A Tunki-tunki sokkal több, mint egy nagyon szerethető magyar vállalkozás

Ezt olvasta már?

A kakaós csiga önmagában is elég brutál

A pirult sajt, a fokhagymás olaj, a ropogós tészta csodálatos

Szerintem már többször említettem, hogy a munkám egyik legjobb részének (az észvesztő ételek mellett :D) azt tekintem, hogy fantasztikus történetekkel és inspiráló emberekkel találkozom nap mint nap. Hát ez is egy ilyen.

A Tunki-tunki gondolata 2016-ban fogalmazódott meg a tulajdonos, Wertheimer Kinga fejében. Korábbi szakmáját tekintve 12 éven át volt tévés szerkesztő, és az ezzel járó stressz sajnos nem múlt el nyomtalanul. Egy betegség következtében végül teljes életmódváltásra adta a fejét. Bár ez sosem egyszerű feladat, Kinga egy igazi „húst hússal” családból érkezik, így az átállás korántsem volt zökkenőmentes. Főleg, mert előtte sosem főzött. „Én ezt valahogy mindig egy kellemetlen kötelességnek éltem meg, amivel a nőket a konyhába szorítják” – mondja Kinga. Még a Viva TV-nél ismerkedett meg az azóta már valóságos vegánügyi nagykövetté avanzsált Steiner Kristóffal, akivel a mai napig jó barátságot ápolnak. Mint mondja, ő inspirálta először, hogy elkezdjen otthon főzni, és ráeszmélt, hogy ez igazi alkotói folyamat is lehet. Mivel mindig is nagy rajongója volt a különböző mártogatósoknak, az ebben való kísérletezést találta a legizgalmasabbnak. Így születtek meg az első, mindenmentes tunkik. 

Kinga és Kristóf a mai napig jó barátok/Fotó: Czabán Máté

Mikor minden egy irányba mutat

Bár Kinga barátai körében hatalmas sikert arattak a házi salsák és szendvicskrémek, egy percig nem gondolt rá, hogy kereskedelmi forgalomba hozza őket. De aztán megint jött Kristóf – szó szerint. 😀 Egy budapesti látogatása alkalmával közösen vették nyakukba a 9. kerületben méltán népszerű Pancs – gasztroplaccot, ahol Kingának szöget ütött a fejében a manufaktúra gondolata. „Annyira megtetszett ennek az egész piacnak a hangulata, az élő zene, a közösség, a szuper termelők, hogy valami kattant bennem. Azonnal beszéltem a szervezővel, aki azt mondta, hogy ha megvan a termékem, akár két hét múlva jöhetek árusítani. Innen minden úgy ment, mint a karikacsapás, minden abba az irányba mutatott, hogy nekem ezt kell csinálni. Magam sem hittem el, de két hét múlva valóban ott voltam a Tunki-tunkival, és mindent eladtunk.”

A téli salsa a legnépszerűbb tunki/Fotó:Czabán Máté

Szeglet  Közösségi Tér és Kávézó

Már nagyon érett a gondolat, hogy otthagyja a tévézést, viszont a Tunki még nem volt elég „nagy” ahhoz, hogy teljes állásban foglalkozzon vele. Szerencsére nem kellett várni az újabb jelre. Kinga gyerekkora óta zsigeri elhivatottságot érez a fogyatékos emberek segítésére, és már egészen kicsi korától önkénteskedett valamilyen intézetben. Az álma, hogy valahogy összehozza a segíteni akarását a vállalkozásával, rövid időn belül utat talált. A Nemzeti Színházban egy díjátadó keretén belül minden évben díjazzák, azokat a cégeket, amik segítik a fogyatékkal élőket. Egyik évben Kinga is részt vett ezen a díjátadón és itt jött az isteni szikra. Mivel az ő vállalkozása véletlenül tökéletesen alkalmas rá, hogy megváltozott munkaképességűeket alkalmazzon, felkereste a szervezőt, vagyis a Salva Vita Alapítványt. Egy olyan helyet álmodott meg, ami nemcsak a termék előállítására alkalmas, de egyfajta alkotó közösségi térként is funkcionál. Az alapítvány nyitott volt az együttműködésre, így hamarosan indultak egy dán finanszírozású pályázaton, amit meg is nyertek.

