DP BBQ: Bárcsak minden vízparti büfében ilyen ételt kapnánk

Ezt olvasta már?

Ultramegúszós vacsi

Cuccos pizza bolti tésztából

Hirdetés

Bár még mindig nem az igazi Budapest kapcsolata a Dunával, de határozottan kezd kialakulni valami! Egyre több hely nyílik a vízparton, és egyre inkább látszik, hogy milyen nagy igény van arra, hogy használjuk a város természeti adottságait. Élénkül az élet a Duna-parton is, most ismét egy különleges duna-parti helyen, a DP BBQ-ban jártunk.

Hirdetés

A nyár közeledtével igyekszünk felpörgetni a vízparti helyek ajánlóját, voltunk nemrégiben a Bp BARbq teraszán és Halas Gusztinál is, most pedig Budafokra látogattunk. A DunaFok Szabadidőpark már önmagában is egy olyan hely, amiért megéri ellátogatni a 22. kerületbe. Az, hogy mellesleg még szuper kajákat is ehetünk, csak ráadás. A DP BBQ a parkkal egy időben, két éve nyitott meg, de azóta hatalmas változáson ment keresztül, a kínálat és a tulajdonosi kör is sokat változott. 

Sajben Csaba, a Dp BBQ egyik megálmodója. Fotó: Mudra László

A DP név nem véletlen, hiszen ez a hely a barbecue-s körökben már bejáratott és nagy rajongótáborral rendelkező, siófoki Déli Part BBQ rokona. A ‘D’ persze ez esetben a Dunára utal. Bár itt is hagyományos barbecue ételekkel indult el két éve a kínálat, de aztán megérkezett Sajben Csaba, aki korábban az Innio és a TOPRUM séfje is volt, és fenekestül felforgatta az egészet. Ma már a kínálat is nagyon egyedi, nem beszélve a tálalásról, ami szépséges. 

Büfébe oltott étterem

A DP BBQ állandó kínálata három-négyféle ételből áll: két hamburger, pulled pork és cigányka van az étlapon, ezeket azonban hétvégi pop-up események és ételek is színesítik. Na, nem mintha az alap étlap unalmas lenne. Sajben Csaba, aki komolyabb étterem konyhájáról váltott erre a laza műfajra, minden ételt, még a hamburgert is mérnöki precizitással készíti. Szerényen egy vízparti büfének nevezi a helyet, de azért a DP BBQ jóval több ennél. Bár a konyha és a vendégtér is kicsi, a kikerülő ételek tényleg éttermi színvonalat képviselnek. És amúgy minden ételt el lehet fogyasztani a fűben vagy a hangulatos napágyban ücsörögve is. Kaja után pedig irány a Duna-part, és már meg is van a tökéletes hétvégi program!

Az úgy nevezett cigánka. Fotó: Mudra László

Az ételeik közül személyes kedvencem a cigányka, ami nálam győztesként került ki az étlapról. A cigányka (cigánka) speciális békéscsabai disznótoros: fele kolbászhús, fele sertésmáj, amit eredetileg a disznó hashártyájába töltenek. Persze a DP BBQ alaposan újraértelmezte ezt az ételt is: kis kolbászka formájúra töltik, és az általuk gőzölt baóba rakják, mellé kimchi, retek, répa és uborka kerül. Sokat dob persze az ízvilágon, hogy Csaba sertésmáj helyett csirke- és kacsamájat ad a húshoz.

Fotó: Mudra László

Kétféle hamburger

Az étlap másik szilárd oszlopa a hamburger, amiből kétféle kapható. A hamburgerbuci egy francia típusú briós tészta, amit egy igen különleges technikával sütnek, hogy megóvják a tésztát a kiszáradástól. A tulajdonosi kör egyik részének egyébként saját péksége is van Budafokon, így nemcsak az ételeket készítik ők, hanem minden pékárut is maguk sütnek. A burgerbe 100% angus marha kerül, ezt kiegészíti egy házi kápiakrém, saláta, lila hagyma és szarvasgombás majonéz. A klasszik burger (nekem ez még jobban bejött) cheddar sajttal, paradicsommal, remulád mártással és karamellizált malátasziruppal érkezik.

Fotó: Mudra László

Nyilván ezek nem olyan ételek, amiket ne lehetne máshol enni, hamburgert elég sok helyen kapni már, szerencsére jó minőségben is. De annyira jó lenne, ha egy ilyen kínálat végre mindenhol alap lenne. Ha átmenne végre az az üzenet, hogy ha egy hamburgert (vagy bármilyen ételt) el lehet készíteni jól, akkor mi a fenének készítsük rosszul? 

Szuper hétvégi pop-up

Ez az év a vírus miatt érthetően nekik is igen nehéz volt. Emellett persze az időjárásnak is ki vannak szolgáltatva, de erősen tervezik, hogy jövőre már négy évszakossá válik a hely. Tekintve, hogy milyen akítv élet folyik a DP környékén, ez nem is lenne csoda. A pop-up események tavaly indultak el, részben ez is a járvány következménye, hiszen hirtelen sok nagyszerű séf maradt ideiglenesen munka nélkül. Akinek a főzés és a konyha a mindene, az nagyon nehezen élte ezt meg, így egyre több helyen alakultak ki pop-up események. Például itt a Duna partján is. Aztán a pop-upból rendszer lett, érdemes tehát követni a Facebook-oldalukat, mert kifejezetten sok vendégséf érkezik a DP BBQ-ba, akik egyszeri alkalommal főznek különleges ételeket. Az elmúlt két hétben például Mede Ádám és Tischler Petra is főzött náluk. 

Az egyik hétvégi ajánlat. Fotó: Mudra László

A pop-up eseményekre Csaba is mindig készül egy különleges étellel, nagyon sokat kísérletezik, én imádok például arra érkezni, hogy füstölődik a lazac a fán. A füstölt lazac az egyik kedvenc fogásom náluk, érdemes tehát figyelni azt is, hogy mikor van hal hétvége. Bár Csabi szerint ezt az ételt olyan sokan követelik, hogy hamarosan az állandó étlapra is felkerül majd!

Sajben Csaba igen szerényen büfének hívja a helyet, de azért erről szó sincs, a DP BBQ egy sokkal magasabb színvonalon működő konyha! De a szó technikai értelmében valóban egy szuper minőségű, vízparti büféről van szó. Reméljük, közel az idő, amikor minden hasonló hely megközelítőleg ilyen színvonalon működik majd. 

DP BBQ, 1221 Budapest, Hajó utca 2. 

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!   

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában