Elsőre szürreális, de nagyon ütős az ország tortája

Ezt olvasta már?

Szupergyors, laktató kaja, amit szinte bármilyen darált húsból megcsinálhattok.
Egyáltalán nem lesz tolakodó benne a kávé, hanem elmélyíti az ízeket!
Idén a Curiositas lett az ország tortája, ami hű a nevéhez, az elsőre szokatlan kombináció hamar helyet talál magának az ember ízlelőbimbóin. Idén egyszerre két verziót is kipróbáltunk, egy budapestit, illetve egy szombathelyit, és meglepődtünk különbségeken.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, mint rendesen, idén is meghirdette az ország tortája versenyt. Idén Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda főcukrásza nyert, mégpedig a Curiositas fantázianevű alkotásával. Az ország cukormentes tortájának pedig 2020-ban, a Szentivánéji álmot választották, amit Ludwig Klára, a JÓkenyér pékség alapító-tulajdonosa álmodott és alkotott meg.

Az ország tortája
A Nándori Cukrászda verziója. Fotó: Pereszlényi Péter

Kezdjük az elején: azon kevesek közé tartozom, akik a gyerekkori tortáért való rajongásukat nem tudták felnőttkorukra sem levetkőzni, és bár igyekszem kerülni az édességeket, már csak a fittség okán is, alkalmanként elcsábulok, és kipróbálok ezt is, azt is. Ez valószínűleg abból eredeztethető, hogy az egész családom édesszájú, sőt, mondhatni, megrögzött édességfaló. Jelen esetben ez azért érdekes, mivel az idei győztes tortát szülővárosom egyik cukrászdájából is kóstolhattam, édesanyám hathatós közbenjárásának hála. Így egyszerre tesztelhettem a szombathelyi Claudia Cukrászda verzióját és a budapesti Nándori Cukrászda országtorta-vízióját.  

Mielőtt bővebben összehasonlítanánk a két tortát, a desszertről annyi általánosságban elmondható, hogy domináns eleme a birsalma. Ez pedig azért fontos, mert egy méltatlanul elhanyagolt, jó ízű gyümölcsről van szó, ami érezhetően remekül érzi magát a mandulamousse és a mogyoróolaj társaságában. A sütemény rétegzettsége mind látványban, mind ízben nagyon erőteljes, a roppanós réteg és a lágy krém izgalmas kiegészítői egymásnak. A csokoládé pedig nagyon jól harmonizál a gyümölccsel. Ízbomba, nagyon sokrétű, de a kavalkád harmóniába áll. Az egyik legszokatlanabb kombináció a verseny történetében – meglátásom szerint –, de telitalálat.

Az ország tortája
Az eredeti koncepció. Forrás: Hisztéria Cukrászda/ Facebook

A szombathelyi verziónál (720 Ft) a birs édeskés karaktere erőteljesebb, és a csokoládé is markánsabban van jelen, összességében teltebb, krémesebb hatást kelt, talán a karácsonyok ízvilágát idézi. A Nándori cukrászda sütije (800 Ft) a harmóniára törekedett, minden íz megkapja a saját terét, így minden balanszban van, nem uralkodik el egyik hatás sem. Ha választani kéne, én mégis a szombathelyire voksolnék, egyszerűen azért, mert a csokoládé mindig, minden körülmények között megvesz kilóra.

A cukormentes verzióból csak a Nándori Cukrászda elképzelését sikerült megkóstolnom, ami persze nem baj, ugyanis egy finom, ízes, de számos diétába beilleszthető tortáról van szó. Egyszerű és kifinomult külseje mellett a Szentivánéji álom (700 Ft) esetében is a rétegeltség a meghatározó a külcsínt illetően. Ízében könnyed, a csoki és meggy dominál, ami meglepő, hogy egyáltalán nem édes, sőt a meggy savanyúsága igazán frissítően hat. Mindezek mellett elmarad a „hoppá” élmény, így nem biztos, hogy rögtön nyúlnánk a második szeletért.

Az ország tortája
A cukormentes, Szentivánéji Álom. Forrás: Jókenyér/ Facebook

A konklúzió tehát annyi, hogy idén sikerült valami érdekeset, szokatlant dobni. A Curiositas úgy tud egy bátor vállalás lenni, hogy közben nem üt el nagyon a magyar közízléstől, ráadásul egy szuper hazai gyümölcsöt is újra a térképre helyez.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img