Cortile Sky Bar and Pool
Alig másfél hónapja nyílt meg a Dessewffy utcai Cortile Hotel, majd nem sokkal később a hozzá tartozó sky bar, máris hatalmas népszerűségnek örvend. Nem csoda, hiszen Budapesten (tudomásom szerint) teljesen egyedülálló módon a tetőteraszhoz nemcsak hogy medence is társul, de a szállóvendégek mellett minden érdeklődőt szeretettel várnak. A medence nekem a hotel képein kicsit nagyobbnak tűnt, mint élőben, de szűkölködni azért így sem kell, ugyanis a 140 cm-es mélysége mellett majdnem 15 méter hosszú és 4 méter széles. Ehhez a szinthez tartozik még egy bár, valamint egy egészen tágas terasz is.
Ami nagyon tetszett: Vessetek meg érte, de szerintem szuper, hogy 14 éven aluliakat nem engednek fel. Vannak olyan helyzetek, amikor az ember tényleg nem vágyik másra, mint egy kis csendre meg némi nyugalomra gin tonicra, és ebbe egyszerűen nem férnek bele karúszós, vízbe ugrálós gyerekek (főleg nem egy ekkora medencébe).
Ami kevésbé tetszett: Ezen a szinten egyáltalán nem szolgálnak fel ételt, amire szerintem egy olyan helyen, ahol kapható alkohol, legalább barfood szinten szükség van. Bár a személyzet elmondása alapján erre eddig nem volt igény.
Amit kóstoltunk: Ahogy említettem, itt ételt nem tudtunk kóstolni, a koktélok közül a Hungaria Spritzre esett a választásunk (1800 Ft). Ahogy a nevéből is sejthető, van benne száraz pezsgő, egy kis eperlé, citrom, de ami a lényeg, kardamom. Nekem állatira ízlett, főleg, hogy ez utóbbi nagyon finoman bújt meg a többi hozzávaló között, mégis határozottan érezhető volt. Kicsit édes, de nem túlságosan, összességében egy laza, nyári, csajos koktél.
Facebook: Cortille Sky Bar&Pool
Cím: 1066 Budapest, Dessewffy utca 14.
360 Bar
Hét évvel ezelőtti nyitása óta megkerülhetetlen spot az Andrássy út legmagasabb épületének tetején található bár – igaz, elsősorban a turisták körében. A tulajdonosi kör azonban szeretné, ha a helyiek is felfedeznék maguknak a 360-at, amit minden eddiginél színesebb kulturális és zenei programmal szeretnének vonzóvá tenni a budapestiek számára. Korábban is szívesen működtek együtt más magyar vállalkozásokkal, a járványra való tekintettel most azonban elsősorban a kisvállalkozásokat igyekeznek segíteni. Ennek fényében a sajtokat és bizonyos húsokat is kifejezetten kistermelőktől szerzik be. Hamarosan pedig saját címkés pezsgővel is koccinthatunk majd a Sauskával való közös munkájuk eredményeképp.

Ami nagyon tetszett: Bár Budapesten születtem, itt is éltem mindig, az itt található panorámához tényleg semmi nem fogható és soha meg nem unható. Ilyen kilátás a városra talán csak a Gellérthegyről nyílik, de oda egész másért megy az ember.
Ami kevésbé tetszett: Én személy szerint bárhol, bármilyen kategóriájú helyen spontán agyvérzést kapok attól, ha egymás hegyén-hátán állnak az asztalok. Itt nemhogy nincs megtartva a 1,5-2 méteres távolság, de konkrétan a székemet nem tudtam kihúzni a mögöttem ülőtől. Ez a jelen helyzetben számomra még érthetetlenebb, főleg, mert hely éppenséggel bőven volna hozzá.
Amit kóstoltunk: Olasz ízelítő (3500 Ft) / Summer of ‘69 koktél (2850 Ft). Az étel se több, se kevesebb annál, mint amit az étlap alapján elképzelünk, de ezzel nincs is baj. A paradicsomos salsa kellemesen volt fűszerezve, és mint a képen látszik, a lazac sem csak vendégségben volt a tányéromon. Az étlap nem végtelen, pont amennyi kell. Mindenki megtalálhatja a neki megfelelő mennyiségű ételt, akár farkaséhesen érkezik, akár csak valami sörkorcsolyára vágyik. A summer of ‘69 alapja Maker’s Mark whiskey, amit shakerben kevernek össze birsalmalekvárral (igen, birsalmalekvárral), citrommal, és végül rozmaringgal díszítik. Egy vakteszten a lekvárt, mondjuk, nem szúrtam volna ki, de az édes fíling megvolt, ami jól ellensúlyozta a whiskey szárazságát.
Cím: 1061 Budapest, Andrássy út 39.
MemoRise Skybar
Szintén egy hotel tetején található a Memorise Skybar. A 360-hoz viszonyítva kevésbé impozáns a kilátás, és kisebb a területe is, cserébe jóval családiasabb és meghittebb a hangulata. Ezt a föld feletti kis oázist azoknak ajánlom, akik szó szerint szeretnének kicsit felülkerekedni a városi forgatagon és csendes környezetben élvezni egy pohár jófajta bort.

Ami nagyon tetszett: Az atmoszféra. Csak remélni tudom, hogy a képeknek sikerül visszaadnia a hely nyugalmas voltát és azt a „menedék” érzést, amit számomra sugárzott. Ide bármikor szívesen visszajönnék, akár egymagam, akár nagyobb társasággal. (Aki pedig még nagyobb társaságra vágyik, annak lehetősége van kibérelni a helyet, kisebb-nagyobb rendezvények céljából egyaránt.)
Ami kevésbé tetszett: Az ételek papírtálcán érkeznek, ami egy hamburger esetében/strandon teljesen oké, viszont egy bélszínsteak alatt már nem annyira. Ezen szeretnének is változtatni a közeljövőben, viszont akit ez zavar, annak azt javaslom, ha éhes, kapjon be máshol pár falatot, mielőtt fellátogat. (Ez egyébként nagy kár, mert szuper dolgok vannak az étlapon.)
Amit kóstoltunk: Vajban sült vöröstonhal-steak (4200 Ft) / MemoRise levendulafröccs (1800 Ft). A hal az én ízlésemnek egy kicsit túl sós volt, viszont tökéletesen volt átsütve, így arra senki emberfiának panasza nem lehet. A köretet meg egyenesen imádtam, hiszen nem csak úgy mellédobtak valami fantáziátlan zöldségköretet, hanem grillről érkező pak choi és DINNYE is volt a tányéromon! A signature italukban levendulaszörp, rozé, bogyós gyümölcsök és persze szóda felelnek a szomjoltásért. Nagyon frissítő, simán meg lehet inni belőle akár 2-3-at is anélkül, hogy fejbe csapna.
Cím: 1056 Budapest, Bástya utca 33.
St. Andrea Wine and Skybar
Mind közül ez volt a kedvencem, bár akik olvassák a cikkeimet, azok valószínűleg kitalálták, hogy miért (igen, a bor miatt :D). Mi ugyan most nem borozni érkeztünk (sajnos), de azért azt jó, ha tudjátok, hogy több mint 100 fajta bort lehet itt kapni a világ minden tájáról. Ami pedig szintén nagyon tetszett, az a benti pult és az elrendezés, ugyanis a helyhez két külön terasz tartozik, egyenként 40 férőhellyel, míg bent kb. 50 vendég fér el kényelmesen.

Ami nagyon tetszett: Úgy nagyjából minden, de tényleg. Semmibe nem tudnék belekötni, ha akarnék se, szóval még jó, hogy nem is akarok. Csodálatos a kilátás és szuperkedves a kiszolgálás. Ennek megfelelően érdemes pénzzel érkezni, de ez legalább egy olyan hely, ahol a legmagasabb minőségű szervizt kapjuk cserébe, és nem csak az árát kérik el. A hely színvonalához képest pedig abszolút nem sokkal drágább, mint bármelyik belvárosi szórakozóhely.
Ami kevésbé tetszett: Senki nem ajánlotta fel, hogy a két szép szememért cserébe kóstoljam végig a borlapot. Ez eléggé fájt. 😀
Amit kóstoltunk: Taco polippal és jalapeñóval (4200 Ft) / White Lady (2850 Ft). Nemrég jártunk ugye egy mexikói helyen, ahol igazán autentikus ízekben volt részünk, és azt kell mondjam, hogy nem sokban maradt el, bár itt nyilván kicsit „bisztrósították”. Hogy mit értek ez alatt? Pl. a citrusos homármajonézt (a képen a narancssárga pötyi), amit, mondjuk, valószínűleg nem osztanak minden mexikói food truckban. A koktélokat illetően 100%-ig signature italuk nincs, inkább a klasszikusokon csavarnak egy jó nagyot. A White Lady önmagában egy végtelen egyszerű ital (4 cl gin, 2 cl triple sec, 2 cl citromlé), azonban ők úgy döntöttek, hogy ezt megfejelik egy sárga céklával fuzionált narancslikőrrel. Bizony, kérem. Nem mondom, hogy ezután csak ezt innám, mindenesetre nagyon érdekes volt, és a végén abszolút érezhető volt ez a zöldséges lecsengés.
Facebook: St. Andrea Wine & Skybar
Cím: 1052 Budapest, Váci utca 1.
Liz and Chain Sky Lounge
Listánk legfrissebb versenyzője olyannyira új, hogy konkrétan csütörtökön nyitott, a Marriott Hotel 9. emeletén. Nehéz elhinni, de ez a csodálatos panorámával rendelkező, hatalmas helyiség sokáig raktárként funkcionált. Ezt követően a szálloda vip vendégei számára alakították át, majd tavaly kezdték el az átépítését, hogy a nagyközönség előtt is megnyithassák. A tervek szerint vasárnaptól szerdáig különböző rendezvényeknek szeretnének exkluzív környezetet biztosítani, míg csütörtöktől bárki élvezheti a bár nyújtotta kényelmet.

Ami nagyon tetszett: Nem gondoltam volna, hogy a 360 panorámáját lehet fokozni, de ha képbe jön a Duna, ott bizony eldőlt a meccs. Ugyan nem körbejárható a terasz, de így is percekig álltam szájtátva a fantasztikus kilátástól földbe gyökerezett lábbal.
Ami kevésbé tetszett: Mivel mi a megnyitó eseményen vettünk részt, így a vendéglátás részéről (egyelőre) nem tudunk releváns véleményt alkotni. Nincs mese tehát, „sajnos” ide még vissza kell térnünk. 😀
Amit kóstoltunk: Kétszemélyes tál, amin van mini quinoa Buddha-tál tofuval és edamame babbal, tölgyfán füstölt lilafüredi pisztráng pástétom, valamint libamáj terrine tokaji borzselével és vaníliával (7200 Ft) / Rise of lights (2740 Ft). A válogatásról nekem legjobban ez a kis poké bowl jellegű étel tetszett. Az alapja quinoa, nagyon apróra vágott zöldségek, valamint tofu és az edamame bab. Összességében egy nagyon könnyed, citrusos ízjegyekkel operáló nyári étel. A koktélok tekintetében a pár komponensű, elsősorban letisztult italok dominálnak. A Rise of lightsban megkérgesített banánt pürésítenek, majd egy ún. V60 kávéfilteren szűrik át, hogy csak az eszenciák maradjanak. Ezt végül fehér rummal és bazsalikommal keverik, aminek eredménye egy teljesen áttetsző, édeskés ital.
Cím: 1052 Budapest, Apáczai Csere János utca 4. – Duna-korzó felőli oldal
Még néhány hasonló