Ebből az összegből sikerült tető alá hozni a Szegletet és az pont, mikor Kinga teljes állásban a Tunki-tunkival foglalkozhatott. Jelenleg 3 megváltozott munkaképességű segítsége van. Krisztián a matricázásban, üvegezésben, takarításban segít, míg Bea alkalmi jelleggel zöldségek, gyümölcsök előkészítéséből, aprításából veszi ki a részét. A ház körüli teendőket egy autista fiú, Áron látja el kifogástalan minőségben.

Itt, a kávézó mellett, több kiadó studió is van, valamint egy közösségi konyha, ami különböző rendezvények, workshopok helyszínéül is szolgálhat. Természetesen a járvány az ő terveit is átrajzolta, de ötletekkel telve várja a jövőt. 

Szeglet  Közösségi Tér és Kávézó/Fotó: Czabán Máté

Téli salsa

A cég indulása óta ez a legnépszerűbb termék, ami nem véletlen, nekem is ez ízlett a legjobban. Ez tényleg egy ízrobbanás, ami már csodaszép, mélyvörös színén is azonnal látszik. Paradicsom rögtön háromféleképpen is került bele, mégpedig aszalt, sűrített és paszta formájában. Ezenkívül van még benne egy kevés datolya, spenót, kaliforniai paprika, hagyma és persze fűszerek. Ezt tésztaszószként használtam fel, minimális változtatással. Egy kevés olajon fokhagymát és chilit pirítottam, arra ráöntöttem az üveg felét, összerotyogtattam, a végén pedig hozzákevertem egy kis konzerv tonhalat. Kifőztem egy kevés maradék tésztát, összeborítottam a szósszal, a tetejére ment egy kis petrezselyem, és bumm! Kb. negyedóra alatt elkészült a perfekt home office ebédem. Fenomenális! Ha ebből tartotok egy-két üveggel a kamrában, nagy baj már nem lehet. Jöhetnek filmezni a haverok, csak ki kell önteni egy tálba a tortilla mellé, vagy törhet rád farkaséhség, csak egy kis tészta kell, hogy újra süssön a nap. Feltétlen próbáljátok ki! 

Az ebédem/Fotó: Bercely Judit

Joker 

Ha maradunk a tunkik „eredeti” funkciójánál, akkor nálam ez volt a kategóriagyőztes. Ez a krém pontosan arra jó, hogy valamit belemártogasson az ember filmnézés közben. Jelentem, répával és lencsechipsszel is működik! 😀 Jokerből egyébként kétféle van, mindkettőnek tahini (szezámpaszta) az alapja, kicsit füstös, és nagyon minimálisan csípős. A különbség az, hogy az egyiket megküldik még egy kis jalapeñóval, a még intenzívebb ízek kedvéért. Én utóbbit kóstoltam, és bátran ajánlom azoknak is, akik annyira nem bírják a csípőset, mert a jalapeño éppen csak felüti a fejét, nem fog senki fél liter vizet lehúzni két falat között. Ha ki akarjátok maxolni az élményt, próbáljátok ki hozzá a Magos varázs termékeit – ne tévesszen meg a webshopban található kép, ezek nem keksz, inkább kávéstányér, vagy még annál is nagyobb méretűek, és ISTENIEK! 

Lehetetlen abba hagyni/Fotó: Bercely Judit

A mexikói 

A leghitelesebben talán azzal tudnám szemléltetni, hogy mennyire finom ez a babos tunki, hogy a barátnőm másfél éves kisfia nem tudott vele leállni. Én, élve a lehetőséggel, hogy ezt is lehet, melegszendvicsfeltétként tettem próbára. A tetejére szórt sajton kívül az égvilágon semmit nem adtam hozzá pluszban, és tökéletes volt a reggelim. Ebben a tunkiban talán az tetszett a legjobban, hogy jóval darabosabb a többinél, így egy kicsit rusztikusabb a textúrája. A kukorica és a bab külön-külön is nagyon jól érezhető, és szerintem a fűszerezése sem igényel semmilyen finomhangolást. Rohanós reggelekre el nem tudok képzelni egyszerűbbet. 

A mexikói szósz szendvicskrémként is szuper/Fotó: Bercely Judit

A Tunkit-tunkit igazából nem tudom nem ajánlani, hiszen a vásárlásoddal nemcsak egy klassz terméket teszel a kosaradba, hanem egy magyar vállalkozást és egy igazán jó ügyet támogathatsz. 

Web: https://tunkitunki.hu/

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában