Egy hely, ahonnan többé nem akarsz hazamenni: Piknik Manufaktúra a Dunakanyarban

Ezt olvasta már?

Ha eddig nem készítettetek dinnyéből levest, sürgősen essetek neki, mert imádni fogjátok!!
5 perc befektetett munka plusz 50 perc a sütőben, és már ehetitek is!
Kezdhetném úgy ezt a cikket, hogy a Piknik Manufaktúra az egyik leghangulatosabb hely a Dunakanyarban. De a Piknik nem pusztán hangulatos, hanem egy egészen egyedülálló, varázslatos világ. Sós-Nepper Dorka és férje, Sós László olyan helyet hoztak létre Nagymaroson, hogy aki egyszer idecsöppen, azt valószínűleg örökre rabul ejti.

Meg kell mondjam, hogy nem vagyok a Dunakanyar nagy szakértője. Bár gyerekkoromban néha kirándultunk arrafelé, felnőttkoromra inkább Balaton-rajongó lettem. Nem nagyon van olyan szeglete a Balatonnak, ahol még ne jártam volna, de nagyon szeretném minél jobban megismerni a Dunakanyart is. Írtam is már korábban a Sakura Cukrászdáról és az Ájj Burgerről, most pedig Nagymaros egyik legnépszerűbb helyéről, a Piknik Manufaktúráról írok nektek.

Fotó: Mudra László

Sós-Nepper Dorka és férje, Sós László eredetileg fővárosiak, Laci a Margitutcakilenc nevű helyen dolgozott sokáig. Majd amikor onnan eljött, valahogy természetes volt nekik, hogy a Duna mellé költöznek, és saját helyet nyitnak, ami szellemiségében továbbviszi a Margit utcát. Mivel a bicikli és a sport központi eleme az életüknek, az is adta magát, hogy bicikliút mellett keresgélnek. Végül találtak egy lepukkant pizzériát a folyóparton, amit azóta teljesen újjávarázsoltak. 

Dorka és Laci legkisebb lánya, Zinka. Fotó: Mudra László

Ahhoz képest, hogy csak pár éve költöztek Nagymarosra, és semmit sem tudtak róla, ez alatt az idő alatt egy egész kis birodalmat építettek a helyi strandon, melyhez ma már nemcsak az étterem, hanem egy közösségi iroda és egy kis szálloda is tartozik. Közben a két nagyobb mellé született még két gyerekük, Zinka és Nimród, akik itt, a Duna-parton és a Piknik Manufaktúrában nőnek fel. 

Dunakanyar: szerelem

Mint Dorka mondja, ők sem különösebben ismerték a Dunakanyart, de Nagymarosba azonnal beleszerettek. És nemcsak a településbe, hanem a parton álló, egykor sebb napokat látott pizzériába is. Azt persze rögtön tudták, hogy pusztán pizzériát nem akarnak nyitni. A Margitutcára is jellemző egészséges, friss alapanyagokból készült, sok esetben vega ételeket akartak főzni. Persze arról eleinte fogalmuk sem volt, hogyan fog mindez működni a strandokon megszokott lángos és hekk mellett. Leginkább azt gondolták, hogy sehogy, de aztán mégis belevágtak. 

Fotó: Mudra László

Alapvetően inkább italokban gondolkodtak, azt hitték, a pult lesz erős, a konyha pedig mellékes, de rögtön az első hétvégén kiderült, hogy éppen fordítva van. Egyértelmű volt tehát, hogy a Duna mellett is szükség van más típusú, alternatív vendéglátásra. Olyannyira, hogy most már nemcsak nyáron, hanem egész télen nyitva tudnak lenni. Bár egyelőre az a tapasztalatuk, hogy míg fönt, a városban sok a kiránduló télen is, a Dunához már jóval kevesebben jönnek le. 

A Piknik azonnal rabul ejt

Írok is rögtön pár szót az ételekről, de azért szeretném hangsúlyozni, hogy engem a Piknik már azelőtt megvett, mielőtt bármiféle ételt láttam volna náluk. Semmihez sem fogható, varázslatos hangulata van, kicsit a pesti romkocsmák és a nagymama régi világának a keveredése. Azonnal látszik, hogy itt mindenki jól érzi magát. Mindeközben az árnyas szőlőlugas engem leginkább a román és bolgár tengerparton sorakozó helyek világára emlékeztetett. 

Idén egy kis közösségi irodát is kialakítottak. Fotó: Mudra László

Az egészben van valami nagyon romantikus és nagyon egyedi, és persze nem utolsó szempont az sem, hogy mindez a visegrádi várral szemben, a Dunakanyarban található, a strandtól tíz méterre. Így nem is mondanám a Piknik Manufaktúrát étteremnek, de mivel szerves része a helynek a konyha, kóstoltam néhány dolgot.

A Sós család. Fotó: Mudra László

A Piknik Manufaktúra nem kifejezetten vega hely, de figyelnek arra, hogy mindig legyen vega és vegán étel is az étlapon. Csak friss, lehetőleg környékbeli termelők alapanyagait felhasználva főznek, nem sütnek olajban, nem használnak mikrót, minden helyben készül frissen. Mint Dorka mondja, ők világkonyhát visznek, a naponta változó kínálatban váltakozik a keleti, a mexikói, a marokkói meg az olasz ízvilág. 

Világkonyha

Leginkább improvizációs konyhaként határoznák meg magukat, mert mindig abból főznek, ami éppen rendelkezésre áll, és azt, amihez kedvük van. Curry szinte mindennap van, így azt biztosan tudtok kóstolni. Amikor én érkeztem, egy vörös lencsés-spenótos változat volt soron – nekem egyébként ez volt a kedvencem az ételek közül. A szép nagy adag curry rizzsel 1990 Ft. Szintén mindennap van valamilyen leves (gyümölcs, paradicsom, borsó), ezek ára 990 Ft. 

Curry mindig van az étlapon. Fotó: Mudra László

Emellett nagyon büszkék a saját sütésű hamburgereikre, amikhez, ha éppen az idő és a forgalom engedi, akkor a bucit is saját kezűleg sütik. Már csak azért is, mert a környéken – bár igen nagy fejlődés volt gasztronómiai fronton az elmúlt években – kézműves pékség még mindig nincs. A hamburgerhez a bucit maguk sütik, a húspogácsát ők keverik, a saláta pedig egy biokertészetből érkezik. Sütnek pizzát is, mivel a hely átvételekor rendelkezésre állt egy pizzakemence. Nagyon büszkék erre is, saját maguk készítik hozzá a tésztát. 

Grillezett kecskesajt. Fotó: Mudra László

Kóstoltam még grillezett kecskesajtot salátával – a kecskesajt is egy környékbeli termelőtől érkezik. Ez nyilván nem tartogatott hatalmas meglepetést, és sok helyen kapható, de a nagy melegben igen jólesett.

Sok a program

A hangulatot a rendszeres koncertek is biztosítják (nyáron minden hétvégén van valamilyen koncert), ezekre a helyiek is szívesen járnak. A koncertek mellett kézműves workshopokat és jógás találkozót is gyakran szerveznek, ezen a nyáron pedig, az egyre terjedő home office-nak hála, megnyitották kis közösségi kertjüket, melyben egy teázó is helyet kapott.

A hamburgerre nagyon büszkék. Fotó: Mudra László

Három éve egy kis szállodát is üzemeltetnek PM néven, miközben idén negyedik gyerekként megszületett Zinka nevű kislányuk – nem lehet tehát azt mondani, hogy unatkoznának. És ebből adódóan a Piknik maximálisan gyerek-, sőt talán még ennél is jobban kutyabarát. Dorka kicsit fatalista, és úgy gondolja, a Piknik saját magát alakítja. Az ötletek egymásba fonódnak, és azért is lett ilyen kedves hely, mert szinte magától alakult.

Piknik Manufaktúra 2626 Nagymaros, Hunyadi sétány 2.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában