Egy hely, ahol Bíró Lajos rántott pacalja megfér a vegán fogások mellett

Ezt olvasta már?


A Gléda Vendéglőben öt évvel ezelőtti nyitásakor jártam, akkori céljuk az volt, hogy felélesszék a környék kisvendéglős hagyományait. Azóta, mint tudjuk, sok minden történt, és most a Gléda is megváltozott: a kockás terítőt türkizkék kanapéra és LED-csíkokra cserélték, az étlap teljesen megújult, a hangulat pedig a modern bisztrókat idézi.

Két hete várja vendégeit a teljesen megújult Gléda Vendéglő, ami immár teljesen a tulajdonos, Deli János ízlését és személyiségét tükrözi. Az ő nevét biztosan ismerik a gasztronómiában régóta forgolódók, hiszen Budapesten üzletvezetőként megfordult a Csalogány 26, az Aranyszarvas és a MÁK éttermekben, és szervesen részt vett a balatoni gasztronómia megújításában is. Szintén hozzá köthető a csopaki Márga étterem, ami a balatoni gasztroforradalom egyik első fecskéje volt. Egy ideje a Gléda Vendéglő a kiemelt projektje, amelyet Kerekes Sándorral nyitott meg, tavaly azonban úgy döntött, egyedül viszi tovább a helyet.

A megújult belső (Fotó: Gléda vendéglő)

Kevesebb hús, több lazaság

Ennek egyik fontos oka volt, hogy szerette volna teljesen megújítani a kínálatot. Az egykori Gléda étlapja szinte teljes egészében a húsra épül, amivel szeretett volna szakítani, meggyőződése ugyanis, hogy a jövő gasztronómiája sokkal inkább a zöldségekről fog szólni, és a vendégek is egyre jobban keresik a vega és vegán fogásokat.

A Gléda most átesett egy teljes megújuláson, a belső tér üde türkiz színeket és fiatalos belsőt kapott. Az étlapon maradtak ugyan hagyományos húsos ételek, de ugyanúgy helyet kaptak a vegán fogások is. Ami pedig nagyon meglepett: Deli Jani egy bátor húzással úgy döntött, nem állandó, hanem vendégséfekkel fog dolgozni. Az első két vendégséf pedig nem más, mint Krasznai Norbert, aki a vegán fogásokról, és Bíró Lajos, aki pedig a húsos ételekről gondoskodik. 

Borjúpaprikás (Fotó: Gléda vendéglő)

Bíró Lajosnak az étteremben saját táblája is van, amire maga írja fel az aktuális kínálatát, ezt mindig a pult fölött lehet elolvasni. És az sem igaz teljes egészében, hogy csak húsos fogásokat készít, ebben a hónapban ugyanis spenótot is ajánl bundás kenyérrel.

A Gléda vendéglőben előtérben a vendég

„Nagyon komplex folyamatok zajlottak az elmúlt hónapokban a Glédában. A vendéglő fogalmát szeretném kicsit újradefiniálni, mert úgy érzem, hogy a magyar vendéglátásban az utóbbi időben a legfontosabb szereplő, a vendég kicsit a háttérbe szorul. Célunk, hogy aki bejön hozzánk, jól érezze magát, kikapcsolódjon, szórakozzon, miközben finomakat eszik-iszik. 

Deli János tulajdonos (Fotó: Gléda vendéglő)

Fontos, hogy a Gléda vendége az étlapon megtalálja a régi kedvenceit, akár klasszikus fogásokat, de mindig legyen valami újdonság, amit kipróbálhat, felfedezhet. A múlt század eleji vendéglők kozmopolita hangulatát szeretnénk megidézni klasszikus, házias ízekkel, természetesen a mai kor frissességével, vibrálásával. Az alapkoncepciót tanácsadó séfekkel tökéletesítettem” – mondta el Deli Jani tulajdonos.

Pacal nem, tarja igen

Az újranyitás alkalmával kóstoltam húsos és vegán fogásokat is, és örömmel konstatáltam, hogy kifejezetten sok az étlapon a halas fogás. Ezekből most csak egy lazactatárra futotta, de legközelebb mindenképpen ezeket fogom végigkóstolni. Főleg, hogy a lazactatár nagyon bejött, ajánlom hozzá a Gléda saját márkás pezsgőjét is, amit maguk készítenek Tokajban. 

Lazactatár (Fotó: Gléda vendéglő)

Mivel szerettem volna igazságos lenni, kóstoltam egy előételt Bíró Lajos kínálatából is, méghozzá a rántott pacalt svéd gombasalátával. Ez egyébként igen nagy bátorságra vall tőlem, mert ha valamit nem szeretek, az a pacal (és a grízes tészta). Sajnos most sem szerettem meg a pacalt, úgy látszik, az embernek egy bizonyos idő után már nem változik az ízlése. Azért a grízes tésztával majd még próbálkozom…

Rántott pacal (Fotó: Kalas Györgyi)

Húsos és vegán is jöhet!

Főételek közül is kóstoltam húsosat és egy vegánt is. A húsos ételek közül a mangalicatarja és a hagyományos borjúpaprikás landolt előttem, mindkettő nagy megelégedésemre. A vegán ételek közül pedig a zellersteaket próbáltam ki. Ez ugyan nagy meglepetést nem okozott, hiszen már többször volt szerencsém hasonló fogáshoz, de mivel nagyon szeretem a zellert, mindig szívesen eszem. Legjobban egyébként a mangalicatarja ízlett. A desszerteknek már nem maradt hely a gyomromban, de itt is tudtok vegán és cukormentes desszertet is választani. Az ebéd végén a Gléda saját pörkölésű kávéjával frissítettem fel magam – ehhez egyébként nemrég egy eredeti olasz gépet is beszereztek.

Vegán zellersteak (Fotó: Kalas Györgyi)

Összességében nagyon tetszett a megújult Gléda, és talán nem is annyira az ételek, mint a hangulat miatt. Pont azt a hangulatot hozta, amit egy helytől várok, de nagyon kevés étteremtől kapok meg. Lazaság, otthonosság, kedves, de nem tolakodó kiszolgálás, és főleg: jó zene. Bár az utóbbi időben szerencsére egyre több helyen figyelnek erre, a rosszul megválasztott zene és hangerő sajnos a legjobb gasztroélményt is el tudja rontani. A Glédában egyébként minden csütörtökön élő zene is fokozza a hangulatot. 

Gléda Vendéglő

Cím: 1037 Budapest, Mikovinyi utca 2-4.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Méltán Gödöllő és Pest vármegye népszerű étterme

Első randi, vagy már a sokadik?

A bulinegyed egyik legrégebbi helye, szuper street foodokkal

A város egyik legjobb vajas csirkéjét árulják

Egy élmény ide beülni!

Megnyílt az Ultramarinos Martinez

Minőségi street food húsmentesen

Különleges koktélok és magyaros ételek feltuningolva

Hétköznapi street food, közel sem hétköznapi környezetben

Reggeltől estig jól lehet lakni a VAJ-ban

A Nám egyenesen Thaiföldre repít minket

Házi sütik, tortaszeletek és finom kávé

Nyugodt környezetben élvezhetjük a klasszik fogásokat

Sós és édes óriáspalacsinták, brutálisan megpakolva

Újra megnyílt az Utasellátó!

Source

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában