezt a levest sokan sokféleképpen, a végeredmény azért elég hasonló. Hagyományosan az erdélyi csorbáknál tárkonyt használnak, így ez itt sem maradhatott ki, a varázslat viszont abban rejlik, hogy Sebestyén saját érlelésű tárkonyecetet használ a savanyításhoz. Betétként borjúból és bárányhúsból készült gombócok kerülnek a sűrű levesbe, amitől egy eszméletlenül tartalmas és nagyon intenzív ízű előételt kapunk (2390 Ft). 

Hagyományos csorba leves/Fotó: Polyák Attila

Mics házi zakuszkával és lepénykenyérrel

Bár nem érkeztünk semmilyen prekoncepcióval, nagyon jókat hallottunk az itt kapható jellegzetes ételről, a micsről. Ez általában marha-, sertés-, valamint birkahús keverékéből készült fasírtszerű, henger alakú sztori, amit grillen sütnek készre, majd mustárral, savanyúsággal és valamilyen kenyérfélével fogyasztanak. Ebben némileg csalódtunk, de nem azért, mert rosszul lett volna elkészítve, inkább azt gondoljuk, hogy mivel egy nagyon tradicionális ételről van szó, annyira sok irányba szerettek volna megfelelni, hogy egy középszerű végeredmény született. Ezzel együtt nagyon ízlett a mellé kínált zakuszka és a kovászolt káposzta is. Ezt elsősorban azoknak ajánlom, akik borozás mellett szeretnének csipegetni, és nem feltétlenül azért érkeztek, hogy degeszre egyék magukat (2990 Ft).

Mics házi zakuszkával és lepénykenyérrel/Fotó: Polyák Attila

Agyagedényben sült töltött paprika

A töltött paprika azon kevés ételek egyike, ami annyira jó, hogy még a menzán se nagyon tudták elrontani. Mondanunk sem kell, hogy itt ezzel együtt is két számjegyű szintet lépett, mert töltött paprika ilyen jól tányéron még nem festett, az tuti! Egyébként ez a tányérnak majdnem akkora érdeme, mint az ételnek, és most röviden meg is jegyezném, hogy rég találkoztam ilyen igényesen megválasztott edénykészlettel és kiegészítőkkel étteremben. Na de ne hagyjuk, hogy ez letérítsen minket a paradicsomszósszal borított pályánkról. Tamást ilyen jóízűen enni szerintem még nem is láttam, ez pedig rögtön két dolognak volt köszönhető. Egyrészt itt volt ez a gyönyörűen megtöltött kápia paprika, amire egy leheletvékony szalonnadarabot olvasztottak. Ettől egyáltalán nem volt zsíros, viszont zseniálisan elmélyítette az ízeket. Másrészt, bár a tálalása újszerű volt, a fűszerezése a hagyományos ízjegyeket hordozta, így egyszerre hozta az „elvárt” emlékeket, mégis tartogatott meglepetést (3290 Ft).

Agyagedényben sült töltött paprika/Fotó: Polyák Attila

Tejfölös rakott burgonya

Nálam toronymagasan nyert a rakott krumpli, mert mióta vega vagyok, kevés helyen készítik számomra is fogyasztható módon, főleg úgy, hogy közben még finom is. Itt azonban mindkét pontot kipipálhattam – utóbbit nem is akármennyire! Az már eleve nagyon tetszett, hogy a tálalást egy kis méretű jénaiban oldották meg, amitől ez az alapvetően tök egyszerű étel is elegáns megjelenést kapott. Ami pedig még ennél is jobban tetszett, az az, ahogy a textúrákkal játszottak. A krumpli mámorpuha, de távolról sem főtt túl, nagyon finom krémes, amit jól ellensúlyozott a ropogós külseje és a tetején lévő hagyma. Valószínűleg senkit nem lepek meg, mikor azt mondom, hogy a rakott krumpli nem a legkönnyedebb ételek egyike, viszont! A megszokott tejföl helyett itt tejfölhab érkezik mellé, ami légiesebb, mint egy augusztusi bárányfelhő, szóval abszolút nem nehezíti tovább ezt az amúgy is kiadós fogást. Megkóstoltuk egyébként a tejfölt, ami egyenesen a Maros mentéről érkezik, és eredeti formájában is hibátlan, így aki fittyet hány a kalóriákra, így is kérheti (2990 Ft).

Tejfölös rakott krumpli/Fotó: Polyák Attila

Kürtőskalács 

Bár az étlapról több desszertet is kipróbáltunk, nem volt vita, hogy a kürtőskalácsról értekezzünk-e bővebben. A sztori ott indul, hogy aki a metrókijáratoknál lévő kürtősökhöz van szokva, az több ízben fogja meglátni az úristent. Az első meglepetés ott indul, hogy a grillázst, ami cukorszirupban lepirított magvak egyvelege, nem a kalácson, hanem mellette tálaljuk a kis barna pöttyök formájában. Ez azért zseniális megoldás, mert egyrészt a tészta teljes valójában tud érvényesülni, másrészt így külön fel lehet fedezni a grillázs pirult, diós ízjegyeit. Ha ez így önmagában nem volna elég, a forró kalács mellé házi készítésű eperfagyi is érkezik. Ettől a hármastól olyan komplex desszertélményt kapsz, hogy mindenkinek illik eldobnia az agyát, legalább egyszer. Na most, hogy már elkezdtétek tárcsázni a számukat, sajnos az a rossz hírem van, hogy ezt érthető okokból nem szállítják ki. Viszont ha visszaáll a régi rend, és megpillantjátok az étlapon, egy percet se gondolkozzatok tovább! 

Kürtös kalács/Fotó: Polyák Attila

Bár sajnos az éttermi környezetről most egy időre le kell mondanunk, az éttermi minőségről azonban nem feltétlenül. A SZÉK-et mindenkinek ajánlom, aki autentikus erdélyi ízekre vágyik, legyen az kísérletező kedvű magyar, vagy honvágy sújtotta, nálunk ragadt honfi. Én a magam részéről már alig várom, hogy újra náluk vendégeskedjek, addig is beiktatok egy „rendelős” rakott krumplit a jövő hétre! 

Cím: 1061 Budapest, Andrássy út 41.

(A járványhelyzet alatt mindhárom nagy házhoz szállító cégnél tudsz tőlük rendelni, és saját kiszállítással is foglalkoznak.)  

Ha tetszett a cikk, csekkoljátok a legújabb videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Bíró Lajos süti a rántott húst és pirítja neked a tésztát a Fény utcai piacon

Húst hússal Egy újabb szuper rizses hús variáció Green Kitchen A...

Napfényes teraszt és a város legjobb croissant-ját hozta Budára a Freyja

Ezt az amerikai klasszikust is lehet még túr(b)ózni egy kicsit! Tésztapolc Egy jó...

Ezekkel a helyekkel lett szegényebb Budapest a Covid miatt

Rengeteg SAJT!!! Ha eddig sose sikerült szépen rántanod a húst Szinte hihetetlen,...

Kiadós ebéd: a város egyik legjobb fish & chipse egy pláza aljában

Szupergyors pasta! Fantasztikus desszertek A palacsintás verzió még váratott magára ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -