A legjobb kekszek a világ minden tájáról, amiket muszáj megkóstolnod!

Ezt olvasta már?

Stube: a nyugalom sváb szigete, avagy egy csodás étterem Pilisvörösváron

Levesek és főzelékek Csak a színe csajos Vegetáriánus ételek Magasabb szintre...

Minden, amit tudni akartál a sűrítési módokról

Teljes kiőrlésű liszttel készült, amitől még finomabb lett! Ne csak szilveszterkor egyetek lencsét! ...

Kockaházban nyitott szuper pékség egy pilisi zsákfaluban

Ne féljetek a mirelit zöldségtől! Megúszós kaják Megúszós thai kaja a lehető legegyszerűbben...

Így főzz tökéletes, aranyló húslevest

Magában is tök jó uzsonna vagy tízórai Fantasztikus desszertek Szerintünk elég megnyerő süti!...
Nincs benne semmi zselatin, úgyhogy elég vegán.

A legkirályabb filmnézős junk!

A hozzám hasonló kekszfanatikusoknak kötelező ez a cikk, amiben megmutatjuk, milyen rengeteg formája létezik ennek a csodás finomságnak!

Koulourakia

A koulourakia egy görög húsvéti keksz, amit hagyományosan mindig húsvét hétfőn fogyasztanak, de máskor is nyugodtan készíthető. Vajjal és vaníliával csinálják, hosszúkásra nyújtják, mint a kígyót, mert a görögök szerint a kígyó gyógyító hatással bír. Van, hogy a kígyókat feltekerik, sütés előtt pedig megszórják szezámmaggal vagy szegfűszeggel. 

Koulourakia

Naan berenji

Ez egy nagyon finom, iráni aprósütemény, aminek az alapja a rizsliszt. Sok fűszerrel készítik, általában kerül rá rózsavíz, kardamon, mák vagy pisztácia. Tipikus újévi süti, amit újév másnapján esznek meleg teával vagy kávéval. 

Cantuccini 

Az olaszok egyik leghíresebb keksze – persze nekik ebből is van bőven. Én mindig túl keménynek találtam, de a kekszben rejlő hatalmas manduladarabok mindenért kárpótolnak. Az eredeti recept természetesen tartalmaz egy kis bort is, ettől lesz olyan egyedi. További előnye, hogy nagyon könnyű elkészíteni, csak hurkává kell gyúrni, és utána szeletelni – így alaposan megpirulnak az elvágott manduladarabok.

Yo-Yo Biscuits

Az ausztrálok kedvenc édessége, aminek neve nem véletlen, hiszen a nagy jójóláz közepén dobták piacra. Ennek is komoly története van, ami egészen az 1930-as évekig nyúlik vissza, és feltalálása a Menz céghez kötődik. A keksz leginkább az erős mézízéről híres. A kilencvenes években ki akarták vezetni a kínálatból, de a teljes ausztrál társadalom felháborodott, így a Yo-Yo keksz maradt. 

Whoopie pie

Tipikus amerikai édesség, már csak méretéből adódóan is. Két könnyű, általában kakaós tészta között fehér krémmel. A whoopie pie nemcsak jól néz ki, hanem méretre is hatalmas, így minden gyereknek dupla örömet okoz. Állítólag a neve is onnan jön, hogy amikor a gyerekek meglátták, örömükben azt kiáltották, hogy whoopie (azaz: juhéj!). 

Amerikában annyira népszerű, hogy például Maine államnak ez a hivatalos édessége. A whoopie pie a sötétbarna-fehér színösszeállításban néz ki a legjobban, de rengetegféle ízben létezik. Természetesen ehhez is van egy jó receptünk.

Skót vajas keksz, azaz shortbread

Erről a kekszről már biztosan te is hallottál, hiszen a skótok egyik leghíresebb sütije. Az első nyomtatott verziója 1736-ból származik. A belesütött rengeteg vaj miatt sokáig ez is csak ünnepi sütinek számított, de mára Nagy-Britannia-szerte ismert, sőt a szintén világhírű dán vajas keksz, a Smakager is ennek a leszármazottja. A short elnevezés a morzsálódó állagára utal. 

Babapiskóta

Bár mi a babákhoz kötjük a fogyasztását, egy nagyon híres olasz kekszről van szó, aminek lényege, hogy a tojásfehérjét habbá verve keverik a tésztába. A receptet több száz évvel ezelőtt írták le a Savoyai királyi udvarban, egyszer ugyanis ezzel a süteménnyel várták az udvarba látogató francia királyt. Az angol neve Lady Fingers, ami jellegzetes, ujjszerű alakjára utal. Szinte minden országban megtalálható ez az édesség, ami a tiramisu alapja is.

Házi babapiskóta

Vaníliás kifli

Ne feledkezzünk meg a mi csodás vaníliás kiflinkről, amit egyébként az osztrákok legalább annyira szeretnek, mint mi. Nem csoda, ugyanis állítólag ezt a süteményt a bécsi cukrászok találták ki, Bécs sikertelen ostroma után. Állítólag a kifli a török zászlóban található félholdra utal, és a cukrászok azt fundálták ki, hogy a félholdat jól megetetik a törököktől sokat szenvedett néppel. Ez persze csak egy legenda, egyes történészek szerint kiflit Bécsben már jóval hamarabb is sütöttek.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a legújabb videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

A koronavírus-járvány idején csak az marad talpon, akinek van tartaléka

Green Kitchen Észre sem venni a különbséget Tésztapolc Házi tésztával és...

Stube: a nyugalom sváb szigete, avagy egy csodás étterem Pilisvörösváron

Levesek és főzelékek Csak a színe csajos Vegetáriánus ételek Magasabb szintre...

Minden, amit tudni akartál a sűrítési módokról

Teljes kiőrlésű liszttel készült, amitől még finomabb lett! Ne csak szilveszterkor egyetek lencsét! ...

A legjobb kekszek a világ minden tájáról, amiket muszáj megkóstolnod!

Green Kitchen Nincs benne semmi zselatin, úgyhogy elég vegán. A legkirályabb filmnézős junk!...

Kockaházban nyitott szuper pékség egy pilisi zsákfaluban

Ne féljetek a mirelit zöldségtől! Megúszós kaják Megúszós thai kaja a lehető legegyszerűbben...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -