A japánok évszázadokig nem ették meg a szusiban a rizst, csak a halat

Ezt olvasta már?

Megnyílt a La Casita, ami hivatalosan is a legcukibb hely a városban

Levesek és főzelékek Mamma mia! Cukormentes Igen, jól olvastátok! ...

Nagyiféle sütikre és zserbófagyira bukkantunk a Kazinczy utcában

Megúszós sütik Tökéletes nyári desszert! Mindig nagyon inspiráló olyan emberekkel találkozni, akik megelégelve a mókuskereket,...

Az édes ízek nyertek múlt héten

Ezt igazából gyerek nélkül is lehet élvezni 😀 Megúszós sütik Tökéletes nyári desszert!...

Két év előkészület után megnyitott Pesti István séf új étterme Tatán

Levesek és főzelékek Mamma mia! Cukormentes Igen, jól olvastátok! ...
Sertéskaraj ázsiai ízekre hangolva

Parmezán és vörösbor egy tökéletes tésztaraguban

A szusi nagyon régi étel, ősi változatát több ezer éve is készítették már. A szusit az egyik leghíresebb japán ételként tartjuk számon, ezért is nagyon meglepő tény, hogy tulajdonképpen nem is Japánból származik. További furcsaság, hogy a rizst nagyon sokáig nem is ették meg.

A szusit a Mekong völgyében – a mai Vietnam és Kambodzsa területén – kezdték el először készíteni, az időszámításunk utáni harmadik században. Innen terjedt át Japánba – igaz, csak közel ezer év múlva, az 1200-as években –, ahol aztán a szusikészítés valódi művészetté vált. 

Készül a szusi a Sushi Ocean étteremben, fotó: Hartyányi Norbert

Azonban még ennél is furcsább talán, hogy a szusi fő összetevőjét, a rizst nagyon sokáig egyáltalán nem is ették meg. A szusi ugyanis nem számított önálló ételnek, csupán tartósítási eljárás volt. A japánoknak – csakúgy mint a Mekong völgyében élő népeknek – mindig is a hal volt az egyik legfőbb tápláléka, ami hűtés nélkül, a meleg éghajlaton hamar megromlik. Ezért a főtt rizst alaposan megsózták, és beletekerték a halat.

A szusi: tartósítás

Ez az eljárás tehát hosszú időre tartósította az ételt, amit, ha el akartak fogyasztani, csak ki kellett csomagolni: a rizst eldobták, a halat megették. 

Fotó: Hartyányi Norbert

A 16. századra a szusi elterjedt tartósítási eljárássá vált Japánban, ám ekkor a sót felváltotta az rizsecet. Rájöttek ugyanis, hogy az ecetbe mártás (azaz a marinálás) is tartósítja a halat, ráadásul az ecetes rizst meg lehet enni, ellentétben az agyonsózott rizzsel. Az erjedő rizs a japánok szerint különleges ízeket szabadít fel a halban, ez az umami. Ez idő tájt jelent meg a szusi elnevezés is, ami japánul nagyjából annyit tesz, hogy „savanyú”, utalva az ecetes rizsre. 

A szusi ma is ismert formája azonban csak a 19. században alakult ki, és csak azután lett népszerű, hogy meghódította Amerikát. Amin keresztül aztán megismerte az egész világ. Ma már nincs szükség a friss hal tartósítására, de a szusirizst ma is ecettel keverik össze. 

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Ez az 5 legfinomabb csirkeburger Budapesten

Vegetáriánus Melegen és hidegen is elég tuti köret Fantasztikus desszertek Meleg...

Megnyílt a La Casita, ami hivatalosan is a legcukibb hely a városban

Levesek és főzelékek Mamma mia! Cukormentes Igen, jól olvastátok! ...

Nagyiféle sütikre és zserbófagyira bukkantunk a Kazinczy utcában

Megúszós sütik Tökéletes nyári desszert! Mindig nagyon inspiráló olyan emberekkel találkozni, akik megelégelve a mókuskereket,...

Az édes ízek nyertek múlt héten

Ezt igazából gyerek nélkül is lehet élvezni 😀 Megúszós sütik Tökéletes nyári desszert!...

Két év előkészület után megnyitott Pesti István séf új étterme Tatán

Levesek és főzelékek Mamma mia! Cukormentes Igen, jól olvastátok! ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -