A médiában dolgoztak, aztán inkább hangulatos kávézót nyitottak Verőcén

Ezt olvasta már?

Gorka Géza keramikus egykori kertjében hangulatos hely várja a Verőcén élőket és az oda kirándulókat. A Zsengélő Café mindent egyesít, amitől egy hely tökéletes lesz, és mindenki azonnal beleszeret. És még a csomborka is finom.

Ferencz Zoltán Zénó és Szabó László, a két tulajdonos a Pesti Est szerkesztőségében dolgozott együtt, és mint mondják, eleinte nem kedvelték egymást, mára azonban a legjobb barátok lettek. Sőt, Zénót Laci beszélte rá, hogy költözzenek Verőcére, így ma már mindketten itt élnek családjukkal, és nem is nagyon vágynak máshova. Ezt mondjuk nem csodálom: Verőce kedves utcácskái a domboldalban, valamint a Duna-part engem is azonnal elvarázsol.

Megszűnt a törzshely, csináltak másikat

A Zsengélő Cafét másfél éve nyitották, félig úgymond „kényszerből”, hogy legyen egy hely, ahová bármikor beülhetnek. „Volt Verőcén egy nagyon klassz törzshelyünk, a Forrás, ami tíz évig üzemelt a művelődési házban. Mindig oda jártunk mi és a barátaink is. Sajnos azonban ők a járvány miatt bezártak, mi meg itt maradtunk törzshely nélkül” – meséli Laci, aki hozzáteszi, már előtte is gondolkodtak rajta Zénóval, hogy közösen nyitnak egy helyet, csak nem találták a megfelelő ingatlant. „Ezt az épületet már régóta nézegettük, és szerencsére végül az önkormányzat is igent mondott.”

Fotó: Mudra László

Azt fontos tudni, hogy nagyon különleges épületről van szó, és akkor itt teszünk is egy rövid kitérőt a hely neve felé. A Zsengélő szó éppen annyira ismerős, hogy a legtöbb ember nem is meri megkérdezni, hogy vajon mit jelent, olyan evidensnek tűnik. Én például azt hittem, valamiféle népdal lehet, de mint kiderült, nem. 

De mi az a Zsengélő? 

Zsengélésnek a kerámia első égetését hívják, zsengélőnek pedig azt a kemencét, ahol a kerámiát elsőként kiégetik. A kerámiára való sok utalás nem véletlen, talán sokaknak ismerős lehet a két híres keramikus, Gorka Géza és lánya, Gorka Lívia neve. Mindketten színes, „retró” vázáikról ismertek. Régen szinte minden háztartásban megtalálható volt egy Gorka-váza, amely már hatalmas értékkel bír, nem kevés pénzt kérnek érte a régiségboltokban és a piacokon. 

A Gorka család Verőcén élt, házukban ma múzeum található, és a házhoz tartozó nagy kertben volt egy külön épület a kemencének, ahol az égetés folyt. Ebben a zsengélőben alakították ki az azonos nevű kávézót – aki tehát ide betér, tulajdonképpen egy kerámiaműhelyben ücsörög.

Fotó: Mudra László

A két tulajdonos meg is tesz mindent azért, hogy a hely emlékét méltóképpen megőrizze: a falon Gorka Gézáról láthatunk egy fényképet, ráadásul munka közben. Emellett a helyiségben talált törött kerámiadarabokat is összegyűjtötték, és egy üvegvázába helyezték. Ezek persze csak apró adalékok ahhoz, hogy miért is olyan különleges hely a Zsengélő. Én imádom, ha egy helynek múltja, érdekes története van, hiszen az mindig nagyon sokat hozzátesz. De igazság szerint Laci és Zénó kávézója még enélkül is annyira jó hangulatú és kedves, hogy nem is lenne szükségük háttérsztorira.

Jó a kávé és a kaja is

A tulajdonosok a teljes lelküket beletették a Zsengélőbe, ami abból is látszik, hogy a felújítást a burkolástól a festésig teljes egészében maguk végezték. A teljes belső dekorációt ők találták ki: kedves képek, színes bútorok, meghitt hangulat. Zénó és Laci maguk is sokszor jelen vannak, és szervezik a kávézó hatalmas kulturális életét, ami ugyanolyan fontos, mint a kávé és a reggeli. A kávéra nagyon odafigyelnek, hiszen maguk is a minőségi kávé rajongói, több kézműves pörkölőtől is szállítanak. Többnyire mindig van egy visszafogottabb és egy intenzívebb pörkölés a kínálatban. 

Emellé alakították ki a reggeli kínálatot, amit igyekeztem alaposan leteszteli. Lássuk, mit kóstoltam: 

  • Csomborka. A legnépszerűbb és legjellegzetesebb fogás. Első ránézésre a miccs jut eszembe róla, de ízre és fűszerezésre más. Alapvető ízesítését a csombor, azaz a borsikafű nevű fűszer adja. Erdélyi étel egyébként ez is, vegyes salátával érkezik, kiadós reggeli, vagy akár ebédre is kiadós fogás. (2090Ft)

Csomborka. Fotó: Mudra László

  • Croissant-ok. Máskor is tapasztaltam már, hogy egy jó hely mindig bevonzza a jó embereket is. Nem volt ez másképp most sem, a Zsengélő Café nyitás után nem sokkal egy remek péket is talált. Bár Ugron Réka alapvetően dokumentumfilmezéssel foglalkozik, a pékmesterséget a Verőcére költözés után, két kisgyereke mellett tanulta ki. Jelenleg minden pékárut ő süt a Zsengélőnek, köztük a croissant-t is, ami szép nagy méretével és rendkívül vajas ízével is elvarázsolt. Sonkával és sajttal is töltik, én a sonkásat kóstoltam. A Zsengélő croissant-ba pedig bacon, ecetes uborka és rukkola került. (1890 Ft)

Fotó: Mudra László

  • Kakaós csiga. Hatalmas kedvenc a kakaós csiga, kedd-csütörtök a csiganap, ilyenkor már célirányosan ezért érkeznek a vendégek. Nem csodálom, nekem is nagyon ízlett, természetesen ezt is Réka süti. (750 Ft)

Fotó: Mudra László

  • Rokfortkrémes mártogatós. Egy könnyű reggelit is kipróbáltunk, ha valaki csak gyorsan bekapna valamit a kávé mellé, akkor ezt a finom mártogatóst ajánljuk, melyből kétféle van, a rokfortkrém mellett kérhető zakuszka is (1400 Ft).

Amit nem volt kapacitásom kipróbálni, de kapható: rengetegféle klasszikus tojásétel, quesadilla, hamburger és sütemények. Persze ami késik, nem múlik, a Gorka-múzeum miatt még mindenképpen vissza fogok térni Verőcére, hiszen az csak áprilistól tart nyitva. 

Fotó: Mudra László

Nemcsak kávézó, hanem közösségi tér is

Két dolgot mindenképpen fontos még megemlíteni: egyrészt, hogy sok ételt el tudnak készíteni vegán változatban is, másrészt, hogy korántsem csak egy reggelizőhelyről van szó. Este tízig tartanak nyitva, széles italválasztékkal, amihez a kulturális programok egészen széles tárháza társul, talán nincs is olyan nap, amikor ne tartanának valami eseményt: kiállításmegnyitót, beszélgetést, jazzkoncertet, ruhacserét, könyvbemutatót, filozófiai olvasókört, gyerekprogramot vagy kocsmakvízt. 

Fotó: Mudra László

Ebből is látszik, hogy a Zsengélő egyáltalán nem csak egy vendéglátóhely, hanem a helyiek számára fontos találkozóközpont és közösségi tér. Tavasztól őszig a meghitt hangulat és a jó programok mellett a szép nagy kert miatt is népszerű. Ezen a ponton egyébként kiemelném, hogy Laci és Zénó magát a teraszt is saját kezűleg építette. Nyáron kerti sakkpálya és biciklitároló is várja a vendégeket.

Itt mindenki otthon érzi magát

Mint elmondták, nagyon büszkék a vendégkörre, hiszen minden korosztály, és Verőce lakosságának nagy része képviselteti magát náluk. Verőcéről amúgy is olyan kedvesen beszélnek, hogy míg pár hete a Róka és Mackóban még azt hittem, Szarvas az ország közepe, most kezdem azt gondolni, hogy mégiscsak inkább Verőce az. Mint mondják, azt szeretik Verőcében, hogy „mindig van, aki megtörli a gyereked orrát.” Mivel nem közvetlen a Duna-parton helyezkednek el, a turisták eddig kevésbé találták meg őket, bár annyira jó a hírük, hogy biztos vagyok benne, ez mostantól másként lesz. 

A nagy kémény a zsengélő kemencéhez tartozik. Fotó: Mudra László

A lokalitásra nagyon figyelnek, a kulturális programokhoz cseh kisüzemi söröket, verőcei házi szörpöt és sződi szódát lehet fogyasztani, a minőségi kávét pedig helyi keramikus által készített csészékből szürcsölhetjük. 

Cím: 2621 Verőce, Szamos utca 22.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Kellemes, laza helyek jó konyhával

Autentikus indiai ízek színes környezetben

Lassulj le, kapcsolj ki – ezzel a mentalitással vár ez a szuper zebegényi hely! #sknation #dunakanyar

A hatalmas adagok nem mennek a minőség rovására

Kreatív brunch-fogások tüneményes környezetben

A 13. kerület legnépszerűbb brunch-helye, közvetlenül a Duna partján!

Mennyei desszertek égimeszelő árakon

Finom péksütik és kellemes hangulat

Olyan, mint egy menő belvárosi vega bisztró

A vegán burgerek Mekkája

Megnyitott a kívül-belül újjászületett Gléda Vendéglő.

Méltán Gödöllő és Pest vármegye népszerű étterme

Első randi, vagy már a sokadik?

A bulinegyed egyik legrégebbi helye, szuper street foodokkal

A város egyik legjobb vajas csirkéjét árulják

Source

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában