Az Aperol, a NEOBAMBI

Ezt olvasta már?

Ha van megosztó itóka, az Aperol az. Van, aki imádja, sőt, mást sem kortyol, van, aki sugárban okádik tőle, mert gejl és művi izé. Nagyon trendi, és a bulik előtt vedeli az ifjúság. Kétségtelenül ilyen műizé, nem afféle természetes szőlőbor, hanem likőrféle, amelyben a tiszta szeszt aromákkal és ételfestékkel keverik. Lényeges tartalma és értelme a máig titkos gyógynövénykeverék, ami kvázi a gerincét alkotja, és az alacsony, 11 %-os alkohol mellett az istentelen sok cukor, ami mézesmadzagként vonzza magához a száraz borok világában még járatlan, fiatal fogyasztókat.

Fotó: Shutterstock

Az Aperol manapság elhagyhatatlan egy kerti partiról / Fotó: Shutterstock

A bambira hajaz

Kóstolva az ember a homlokára csap, hogy wazze, ez a Bambi!!! Ugyanaz az aroma dereng fel, mint amivel a Bambi büszkélkedhetett, mintegy száz éónnal (világkorszak) ezelőtt, amikor e sorok írója még a csattogós falepkét maga után vonszolva rótta köreit, és a Pancsoló kislányra pogózott a nagycsoportban.

A Bambit a mai ifjúság, aki fürdőzik a tízezerféle színes üdítőben, már nem ismeri, ahogy a tegnap történelmét sem, a gengszterváltás kultfilmjében, a „Moszkva tér”-ben, amely a ma Széll Kálmán térnek nevezett terület leánykori neve, az egyik főszerepló megkérdi: „Ki a csöcs az a Nagy Imre?…” Nos? Minden olvasónk tudja, ki a csöcs volt az a Nagy Imre? (Az ’56-os forradalom ikonikus mártír vezetője, akinek fölkínálták, hogy nem végzik ki, ha átáll, de azt mondta, hogy kösz, akkor inkább meghalok). Szóval a Bambi hasonló színű narancsos üdítő volt, jellegzetes, az Aperolra hajazó aromáját a narancsolajtól nyerte. Feledhetetlen csatos üvegben pezsgett és csak pár riválisa volt, például az Utasüdítő és a kretén nevű Almuska, ez utóbbi tényleg almából készült, szűretlen, azaz rostos üdítő volt. A Bambi 1970-ben hunyt el, aminek oka lehetett a Coca Cola 1968-as és a Pepsi 1970-es bevezetése a magyar üdítőital-piacra.

Ez is érdekelheti: A borfogyasztás aranyszabályai

Önmagában nagyon gejl

Mármost az Aperol magában tényleg túl gejl, a tömény édességet szénsavas bor, a prosecco hozzáadásával oldjuk, ez frissességet és lendületet kölcsönöz a cuccnak, ez az Aperol Spritz, ami már koktél: 3 rész prosecco, 2 rész aperol és egy rész szóda, esetleg jeget és egy narancskarikát is tehetünk bele. Buli előtt visszafogottan feldob, de menőbbnek érezhetjük magunkat, mintha csak a jó öreg sört vagy fröccsöt vennénk magunkhoz. Narancsaroma, az édesség fölött kis kesernyés, grépfruitos, gyógynövényes felhang, bubis, friss karakter és tengerparti fíling kereng fel a pohárból, ajánlott a fehérboros pohár.

Gasztronómiai generalista, azaz mindenhez fogyasztható, 3500-5000 forint között érhető el, de egy üvegből jó néhány koktél keverhető.

BORLEXIKON

Aperitif: étvágygerjesztő, az étkezés előtt az étvágy fokozására fogyasztott alkoholos ital, az aperire, nyisd ki szóból, az aperol is ebből lett. Régebben a pálesz, majd az Unicum ment, manapság a könnyű, savas fehérek ajánlottak ebéd előtt, a tömény most az ételsor végén kullog, szétcsapatni az egészet, ez a digestif, didzsesztif.

Fehérboros pohár: a kisebb kelyhű borospohár, a vörös a nagyobb, a fehér úgy 2.5-3.5 decis. Mindig a pohár szárát fogjuk, nem a kelyhét, hogy nem taperoljuk és kenjük össze, illetve hogy – főleg – ne melegítsük fel.

Koktél: alkohol alapú italkeverék, tulajdonképpen bármiből lehet koktélt keverni a kerítésoszloptól a használt óvszerig, ha van benne alkohol, és tulajdonképpen minden több elemből kutyult szeszes ital logikailag koktél. Jellemzően valami erősebb cucc, tehát likőr vagy tömény és az íz összetettebbé tétele érdekében hozzáadott egyéb szesz, valamint gyümölcsök, gyümölcslevek, fűszernövények, stb. keveréke.

Likőr: hozzáadott cukorral édesített és aromákkal, gyümölcsökkel, fűszerekkel vagy gyógynövényekkel ízesített finomszesz, azaz desztillált alkoholpárlat, a bornál erősebb, 15 %-nál kezdődő édes ital valahol a bor és a tömény között félúton, de inkább röviditalnak számít.

Rajongsz a sportokért? Mi is!

Exkluzív hírekkel, naprakész eredményekkel és izgalmas szurkolói tartalmakkal várunk, hogy mindig képben legyél kedvenceidről! www.sportal.hu – Együtt a lelátón!

Source

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában