Aki vietnámi utazásra vágyik, annak elég a Lehel térig mennie: megnyílt a #Bi

Ezt olvasta már?

Édes ízek, fanyar ízvilágban

Nyitottnak és elfogadónak kell lennünk, hogy bevegyük ezt az ételt a pizzák közé, de megéri!!!

Minden jel arra utal, hogy járvány ide vagy oda, egy klassz ötletnek, jó konyhának vagy egy lehetetlent nem ismerő párosnak semmi sem szabhat határt. A Lehel téren megnyílt kis, vietnámi bisztróban mindhárommal találkozhattok.

A #Bi újabb üde színfolt a Budapesten fellelhető vietnámi konyha palettáján. A Konyhafőnökből már jól ismert Luu Trong Vinh, vagyis Vini, valamint a szemtelenül fiatal tulajdonos, Nguyen Viet Phong Binh, illetve ahogy mindenki hívja, Bi, közös barátok révén ismerkedtek meg. Ekkor Vini még a Good Morning Vietnamért felelt, Bi pedig gyakran töltötte ott a délutánt barátnőjével, és szinte azonnal testvéri szeretet alakult ki köztük. Vini a Konyhafőnök után komoly útkeresésbe kezdett. Sopronban a streetfood ezer arcáról tanult, majd Szlovákiában és Ausztriában is stázsolt, végül pedig Huszár Krisztián mellett fejlesztette magát, akire mentoraként tekint a szakmában.

Bi és Vini

Barátságból munkakapcsolat

Mindeközben Bi szintén több munkakörben kipróbálta magát, volt hostess, VIP koordinátor, recepciós, mellette pedig a Metropolitan Egyetemen turizmus-vendéglátás szakos hallgató. Mivel a szülei szintén a vendéglátó szektorban dolgoznak, szerették volna Bit maguk mellett tudni – ráadásul így mások helyett magának kereshette a pénzt. Így született meg az ötlet, hogy nyissanak egy éttermet. Innentől pedig egyértelmű volt a munkamegosztás: míg Vini 100%-ban az ételekért felel, Bi egyszerre intézi a rendeléseket, a háttérmunkát és az egyéb operatív feladatokat. Mint mondja, nagyon hálás a barátainak, akik rengeteget segítenek neki, nemcsak az egyetemi kötelezettségekkel, hanem az étterem mindennapjaiban is. A jövőbeni tervei között sem szerepel a lazsálás, azt tűzte ki célul, hogy saját étteremláncot hoz létre, és bár sajnos csak pár órát beszélgettem vele, biztosra veszem, hogy sikerülni fog neki. 

Fotó: Mudra László

A #Bi étlapján egyébként a klasszikus fogások ugyanúgy megtalálhatók, mint azok, amikkel bizony sehol máshol nem találkozhatsz. Ami közös bennük, az elkészítés módja: Vini igyekezett a megszokott ételeket is új technikával megközelíteni, valamint nagy hatással volt az ételekre a francia konyha iránti szeretete is. Ettől függetlenül a konyha teljes személyzete vietnámi, így az autentikus ízek borítékolhatók. 

Tavaszi tekercs

Ha van valami, ami gyakorlatilag egyetlen ázsiai étterem étlapjáról sem hiányozhat, az a tavaszi tekercs. Ebben az ételben nem törekedtek nagy újításokra, hiszen van, ami úgy jó, ahogy van. Ehhez mérten üvegtészta, darált sertéshús, zöldségek és tojás kerül bele. Mivel ez önmagában kicsit száraz, ezért nagyon klassz, hogy pakolnak mellé egy kis salátát, amitől még jobban csúszik. Ha ránk hallgattok, azért nem felejtitek el belemártogatni még egy kis szójába, hogy teljes legyen az élmény. Aki a távol-keleti konyháért igen, a kísérletezésért viszont kevésbé rajong, annak bombabiztos választás. További pluszpont jár érte, hogy a megszokott méretnek a kétszerese (2 db/1090 Ft).

Tavaszi tekercs/Fotó: Mudra László

Rákos gyoza 

Mivel az előételekből elég erős a felhozatal, nem hagyhattuk ki a gyozát sem, amiből lehet kérni húsosat, vegát és rákosat. Nekünk az utóbbira esett a választásunk, és azonnal az élmezőnybe került. Mivel alapvetően egy töltött kis tésztabatyuról beszélünk, ezt aránylag nehéz izgalmas módon elkészíteni, de Vininek sikerült. A tésztát spenóttal és korianderrel turbózta fel, ennek is köszönhető a feltűnő, zöld színe. Ezt aztán megtöltötték shiitake gombával, kétféle hagymával, snidlinggel, korianderrel és persze rákkal, végül megpirították. Ha ez még nem volna elég a tetejére házi koriander pesztó is kerül. A rengeteg zöldfűszertől nagyon friss íze van, laktató, mégsem telít kellemetlenül. Tamásnál egyértelműen a húsos volt a befutó, nekem viszont ez volt a nyertes. Hiába szerepel az előételeknél, ez is nagyobb annál, amit megszokhattunk (2190 Ft). 

Az én kedvencem a rákos gyoza lett/Fotó: Mudra László

Hanoi ramen

A klasszikus és fúziós tételeket egyaránt felvonultató #Bi zászlóshajója vitathatatlanul a hanoi ramen, ami a pho és a ramen vadházasságából született leves. Vini még a karantén első hulláma alatt kezdett kísérletezni azzal, hogyan ötvözhetné a kettőt. Bár azt gondolom, hogy már a színén is látszik, hogy eszméletlen intenzív ízek várnak, azért elmondom, hogy került bele kardamom, csillagánizs, citromnád, alga, gyömbér, dashi paszta (amivel általában a rameneket ízesítik), savanyított tojás, koriander, babcsíra és természetesen rizstészta. A legnagyobb különlegessége ennek a levesnek továbbá az, hogy a fűszerezett alaplevet összeöntik egy másik, marhapofából koncentrált alaplével, ezt pedig visszaredukálják, vagyis egy úgynevezett „mesterleves” lesz a végeredmény. Nagyon durva ízbomba és hatalmas adag (2490 Ft).

A #Bi signature fogása a hanoi ramen/Fotó: Mudra László

Sült banán 

Mint azt már sokan tudjátok, a desszertmezőny engem általában teljesen hidegen hagy, ezt a sült banánt viszont (majdnem) teljesen magamévá tettem. Az ázsiai konyhákban gyakran felüti a fejét ez a jellegzetes édesség, mégis kevés helyen igazán jó. Az alapvetés most az, hogy a banánt ugyanolyan lapba forgatják, mint amilyet a tavaszi tekercseknél is használnak. A hőkezeléstől az amúgy is pépes banán még puhább lesz, a külseje viszont roppanós marad, ami nagyon klassz kontraszt a textúrák között. Ehhez jön még a savanykás, kétféle mangó redukciójából készült szósz, egy kevés citrusos crumble, a frissességért pedig a menta felel. Bár ezek elsőre elég tömény benyomást kelthetnek, mégis kerek, nagyon harmonikus és a legkevésbé sem gejl, szóval ezt feltétlenül ajánlom (1190 Ft).

Sült banán/Fotó: Mudra László

Nem kétlem, hogy Vini és Bi sikerre viszik éttermüket, és nem most hallunk utoljára a párosról. 

Cím: 1134 Budapest, Bulcsú utca 23.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában