Elsőként teszteltük az újonnan nyílt japán-magyar éttermet: minden tekintetben őrület volt!

Ezt olvasta már?

Az ázsiai és a hazai gasztronómia igencsak távol áll egymástól, így biztosan nektek is elkerekedik a szemetek, ha azt írom, japán-magyar fúziós étterem nyílt Budapesten. Pedig létezik! Mindjárt el is árulom, hogyan sikerült egy kalap, vagy inkább tányér alá venni a kettőt.

Egy kedves barátnőm hívta fel rá a figyelmemet, hogy egy izgalmas, új étterem nyílik 2023. április 20-án a Nyugati téren. Ez a Kpi’s Soup & More. Instagramon le is csekkoltam gyorsan, és a bizarr, ázsiai szamuráj-huszár egyből felkeltette az érdeklődésemet, csütörtökre, a nyitónapra asztalt foglaltam hát, és néhány barátommal végigkóstoltuk a menüt. 

Japán és magyar, de nem egyszerre

A japán-magyar fúzió megálmodója a hely tulajdonosa, Székely Péter, alias Kpi, aki régi motorosnak számít a vendéglátásban. Egy ideje viszont megfogalmazódott benne a gondolat, hogy egy saját helyen kamatoztatná kreativitását és a gasztronómia iránti elhivatottságát. A japán konyha szerelmeseként nem volt kérdés, hogy ezt a vonalat megcsillantaná első saját helyén, de a magyar ételeket sem akarta kiszorítani a Nyugati térről: a kettőt viszont nem ötvözte, hanem egymás mellé állította. Így az étlapon találunk marhanyelves-füstölt csülkös székelykáposztát és algasalátát nashi körtével. A szó szoros értelmében vett fúzió viszont nincs, a két konyha párhuzamosan fut egymás mellett, nem mixelik a pörköltet a mochival. (Szerencsére! )

kpis-soup-and-more (98)bkpis-soup-and-more (98)bKpi és kollégája a nyitónapon (Fotó: Gedeon Lili)

A kötelező nyitónapi Murphy

Nyitás után 1 órával érkeztünk, és nem tagadom: az első percekben vágni lehetett a levegőben a feszültséget. Kajaszagot viszont nem, ami kifejezetten pozitív meglepetés volt, pedig a vendégtér mellett, egy látványkonyhában készülnek az ételek, és mint köztudott, az ázsiai kajának van egy erős illata. 

A felszolgálók kicsit megilletődtek, amikor kettőnél több fogást rendeltünk, és előre felhívták a figyelmünket, hogy picit hosszabb várakozással számoljunk. Az italok (több-kevesebb hiányossággal) szerencsére nemsokára megérkeztek, a hiányzó láncszemeket pedig jelzés után pótolták.

Én egyébként is türelmes vagyok, de miután itt tényleg az első vendégek egyikei voltunk, Buddha-üzemmódba kapcsoltam. Sokkal célravezetőbb, mint bestresszelni a felszolgálókat és magunkat: mert a végén minden étel megérkezett, és minden várakozásomat felülmúlták. És mint tudjuk, minden jó, ha jó a vége!

Magyar kaják a Kpi’s Soup & More konyhájáról

Marhapörköltet és székelykáposztát kóstoltunk a hazai vonalról, és abszolút elégedettek voltunk mind a kettővel. 

Székelykáposzta marhanyelvvel és füstölt csülökkel

A székelykáposzta tejföllel egy klasszikus, savanyú káposztából készülő egytálétel. A Kpi’s verziója a húsok miatt extra: így biztos, hogy nem készítettétek még otthon. Érdemes megkóstolni, ha szeretitek a marhanyelvet és a füstölt csülköt, és mindent, ami házias, magyaros. Az én ízlésemnek egy picit sós, de a káposzta savanyúsága tökéletes.  

kpis-soup-and-more (62)kpis-soup-and-more (62)(Fotó: Gedeon Lili)

Marhapörkölt

A marhalábszárból készült pörkölt igencsak nagy adag, szaftos, puha húsdarabokkal. Viszonylag tömör, kovászos kenyérrel tálalják, amivel bátran tunkolhatunk, wasabi helyett pedig hegyes-erős paprikával vagy chiliszósszal lehet tüzesebbé tenni. 

kpis-soup-and-more (67)kpis-soup-and-more (67)(Fotó: Gedeon Lili)

Japán kaják

Számomra az ázsiai ételek izgalmasabbak voltak: ritkán eszem algát vagy garnélát otthon, de itt minden második ételben akadt valami ilyesmi. Akinek nem elég csípős az étel, az kérhet extra szószokat, de csak óvatosan!

