A város egyik legjobb pizzáját találtuk meg Pesterzsébeten

Ezt olvasta már?

A japán jakiszobához hasonló lesz az élmény

Köretként, vagy laza vacsinak is tuti!

Egészen biztosan a város egyik legjobbja a Kakas Pizza, ahol eleve fantasztikus minőséggel indultak pizzafronton, de az elmúlt egy évben, a járvány ideje alatt tökélyre fejlesztették a házhoz szállítást. Bátran állítjuk, hogy jelenleg ez Budapesten a legjobb minőségű kiszállítós pizza.

Egri András Kijevben született, édesanyja ukrán, így értelemszerűen figyelmét elég korán felkeltette az orosz konyha. Sokáig a Matrjoska nevű étterem konyhafőnökeként dolgozott, ahol tökélyre fejlesztette a pelmenyi receptjét, és bátran mondhatjuk, hogy divatba is hozta ezt az ételt Budapesten. Bár lelkesedése az orosz konyha iránt töretlen, anyukája viszont azóta már Jesolóban lakik. András ott ismerkedett meg az olasz pizzaművészettel, és elhatározta, hogy nyit egy olyan pizzériát, ahol kizárólag a minőségé lesz a főszerep. Így született meg a Kakas Pizza a 20. kerületben.

Fotó: Mudra Lászlló

“Sokan kérdezték, hogy miért nem a belvárosban nyitottam, de ott már rengeteg jó hely van. Én húsz éve Pesterzsébeten élek, itt lakik a családom, és nem akartam tőlük messze dolgozni. A pizzának az egyszerűsége tetszett meg: viszonylag gyorsan el lehet készíteni, mégis nagyszerű étel. Ráadásul nem igényelt olyan hatalmas befektetést, eleinte mindent ketten csináltunk. Úgy voltam vele, hogy nyilván nem fogjuk rögtön felrobbantani a kasszát, és nem is az volt a cél. De a belvárosi pörgés után kifejezetten élveztem, hogy el tudunk bújni itt Erzsébeten” – mondja András. 

A Kakas mára fogalom

Négy évvel ezelőtt nyitott meg a Kakas Pizza, ami eredetileg a Kakas Kertvendéglő részeként üzemelt, és Andrásnak annyira megtetszett a név, hogy végül megtartotta, és remek logót is terveztek hozzá. Engem is ez fogott meg először: miután megláttam, már tudtam, hogy ez nem lehet rossz hely. A pizzára gyorsan rákaptak a környékbeliek, és a Kakas Pizza mára egy fogalom lett a 20. kerületben. 

Fotó: Mudra László

“Csak olasz alapanyagokból dolgozunk, olasz technológiával, olasz tésztával, és mindig a minőségre törekszem, de nem kategorizálnám a pizzánkat. Nem mondanám rá, hogy nápolyi pizza, nem is gondolom, hogy csak nápolyi pizzából áll a világ. Én nem szeretném ugyanazt készíteni, mint Olaszországban, hiszen mi nem ott, hanem Pesterzsébeten vagyunk, és a feltéteinkben is igazodunk ehhez. Így nálunk van kukoricás meg magyaros pizza is, és szeretjük jó gazdagon megpakolni a pizzákat. De persze a klasszikus, olasz feltétek is nagyon népszerűek. A pizzatésztára pedig nagyon jó visszajelzéseket kapunk, nagyon szeretik a vendégek, és mindig jelzik, hogy milyen jó a minősége” – mondja a tulajdonos. 

András minden évben jár Olaszországba tanulni, és folyamatosan fejleszti a tésztát. Sokáig kísérletezett a bigával, ami egy élesztős kovász, tradicionális olasz technika, a hagyományos olasz kenyerek sütéséhez használják. Tavaly óta már a Kakasban is ezt használják a tésztához, ettől a pizza még inkább ropogós lesz. 

A tulajdonos, Egri András. Fotó: Mudra László

A járvány nagy változást hozott

A Kakas Pizza életében is nagy változást hozott a koronavírus-járvány, bár inkább pozitív értelemben, hiszen a pizzakiszállításra még nagyobb lett az igény. A Kakas forgalmát eleve 80 százalékban a kiszállítás tette ki, és a járvány óta teljesen át is álltak erre. Nem is tervezik újra megnyitni a vendégteret, hiszen mint András mondja, a megnövekedett forgalom miatt már így is nehezen férnek el. Kinőtték a jelenlegi éttermet, ezért jelenleg kizárólag kiszállításra dolgoznak, és a titkos terv az, hogy egyszer egy hangulatos, beülős kis helyet nyitnak, ahová innen szállítják majd a megkelt pizzatésztát. 

Fotó: Mudra László

Persze az is lehet, hogy nem pizzéria, hanem hamburgerező lesz a dologból, mégpedig azért, mert András nagyon jó barátságot ápol Takács Zoltánnal, a Bake My Day pékjével, aki a kenyér mellett isteni bucikat is süt. Jelenleg is kapható a pizza mellett egy hamburger és egy hot dog, azaz Kolb Dog a Kakasban – többre egyelőre nincs kapacitás. 

Jöjjenek a pizzák!

És most végre néhány szó a pizzákról! A két legnépszerűbb a magyaros (füstölt kolbász, bacon, csípős paprika) és a tricolore (bufala mozzarella és pármai sonka). Míg az előbbit én sosem fogom megszeretni, utóbbi a pármai sonkával tökéletes volt. De számomra is meglepő módon nekem a Bianca nevű lett a kedvencem, amin a csodás, pesztós alap, a brie sajt és a csirkemell tökéletes egységet képezett. Elmondhatatlanul jó volt a capricciosa is, amire gyakorlatilag minden földi jó rákerül. Sorolom a feltéteket: sonka, gomba, articsóka, mozzarella és olívabogyó, de mindez olyan tömény mennyiségben, hogy ettől a pizzától szerintem egy teljes család is jóllakik. 

Fotó: Mudra László

A Kakasban a sok feltét nem csak a fotózás miatt készül, ők tényleg ennyit tesznek rá, és a vendégek ezt meg is követelik. Hiszen a minőségi tészta mellett ez a másik védjegyük. Összesen 28-féle pizzát sütnek egyébként, ami között még darált marhahúsos és garnélás is van, a választékra tehát nem lehet panasz. És szerintem az árra sem: 2200 és 2600 forint között mozognak a minden földi jóval megpakolt, 32 centis pizzák. És ha ez nem lenne elég, mindig lehet kérni extra feltétet is. A Kolb Dog-nak nevezett hot dog is akkora, hogy én meg sem tudtam fogni, de állítólag van, akin nem fog ki, és egy ültő helyében megeszi. A házilag töltött kolbászon kívül még csalamádé és rengeteg sajt is kerül bele. 

Óriási hot dog. Fotó: Mudra László

Tökéletes kiszállítás

András soha egy hajszálnyit sem enged a minőségből, sőt, célja a folyamatos fejlődés.  Tudja, hogy a pizza szállítása csak minőségromlással oldható meg, ezért nagy energiát fektet abba, hogy ezt minimálisra csökkentse. Ezért például soha nem sütik meg előre a pizzát. Saját futárokkal dolgoznak, akiknek a mozgását élőben követik. A futár jelzi, mikor ér az étterembe, és az érkezése előtt 3 perccel teszik be a pizzát a kemencébe, így azonnal, még forrón a dobozba és a futár táskájába kerül. A doboz aljára egy kis zsírpapírt is tesznek, hogy a forró pizza által kibocsátott pára ne áztassa el a papírdobozt, és ugyanezen okból egy futár nem vihet egyszerre háromnál több pizzát. 

András jelenleg a tökéletes pizzásdoboz felkutatásán dolgozik, ami még minimálisan sem vizesedik. A járvány alatt új kemencébe is beruháztak, ebben 340 fokon sütik a pizzát, úgy találták, ez a legoptimálisabb a szállításhoz. Emellett a pizza szélét direkt kissé vékonyabbra nyújtják, hogy ne legyen szivacsos, mire a vendéghez ér. 

A Kakas csapata. Fotó: Mudra László

A Kakas Pizza tehát igazán szuper, de van azért egy rossz hírem is így a végére. Mivel kényesek a minőségre, csak a 19. és a 20. kerületbe és annak két kilométeres környékére szállítanak. Rendelhettek még a 9., 18., 21. és 23. kerületek egy részére is, de annál messzebb nem. A Kakas Pizza mára egy egyértelmű sikersztori, és hozzájárul ahhoz, hogy Pesterzsébet egy még jobb hely legyen. 

1201 Budapest, Nagysándor József utca 46/b.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img