Örömmel tapasztalom, hogy az utóbbi években valóságos gasztrobumm megy végbe a budai oldalon, és egyre-másra nyílnak az olyan asztalfoglalásért kiáltó helyek, mint például az alig néhány hetes Felicita. A tulajdonosok nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy olyan magas minőségű helyet hozzanak létre, ami nemcsak a helyiek, de az itt élő olaszok számára is értéket képvisel.
Jót csak a legjobból – és a legjobbaktól
Mi sem bizonyítja azt, hogy milyen komolyan vették a feladatot, mint hogy a kemencét Itáliából hozatták, valamint az alapanyagok tekintetében is szinte minden a csizma valamelyik szegletéből érkezik. A Felicitában a nápolyi pizzában hisznek, amihez a tésztát 24 órán át kelesztik a tökéletes végeredményért, amit aztán apró lyukú tányéron szolgálnak fel, hogy a felszabadult párától ne történjen minőségromlás (nem mintha lenne rá idő, hiszen képtelenség nem befalni rögtön az egészet). A menü összeállításakor Massimiliano Porta bergamói séf volt a csapat segítségére, valamint Marcello Verdoia torinói pizzamester. A pizzák és tészták mellett az étlapon olyan klasszikusok is megtalálhatóak, mint a branzino vagy a Veal Milanese. A desszertfrontról pedig természetesen nem hiányozhat a tiramisu és a profiterol sem, de lássuk, mi az, amiket mi kóstoltunk!

Fritto Misto
Az előételek közül mindenképp kiemelném a Fritto Mistót, ami gyakorlatilag egy kis tenger gyümölcsei tál. Van benne rántott tintahalkarika, makrélafilé, garnéla, mellé érkezik még a halakhoz megszokott remulád mártás és a lényeg, a chili jam! Ez utóbbi nekem annyira elnyerte a tetszésemet, hogy ha árusítanák, én bizony tutira vennék egy üveggel. Nem volt nagyon csípős, épp csak annyira, hogy mélyítse az ízeket, miközben azért tetten érhető volt az édeskés vonal is, összességében tehát fantasztikusan eltalálták. A tengeri ketyerék is jól voltak elkészítve, így akiben a kísérletező kedv túlmutat a bruschettán, az feltétlenül próbálja ki! Előételhez képest kicsit borsos az ára, de nem kis adag, így ha nem vagytok nagyon éhesek, vagy esztek előtte egy levest (vagy utána egy desszertet), akkor teljes értékű étel. (3800 Ft)

Pizza Tartufo
Ha van teteje a hedonizmusnak, az valószínűleg a szarvasgomba körül keresendő. Számomra teljesen érthetetlen módon elég megosztó a markáns íze miatt, de szerintem annyi a titka, hogy okosan kell bánni vele. Tény, hogy könnyű túltolni, és akkor mindenen eluralkodik, de nem a Felicitában! Szépen megtalálták a balanszot a tészta-szarvasgombakrém-sajt trióban, így egyik sem válik kárára a másiknak. Aki eddig idegenkedett a szarvasgombától, hova tovább, még sosem kóstolta, annak kötelező! Az ára összhangban van a szarvasgombáéval, ez vitathatatlan, de ezután szerintem másra már amúgy sem vágyik az ember – egy jó koktélon kívül persze. (4100 Ft)

Pizza Tonno e Cipolla
A menüt látva nem gondoltam volna, hogy a megannyi pizza közül a tonhalasról fogok bővebben írni, hiszen gyakorlatilag a legutolsó szeletesben is lehet kapni. Ég és föld tud lenni azonban a különbség, az pedig nem kérdés, hogy itt merre billen a mérleg nyelve. Ami azonnal feltűnt az az, hogy hatalmas tonhaldarabok kerülnek rá, ami azt sejteti, hogy kiváló minőségű hallal dolgoznak. Ezt pedig nem kell eltakarni értelmezhetetlen mennyiségű sajttal. Ha lett volna rá lehetőség, én megküldtem volna egy kis chilipehellyel vagy egy kevés fokhagymás olajjal, de így is kiemelkedően jó volt. (2890 Ft)

Akinek nem létezik pizza hús nélkül, úgy az Ndjua az, amit nem érdemes kihagynia. Ezen egy calabriai kolbászféleség, jobban mondva az abból készült krém található. Ettől is lesz egészen fenséges ez az étel. Emellett csak a “kötelező” dolgok vannak rajta, mint a mozzarella, bazsalikom, olajbogyó, vagyis semmi olyan, ami elvinné a show-t. (3790 Ft) Összességében nagyon tetszett egyébként, hogy nem pakolták meg a pizzákat 10-féle dologgal. A kevesebb több-elméletben hisznek, és ha valóban minőségi alapanyagokkal dolgozik az ember, ez tényleg így van.
Melanzane alla parmigiana
Talán ez volt az egyetlen olyan tétel a kóstolt ételek közül, ami annyira nem nyerte el a tetszésemet. Lényegében egy rakott padlizsánról beszélgetünk, és ennél nem is nagyon volt több. Ezzel alapvetően nem lenne gond, viszont egy olyan paradicsomos raguval volt rétegezve, ami számomra nélkülözött minden fantáziát. Esetleg azt tudom elképzelni, hogy ha gyerekkel érkezik az ember, akkor ez viszonylag biztos választás, mert előétel lévén nem nagy adag és nincs intenzív fűszerezése sem. (3200 Ft)
Timottino
A Felicita koktéllapjáról legalább egy tételt MUSZÁJ megkóstolnotok akkor is, ha inkább a fröccs felé húz a szívetek. Az itallapért a Black Swan LAB csapat “apukája”, Ódor András felel, így a minőség és a különlegesen szép italok garantáltak. Mellette egy olasz bartender, Luca Semanzato is képviseli a szakmát. Képzelhetitek, ennek tudatában mennyire össze kellett szorítanom a fogamat, hogy többet is megkóstoljak, de hát valakinek ezt a munkát is el kell végeznie. 😀 Könnyed, nyári csajoskodáshoz a Bellini és a Rossini is kitűnő választás, de ha valami izgalmasabbra vágytok, akkor nagyon ajánlom a Timottinót. Ennek alapja a prosecco, amihez adnak még nagyon kevés citromlevet, leheletnyi kakukkfüvet, mézvizet és Rosoliót. Ez utóbbi egy olasz likőrfajta, ami számos ízben elérhető. Nekem azért ízlett nagyon, mert a mézvíz ellenére egyáltalán nem édes, inkább savanykás, és simán meg lehet belőle inni akár többet is anélkül, hogy fejbevágna. Valószínűleg nem ez lesz az, amit egyből posztolsz majd instára, de ex bartenderként nekem az a fontos ami a poharamban van, nem pedig az, ami rajta. (2490 Ft)

Aki ennél is tovább menne, az egy percet se gondolkozzon, és vesse rá magát a Truffle Negronira, amibe a szokásos alapanyagok mellett ugyanaz a szarvasgomba kerül, ami a pizzájukon is megtalálható.
Akár családi összejövetelhez kerestek egy jó éttermet, akár csak egy munka utáni koktélra vágytok egy kis antipasti társaságában, a 12. kerületi olasz egységet érdemes feltenni a térképre!
Cím: 1124 Budapest, Apor Vilmos tér 11.
[wpgmza id=”2″ marker=”799″ zoom=”18″]
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még néhány hasonló