Yakisoba

Egyből a kedvencemmel kezdek: a sült soba tésztával. Ez egy szószos tészta, ami vega, garnélás vagy csirkés változatban is kérhető. A pak choi mellett van még pár zöldség az alapban, de ha esztek csirkét vagy rákot, javaslom, hogy ne a vegát kóstoljátok. A csirke ugyanis önmagában nagyon ízletes, nem mellből, hanem combból készül, így kellően szaftos és magába szívja a fűszereket. 

kpis-soup-and-more (88)kpis-soup-and-more (88)(Fotó: Gedeon Lili)

Levesek

Rámenősen kacsarament és garnélás soba levest is kóstoltunk. A soba leves leve eleve igencsak pikáns, de nem csak a rák miatt egzotikus, a gombák sem hétköznapi csiperkék.

(Fotó: Gedeon Lili)

A kacsaramen egy nagyon sűrű és tartalmas húsleves, ami bőven felér egy főétkezéssel, akár a másik leves, ugyanis nem spórolják ki belőle a tésztát. Mindkét étel 0,6 literes tálban érkezik, úgyhogy a folyadékpótlást is letudhatjuk vele.

(Fotó: Gedeon Lili)

Tonkatsu

A társaság egyik ifjú tagja az étlap láttán kicsit elfehéredett…„Hol a rántott hús?” A jó hír az, hogy a Kpi’s-ben a hasonló gondolkodású egyének is megtalálják számításaikat, hiszen van tonkatsu! Ez a japán rántott hús tulajdonképpen egy hagyományos, bő olajban sült karajszelet, viszont a pankomorzsának köszönhetően extrán ropogós – és csípős! A bundára ugyanis kerül némi chili, ezzel számoljatok. Köretnek rizs és káposztasaláta jár mellé, illetve egy barackléízű ázsiai öntet. Ez egy picit olyan beütésű volt, mint a barackkompót a nagyinál a rántott húshoz: de imádtuk! Jól ellensúlyozza a hús pikánsságát, és a natúr ízű rizst is fel lehet dobni vele. 

(Fotó: Gedeon Lili)

Algasaláta nashi körtével

Egy édeskés salátát képzeljetek el, ami egyszerre roppan, kívülről mégis kicsit csúszós. Szuperül passzolt a csípős ízek mellé, mint egy jó kis káposztasaláta.

(Fotó: Gedeon Lili)

Fancybb, mint amilyet vártunk, de finomabb is

A lokáció és a design alapján én egy kicsit gyorséttermibb jellegű helyre számítottam, így meglepődtem, hogy ez sokkal inkább egy magasabb kategóriás vendéglátóhely, árban és minőségben is. Egyelőre egy kicsit szűkített étlappal dolgoznak, de folyamatosan fejlődnek, bővítik a kínálatot, és remélhetőleg a kiszolgálás is felveszi a ritmust. Mi 1 órát vártunk az ételekre, ami kopogó szemmel nem éppen baráti, de „legalább” érzékelhető volt, hogy nem lustaságból, hanem a kezdeti fejetlenség miatt csúsznak.   

A Kpi’s Soup & More szuper választás, ha a belvárosban kerestek egy minőségi éttermet olyan társasággal, ahol valaki a magyaros ételekre esküszik, mások pedig megőrülnek a japán ízekért. Sushi (egyelőre) nincs, de sok más van: szerintem érdemes a japán ételekkel kísérletezni, mert pörköltet és székelykáposztát otthon is tudtok főzni, de egy speciális, ázsiai fogásnak valószínűleg kevesebben állnak neki. 

Az italszortiment szintén említést érdemel: a gin-tonik kihívójaként szaké-tonikkal szállnak versenybe! 

Cím: 1066 Budapest, Nyugati tér 1.

Ha tetszett a Kpi’s Soup & More cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramonés Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Kézműves gyrosozó a 18. kerületben

A pizza mellé még egy pohár proseccót is kapsz

Kultúra és gasztronómia egy helyen!

Kellemes, laza helyek jó konyhával

Autentikus indiai ízek színes környezetben

Lassulj le, kapcsolj ki – ezzel a mentalitással vár ez a szuper zebegényi hely! #sknation #dunakanyar

A hatalmas adagok nem mennek a minőség rovására

Kreatív brunch-fogások tüneményes környezetben

A Zsengélő Caféban jártunk a Dunakanyarban.

A 13. kerület legnépszerűbb brunch-helye, közvetlenül a Duna partján!

Mennyei desszertek égimeszelő árakon

Finom péksütik és kellemes hangulat

Olyan, mint egy menő belvárosi vega bisztró

A vegán burgerek Mekkája

Megnyitott a kívül-belül újjászületett Gléda Vendéglő.

Source

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában