A legjobb balatoni halsütők, ha ennél egy jó keszeget vagy halászlét!

Ezt olvasta már?

Szerintünk asztaldísznek is elmegy!

Tulajdonképpen rizottónak is nevezhetnénk ezt az ételt, mert lényegében ugyanúgy készül, viszont nincs semmi fancy dolog benne.

A magyarok csak akkor esznek halat, ha látják a vizet. Ez persze félig-meddig vicc, de a valóság, hogy nem vagyunk egy halevő nemzet, karácsonykor, vagy a nyaraláshoz azonban elengedhetetlen a halászlé, a sült keszeg vagy a hekk. Szerencsére egyre több a jó halsütő a Balatonnál, ami alatt azt értjük, hogy jó minőségű, magyar tenyésztőtől vásárolt halat készítenek frissen, lehetőleg nem fagyasztva. Ezekből kínálunk most egy válogatást.

Fogas Bisztro

Nem véletlenül kezdem a sort a Fogassal, az idei nyár legnagyobb durranása ez a hely szerintem. Bár a  a Fogas büfé Alsóörsön már húsz éve működik, idén átvette az üzemeltetését a Kun család, és ezzel durván meg is újította. A karantén éppen kapóra jött, hiszen a büfében mindent maguk csináltak: kiverték a falakat, festettek, csiszoltak, padot ácsoltak és konyhát építettek. Majd megnyitották a Fogas Bisztrót, kizárólag halas étlappal. 

Fotó: Mudra László

A biztonsági játékosok ugyanúgy kérhetik a már megszokott hekket, keszeget és halászlét, a kicsit kísérletezőbb kedvűeknek azonban azt ajánlom, vessék magukat bele az étlapba rendesen, mert nagyon sok meglepetést találhatnak! Őszintén ajánlom a haltepertőt, a grill harcsát, a halerőlevest és a halchipszet. Nemcsak magyar halakat készítenek, hanem ehettek náluk lazacot és rákos spagettit is, de amit tudnak, frissen vásárolnak, például a lazacot is. Szuper kis, hely, ha arra jártok, próbáljátok ki! Ételt a sétány és a strand felől is kérhettek. Bővebben itt olvashattok róla. (Alsóörs, Strand sétány 16.)

Szálka Bisztró

A Szálka nem egy hagyományos értelemben vett halsütő, hiszen nem a parton helyezkedik el, hanem Aszófő központjában, és nem is büfé, hanem étterem. Mégpedig a Neked Főztem tulajdonosainak a másik, igen kellemes helye. A séf, Horváth Csongor célja, hogy közelebb hozza egy kicsit  közönséghez az édesvízi halakat, és megmutassa, hogy a lazacfilén túl is van élet.

Fotó: Mudra László

A Szálkába hetente négyszer érkezik a hal, és minden frissen készül, éppen ezért az étlap sem állandó, hiszen nem minden hal érhető el minden időszakban. A halakat kizárólag Balaton közeli gazdaságokból szerzik be – kazah és ukrán keszeg ki van zárva, de néhány tengeri halat azért rátesznek az étlapra. 

Olyan ételekre számítsatok, mint egész fogassüllő, füstölt pisztráng, pontypatkó rántva, harcsapaprikás, lazacpisztráng és társai. Legnagyobb menőség, hogy néha hekk is van, de csak is akkor, ha Csongor tud frissen, azaz nem fagyasztva szerezni. Bővebben itt olvashattok róla. (Aszófő, Balaton u. 12.)

Jóbarátok halsütöde

Régi klasszikus Balatonalmádiban, nagyon sok a visszajáró törzsvendég, akik mind a tulajdonos hozzáértését emelik ki. Rendszeresen szervez például barbecue-napokat, illetve gyakran maga füstöli a felszolgált halat. De a Jóbarátok talán legnagyobb előnye, hogy az elsők között volt, akik télen is nyitva tartottak. Ide tehát akár majd a borzalmasan zsúfolt szezon után ősszel, vagy akár télen is beugorhatsz egy jó sült halra.

Legendás a sült keszeg, de azért érdemes mást is megkóstolni. Ráadásul náluk a lángost sem kell nélkülöznöd! (Budatava Strand, Balatonalmádi)

Sió Halsütő

Egy másik régi klasszikus Siófokon, ahova megéri időként benézni. Sokan a hely hangulatáért jönnek, mások az ételekért, az biztos, hogy a tulajdonosok egy régi vendéglátós család tagjai, akik nagyon figyelek minőségre is. Itt a klasszikus halételekre számíthatsz, de újdonság például a harcsagyros, amit idén vettek fel a kínálatba. Nagyon jó pont, hogy haladnak a korral, és a hekk mellett sok friss hal is szerepel a kínálatban. (Siófok, Vitorlás utca 1-3.)

Fotó: Sió halsütő/Facebook

Patkó Büfé Zamárdi

Ezt a halbüfét több dolog is megkülönbözteti egy átlagos büfétől, ezek közé tartoznak például a bográcsos ételek, amelyek nagyon népszerűek. Nem csak halról van szó, főznek például pacalt marhaszívvel együtt. A büfé legfőbb vonzereje azonban, hogy szinte mindent frissen, közeli haltenyészetektől szereznek be, de az egyéb alapanyagok terén is előnyben részesítik a környékbeli őstermelőket. Olyannyira, hogy ettől az évtől már piacot is biztosítanak a helyi termelők számára saját udvarukon, minden vasárnap. Érdemes tehát elnézni ide. És a füstölt angolna igazi különlegesség! (Zamárdi, Táncsics utca 7.)

Halvödör

Egyszerű halételek, balatoni panoráma: ezzel hirdeti magát a Halvödör, ami az idei nyár egyik legújabb helye Balatonszemesen. Haltepertő, harcsa, hekk, rántott szürkeharcsa, és halas palacsinta is szerepel az étlapon. Az idei nyár alkalmával még mindenképpen érdemes kipróbálni! (Balatonszemes, Parti sétány – Vigadó strand)

Kilátás a Halvödörből, fotó: Halvödör/Facebook

Oszi bácsi keszegsütödéje

Oszi bácsit mindenki ismeri, inkább azoknak ajánlom a figyelmébe a helyet, akik nem szoktak Szigliget környékén járni, hiszen annyira gyönyörű falu, hogy egy külön kirándulást is megér (persze még véletlenül se az augusztus 20-i hétvégén induljatok útnak!).

Oszi bácsi évtizedek óta süti a halat a szigligeti strandon, a keszeget saját magunk választhatjuk ki a hűtőből, utána megy a paprikás lisztbe és a forró, bő olajba. Várni azt kell, de hát hol nem? (Szigligeti strand)

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img